Sto kapel a šest hodin hudby, vyšla výjimečná benefiční kompilace pro organizaci SANANIM

Vydáno 15.12.2020 | autor: redakce

Nezisková organizace SANANIM se už třicet let věnuje lidem, jimž do života zasáhly drogy. Tři dekády intenzivní a důležité pomoci oslavuje výjimečná hudební kompilace, na jejímž vzniku se podílel také Amrit Sen, zpěvák ikonických Michael’s Uncle, graficky album ztvárnila Toy_Box.

Sto kapel a šest hodin hudby, vyšla výjimečná benefiční kompilace pro organizaci SANANIM Sto kapel a šest hodin hudby, vyšla výjimečná benefiční kompilace pro organizaci SANANIM

Třicet let fungování nestátní neziskové organizace SANANIM oslavuje hudební kompilace nevídaných rozměrů. Figuruje na ní přes sto kapel především z české alternativy, najdou se ale také hudebníci z Ameriky nebo Japonska. Ti všichni přispěli svou hudbu bez nároku na honorář.

Za nápadem a realizací kompilace Sanitas Animae stojí David Pešek a Amrit Sen, pracovníci Kontaktního centra SANANIM, které funguje na pražském Smíchově.

ROZHOVOR | Michael's Uncle: V Roxy zazní písně, které jsme 20 let nehráli

Amrit Sen zpíval v kapelách ThANX nebo Michael’s Uncle. Druhá jmenovaná skupina je známá také jako Majklův strýček a v Česku od roku 1987 razila nekompromisní vizi temné a intenzivní hudby, žánrově se nejvíce blížila hard core nebo post punku. Svůj poslední koncert odehrála v roce 2019 na strahovské Sedmičce.

Nyní Amrit Sen přišel spolu s kolegou Davidem Peškem s nápadem na originální hudební kompilací pro SANANIM, vyšla 13. prosince 2020 pod jménem Sanitas Animae na serveru BandCamp. Je k poslechu zdarma, výtěžek z prodeje půjde na služby SANANIM.

„Už 30 let pomáháme lidem, co berou drogy. Máme dohromady 17 různých zařízení. Kvůli COVID-19 neslavíme těch 30 let nijak moc veřejně. Nějak nám ty kulatiny totiž nejdou. Před 10 lety chtěl někdo vyřešit problém drog na Praze 7, a tak nás (Káčko, tedy kontaktní centrum, pozn. red.) vykopli a my museli hledat nové prostory,“ stojí v prohlášení k vydání kompilace.

„Měli bychom slavit a také bilancovat. Před očima se mi vybaví celá plejáda našich klientů, s jejich těžkými osudy, trápeními, ale i následnými úspěchy,“ uvedla ředitelka organizace Martina Richterová. „Také vidím klienty, kteří se svou nemocí bojují dál, a bohužel i ty, kteří zemřeli, a kterým jsme pomoci nedokázali,“ dodala přitom.

„Za těch třicet let jsme si na vlastní kůži ověřili, že ze závislosti je možné se uzdravit, a to je naše nejpodstatnější poznání, které nám dává víru a naději do budoucna,“ stojí v textu, který doprovodil vydání kompilace.

„Na kompilaci najdete obrovskou plejádu autorů. Nové písně, staré písně, nikdy nevydané věci, písně z šuplíku, živáky, demáče, věci, co byly složené speciálně pro tuto kompilaci,“ popisují autoři kompilace.

Grafickou podobu ztvárnila umělkyně známá pod pseudonymem Toy_Box, jež se sociálním tématům věnuje dlouhodobě, ať už přímo na ulicích formou streetartových instalací, komiksových příběhů a ilustrací nebo autorských knih

„Doufali jsme, že dáme dohromady aspoň 10 kapel, ale strhlo to lavinu a kamarádi oslovili kamarády a pak, jak už to bývá, věc ožila a začala žít vlastním životem,“ vysvětluje Amrit Sen.

TZ, foto: SANANIM z.ú.
Témata: Benefiční kompilace, SANANIM, Amrti Sen, Michael’s Uncle, Bandcamp

zavřít