Hudbu kupujte dnes. Bandcamp se vzdává provizí ve prospěch hudebníků, Spotify vydělává dál

Vydáno 20.03.2020 | autor: redakce

Těžké časy v dobách pandemie budou mít největší dopad na nezávislé kapely, které jsou živy z koncertů. Server Bandcamp se proto dnes, v pátek 20. března, vzdává provize a všechen zisk z prodeje hudby věnuje přímo umělcům. Určete si kolik zaplatíte svým oblíbeným kapelám. Spotify zvýšení tantiém zatím neplánuje. 

Hudbu kupujte dnes. Bandcamp se vzdává provizí ve prospěch hudebníků, Spotify vydělává dál Hudbu kupujte dnes. Bandcamp se vzdává provizí ve prospěch hudebníků, Spotify vydělává dál

V době internetové jsou hudebníci existenčně závislí na koncertech, které jsou nyní ve většině částech světa zakázané. A pokud někde zakázané nejsou, brzy budou. Vedle honorářů z živých vystoupení plynou kapelám zisky také z merchandise, upomínkové předměty se ale nejvíc prodávají opět na koncertech. Ze dne na den, kohoutky vyschly. 

Adele ustoupila streamovacím službám, album 25 už je na Spotify a v dalších servisech

Velké hvězdy žijí i ze streamingu, který v posledních letech tvoří většinu zisků v hudebním průmyslu, a stal se naprosto nepostradatelným nástrojem pro šíření hudby. Jenže nezávislé a „menší“ kapely algoritmy berou na hůl. Zjednodušeně řečeno - čím více jsou vaše písně populárnější, tím více za jedno přehrání dostanete.

Největší streamovací služba Spotify nechce platební mechanismy ani výši honorářů prozradit, analytici ale spočítali, že za jednu skladbu průměrně vyplácí 0.00318 dolaru. To dělá 3,18 dolaru, tedy 80 korun českých, za tisíc přehraných skladeb.

Ve světle pandemie nového koronaviru ale sílí tlak na streamovací firmy, aby hudebníkům vynahradily ušlé zisky a digitální tantiémy permanentně ztrojnásobily.

TOP 10 nejposlouchanějších rockových kapel na Spotify: Coldplay, Beatles, Linkin Park a další

Takové kroky alespoň žádá muzikant Evan Greer v online petici, která zároveň vybízí Spotify, aby přispělo půl milionem dolarů na účet kalifornské organizaci Sweet Relief, jež poskytuje finanční asistenci muzikantům, zvukařům, osvětlovačům a dalším profesím hudebního průmyslu.

„Není pochyb, že žijeme v době plné velkých výzev pro naši komunitu a pracujeme na tom, abychom mohli hudebníkům pomoci skrz asistenční program MusiCares,“ reagoval tiskový mluvčí společnosti Spotify pro deník Guardian.

Napřímo se k věci postavil server Bandcamp, který se pro dnešek vzdal veškerých provizí z prodeje hudby.

„Abychom zvýšili povědomí o dopadu pandemie na muzikanty po celém světě, vzdáváme se dnes, v pátek 20. března od půlnoci do půlnoci pacifického času (tedy od osmi ráno do zítřejších osmi ráno středoevropského času), všech provizí a spoléháme na komunitu uživatelů Bandcampu, že investují tolik potřebné peníze přímo do kapes svých oblíbených hudebníků,“ uvedl server.

red

Témata: Bandcamp, Spotify 

zavřít