TOP 10 písní roku 2020, které vzešly z československé scény

Vydáno 24.01.2021 | autor: Tomáš Kocian

Nejen písněmi o samotě a izolaci jsme byli loni živi. Redakce iREPORTu vybrala deset písní, které charakterizovaly rok 2020, případně nás vyvedly z jeho podivné reality.

TOP 10 písní roku 2020, které vzešly z československé scény TOP 10 písní roku 2020, které vzešly z československé scény


Klára Vytisková
- Gold (feat. Lake Malawi)

Spojení, které se na české scéně nabízelo už dlouho. Kláře Vytiskové i Albertu Černému angličtina učarovala natolik, že jí nakonec dali ve své tvorbě přednost a mateřštinou zpívají jen výjimečně. Gold je vlastně typickou milostnou písní snažící se sdělit, že „love is the power“. Právě tohle motto bylo nosným prvkem celého alba Love is Gold Kláry Vytiskové. Zařadili jsme ho také mezi 30 nejlepších tuzemských desek podle redakce iREPORT.

PSH - Sám doma (feat. Čis T, Maniak, Vec, 7krát3, Supa, Rest, Delik)

Track izolovaných rapperů vznikl v prvních dnech po uzavření republiky a za pár let nám snad bude už jen připomínat obskurní časy karantény. S masovým rozšířením internetu na přelomu milénia se stalo nahrávání na dálku zažitou praxí, muzikanti si vyměňují tracky po síti běžně. Nástup koronavirové krize odosobněné nahráváním písní povýšil téměř na standard. Alespoň v něčem jsme si díky digitálním technologiím blíž.

Severní nástupiště - Rty

Na konci roku 2020 vyšel nenápadný debut Rostli jsme spolu od početné folkové kapely Severní nástupiště. Parta mladých lidí začala zpívat, hrát na kytary, kontrabas, banjo, valchu a další nástroje v bývalém Autonomní centrum Kliniky na pražském Žižkově, o jehož prostor od vyklizení v lednu 2019 nikdo o něj nejeví zájem. Rostli jsme spolu je kolekcí původních trampských písních v kulisách města, které stále víc nepatří lidem, kteří v něm žijí. Rty jsou pak milostnou písní, která by aspirovala na singl, pokud by tedy kapela v termínech jako singl přemýšlela.

Sunnbrella - It's Cool

Jméno Sunnbrella vám velmi pravděpodobně moc neřekne, stejně jako písnička It's Cool od vlasatého mladíka, který se bezstarostně projíždí dodávkou napříč anglickou krajinou. Frontmanem této londýnské kapely je nicméně David Žbirka, syn slavnějšího otce a muzikanta, jemuž se přezdívá Meky. David žije v Anglii, kde vystudoval film a televizní produkci na Middlesex University v Londýně. Věnuje se tedy výrobě hudebních videoklipů, pro otce natočil například vizuál k singlu Dievča. Jeho hudební tvorba je ale mnohem zajímavější a čtenáři tak snad prominou, že zařazení anglické kapely Sunnbrella do výběru nejlepších českých singlů tak trochu kulhá na jednu nohu.

Katarzia - Samota mi nevadí

Úvodní skladba oceňovaného alba vznikla jako osobní výpověď o vyrovnávání se se samotou. Jenže s příchodem nového typu koronaviru do našich domácností se text „Samota mi nevadí, ani celibát těla / o lásku neprosím, nie som osamelá,“ stal nečekaným soundtrackem roku. Už třeba jen proto, že z písně sálá nečekaný klid a smíření se se sama sebou.

Katarzia interview: Šlehající ohně českého rocku nejeduKatarzia interview: Šlehající ohně českého rocku nejedu

Jaromír Nohavica - Máma mi dala na krk klíč

Ostravský písničkář o sobě dal po třech letech znovu vědět. Po lehce experimentálním albu Poruba se vrátil k obnažené písničkářské formě i akustickému zvuku, který mu vynesl pozici bezkonkurenčně nejpopulárnějšího folkového zpěváka v Česku. Píseň Máma mi dala na krk klíč nese silnou symboliku předání důvěry a zkušeností v kombinaci s velkou dávkou nostalgie. A právě to jsou hlavní atributy Nohavicovy tvorby.

Škwor - Už je to tak dávno

Jen málokteré rockové kapely dokážou z tuzemských žebříčků prodeje sesadit mladé rappery, Škwor se to ale s albem Tváře smutnejch hrdinů povedlo. V singlu Už je to tak dávno vzpomínají na Lemmyho Kilmistera, od jehož smrti nedávno uplynulo pět let, z písně zároveň sála nejistota z aktuálního světového dění.

post-hudba - Bezpečí a klid

Pokud bychom na české scéně zkusili hledat song, který by mohl vystihnout pocity jednotlivců v karanténním roce 2020, mohlo by jím být Bezpečí od elektropopového dua post-hudba. Strach, nejistoty a chmury všude kolem nás překryje refrén s jedinou prosbou, a to dočkat se bezpečí a klidu. Tuhle „message“ pěkně vystihuje i jednoduchý klip natočený v bytě jednoho ze členů kapely.

Never Sol - LEON

Syntezátorové drama, i tak by se dala popsat bezmála pětiminutová skladba LEON. Od úvodního šepotu zpěvačky Sáry Vondráškové, až po gradující závěr je to strhující poslech. Melancholická atmosféra se vpije pod kůži, kde zůstane i dlouho potom, co odezní poslední tóny. Dost možná nejlepší píseň, kterou kdy Vondrášková pod pseudonymem Never Sol vydala.

Kateřina Marie Tichá - Sami

Debut vlašimské rodačky se stal jedním z nejlepších momentů, které tuzemská populární hudba v roce 2020 nabídla. Šestadvacetiletá Kateřina Marie Tichá dává v písni Sami posluchačům ochutnat dobrého francouzského vína. Vlivy země galského kohouta se v v titulní písni alba nezapřou, nepřeslechnutelný je také zpěvaččin skladatelský um. Zvukově má skladba blízko například k tvorbě francouzské Zaz. Sami je důkazem toho, že i o nešťastné lásce se dá zpívat bez patosu a zdánlivě nekonečných sladkobolných melodií.

Text: Tomáš Kocian, foto: archiv iREPORT
Témata: Katarzia, Severní nástupiště, Kateřina Marie Tichá, Never Sol, post-hudba, Škwor, Jaromír Nohavica, Sunbrella, Klára Vytisková, PSH

zavřít