Zemřel hudební skladatel Vangelis, proslavil se hudbou k filmu Ohnivé vozy

Vydáno 20.05.2022 | autor: redakce

Ve věku 79 let zemřel řecký hudební skladatel Vangelis. Proslavil se zejména svou filmovou hudbou, a to například ke snímkům Blade Runner, 1492: Dobytí ráje nebo Ohnivé vozy. Své poslední chvíle prožil ve francouzské nemocnici.

Zemřel hudební skladatel Vangelis, proslavil se hudbou k filmu Ohnivé vozy Zemřel hudební skladatel Vangelis, proslavil se hudbou k filmu Ohnivé vozy

Ačkoliv nebyla příčina smrti oficiálně potvrzena, spekuluje se o Vangelisově nákaze koronavirem. „S velkým smutkem oznamujeme, že velký Řek Vangelis Papathanassiou zemřel v úterý 17. května pozdě večer,“ stojí v oznámení společnosti, která hudebníka zastupovala.

Jóhann Jóhannsson - Skladatelský génius z Islandu, který svou hudbou rozezněl mnoho filmu

Vangelis se proslavil svou filmovou hudbou. Skládat začal už ve svých čtyřech letech, zajímavostí přitom je, že se učil sám. Na počátku šedesátých let působil v kapele The Forminx, kterou založil společně s kamarády, o několik let později se však odstěhoval z rodného Řecka do Paříže, kde s krajany založil formaci Aphrodite´s Child.

Krátce na to odstartoval svou sólovou kariéru, během níž se stal vyhledávaným skladatelem filmové hudby. Nejvíce ho zřejmě proslavila muzika ke snímku Ohnivé vozy, za kterou dostal Oscara. Do jeho tvorby však spadá také hudba k filmům Blade Runner, 1492: Dobytí ráje nebo Alexandr Veliký.

Vangelisova hudba zasahovala do více hudebních stylů, patřil ale k průkopníkům elektronického popu. Byl to instrumentalista, hrál na piano, klávesy, bicí, perkuse či Hammondovy varhany. Kromě Oscara byl oceněný i Řádem čestné legie, komandérem Řádu umění a literatury a komturem Řádu Fénixe.

red, foto: FB Vangelis
Témata: Vangelis, hudební skladatel, Ohnivé vozy, smrt

zavřít