Příběh českého hitu: David Koller – Chci zas v tobě spát

Vydáno 16.03.2022 | autor: Andrea Štipčáková

David Koller, potažmo Lucie, má na svém kontě několik hitů. Jak však s oblibou zpěvák říká, Chci zas v tobě spát je z nich „oplodňovákem number ein“. Když píseň v devadesátých letech Oskar Petr napsal, nabídl ji nejdříve kapele Wanastowi Vjecy. Ta ji však odmítla, a nakonec shodou náhod skončila v rukou právě Kollera a stala se součástí jeho debutové sólové desky.

Příběh českého hitu: David Koller – Chci zas v tobě spát Příběh českého hitu: David Koller – Chci zas v tobě spát

Chci zas v tobě spát vznikla na počátku devadesátých let. Původně ji její autor Oskar Petr nabídl Wanastowim Vjecem, členové ji však z důvodu již kompletně nahrané desky odmítli. Přes Roberta Kodyma a P. B. Ch. se tak dostala až do rukou Davida Kollera, který v té době zrovna nahrával své debutové sólové album. Stala se jejím prvním singlem a zpěvák k ní dokonce natočil videoklip, jenže kvůli znovurozjetí Lucie nebyl čas ji propagovat, a tak skončila takříkajíc u ledu.

Příběh českého hitu: Lucie - Medvídek

Úspěchu se dočkala až o deset let později, když ji Lucie zahrála na svém koncertě ve Státní opeře, z nějž rovnou vyšlo živé album. A právě symfonická verze skladby se stala tou, která si získala srdce nejedné fanynky. Jak s oblibou říká Koller, jde o „oplodňovák number ein“.

Původně byl song položený mnohem výše, jeho autor Petr má totiž mnohem větší hlasový rozsah než Koller, kterému nezbývalo nic jiného než posunout skladbu o půl tónu níž. „V opačném případě bych ve studiu vyplivl hlasivky. A stejně to moc nepomohlo. Trápil jsem se s touhle skladbou snad čtyři hodiny, což se mi nikdy předtím ani potom už nestalo,“ prozradil zpěvák v rozhovoru s Honzou Dědkem pro lidovky.cz. Ačkoliv se Petrovi jeho úprava zpočátku příliš nelíbila, nakonec ji odsouhlasil.

Dodnes si s sebou píseň nese určitou dávku tajemství. A to díky svému mnohoznačnému až nesrozumitelnému textu. Jak totiž Koller zpívá: „Mlčíš a svět je funny záhadou, stává se pro mě honey, když dračí drápy tnou. Temnice tmavá vříská, bleskne tmou, mý vlasy loučí víská a letí nad vodou.“

Do historie se zapsala i živá verze Chci zas v tobě spát z roku 2016, kdy Lucie vystupovala v Edenu. „Když lidé začali zpívat, jako by přehlušili všechno ostatní. Byl to neuvěřitelně silný zážitek, který se nám podařilo zaznamenat. Navíc byl David v neuvěřitelné hlasové formě a my jsme měli na české poměry výpravnou techniku,“ vzpomíná na koncert Jan Turek, který z něj natáčel dokument. Videoklip právě z této části vystoupení zveřejnila kapela na svém Youtube kanále, dnes má přes milion zhlédnutí.

Text: Andrea Štipčáková, foto: archiv iREPORT
Témata: Lucie, David Koller, Chci zas v tobě spát

zavřít