Příběh českého hitu: Michal Horák - Hej teto!

Vydáno 04.11.2021 | autor: Hana Bukáčková

Michal Horák patří k představitelům nové generace českých písničkářů. Když se řekne jeho jméno, možná si vybavíte ztřeštěnou písničku o smrti rodinného domácího hlodavce. Skladba Hej teto! stála při zpěvákových mainstreamových začátcích a koncertní setlist bez ní si nejde představit ani nyní.

Příběh českého hitu: Michal Horák - Hej teto! Příběh českého hitu: Michal Horák - Hej teto!

„Vzpomínám si, že jsme tehdy byli ještě s našimi rodinnými známými v Alpách, kde mi historku říkal kamarád. To mi bylo asi čtrnáct let a totálně jsem se do tý historky zamiloval, všude jsem ji vyprávěl a přišlo mi to tak úžasně morbidně pitomý, že i kdyby se nic takovýho nikdy nestalo, musí to zkrátka do světa,“ vzpomíná mladý písničkář.

ROZHOVOR | Michal Horák: Nové album je vypracovanější a vyspělejší, přestože zůstávám u jakéhosi trapnohumoru

 „Asi o dva roky později jsem se vracel z koncertu v Jáchymově a v hlavě se mi objevil popěvek ‚hej mámo, já ho zabil …‘ a nemohl jsem se ho celou cestu zbavit, což mi přišlo jako dobrý znamení. Jenže moje mamka nesnáší, když se jí říká ‚mámo‘, tak jsem tam hodil oslovení ‚teto‘, což mi přišlo jako neutrální. No a najednou si mi vybavila ta historka o křečkovi, co sežral magnet, přisál se k topení a umřel. A pak bylo jasno, refrén se spojil se zbytkem historky a písnička byla na světě,“ dodává.

„To, že se z toho nejspíš stane nejúspěšnější písnička, jsem samozřejmě na začátku netušil. Po pár koncertech, kdy lidi při poslední sloce chytaly záchvaty smíchu, jsem si říkal, že to s ní tak marný nebude. A po natočení klipu, ve kterým si tetu zahrála Pavla Tomicová, se kterou jsem se už dlouho znal z Hradce, ve spojení s Pokáčem coby naštvaným poldou a mým kamarádem z gymplu coby detektivem. Klip jsme tehdy točili v laboratoři na základce, kam jsem chodil, potom v čističce odpadních vod kousek od mýho bydliště, a nakonec u mojí babičky, protože ta měla přesně ten starej typ radiátoru, co jsme pro kameru potřebovali. Další herci byli především moji kamarádi a spolužáci z gymplu, celej klip je zkrátka velká srdcovka. Písnička si od tý doby žije vlastním životem a pozoruju, jak už se dostává do táborových zpěvníků apod., což je myslím si pro autora největší pocta, za což jsem moc rád.“

Písničku najdeme na debutu Michalovo cédéčko z roku 2019. Samotná vyšla již o rok dříve. Za klipovým zpracováním stojí Horákův dvorní režisér a scénarista Martin Hammerschlag. Křeček se otiskl i do série zpěvákova merche s podtitulem ‚Hej teto, já ho zabil‘. Aktuálně se pyšní necelými dvěma miliony zhlédnutí.

Text: Hana Bukáčková, foto: Lusiet Levá
Témata: Michal Horák, Martin Hammerschlag, Pokáč, Hej teto!, Příběh českého hitu

zavřít