Příběh českého hitu: Pekař – Kafe

Vydáno 11.12.2021 | autor: Hana Bukáčková

Pekař má na svém kontě několik úspěšných písní, mezi nimi také skladbu Kafe. Tu nahrál v roce 2018 pro album Výpověď, spolu s nímž vydal také autobiografickou knihu Den, kdy jsem dal výpověď. Jak prozradil v rozhovoru pro iREPORT, zmiňovaný song byl jediným, který neměl v době, kdy deska začínala získat studiovou podobu, dokončený. Text dal však nakonec zpěvák dohromady přes noc.

Příběh českého hitu: Pekař – Kafe Příběh českého hitu: Pekař – Kafe

 "Nahrávali jsme album Výpověď, a tak bylo každý večer co slavit. Tu se někomu povedla basa, tu kytara  a piva do nás padala jak Němci do krytu. Když bylo asi jedenáct v noci, došlo mi, že jedinou píseň, kterou jsem nedodělal, co se textu týče, bylo Kafe," vzpomíná dnes Pekař, který nakonec ve spolupráci s Lukášem Netíkem skladbu dopsal během jediné noci.

Pekař přivezl do Plzně kapelu Adys i své největší hity, nechyběl tučňácí tanec

"Strávili jsme ji tak, jak každý muzikant občas musí - v altánu na zahradě rodičů. Tam jsme tomu topili, co šlo a asi v pět ráno jsem si na ruku napsal zbytek textu a padnul hlavou na stůl. Za hodinu nás z balkonu vzbudil výrazný hlas mojí mámy. A jelo se nahrávat. Ve studiu byli všichni nadšený a já si četl rozmazanou propisku na ruce. A tak si říkám, že možná by bez takových zvláštních okolností a spousty podpůrných látek ani nevznikl.“

Téma písně Kafe už měl však Pekař v té době půl roku v hlavě. Vzniklo v plzeňské Šeříkovce. "Tam mi do šatny vkročila slečna se slovy, že píše pro místní noviny. Když měl ale začít rozhovor, neměla ani tužku, ani papír, ani diktafon. Prostě nic. A co víc, když jsem ji vyzval, aby se ptala, došli jsme k zjištění, že nemá ani otázky. Celá ta situace mi přišla velice úsměvná, roztomilá, ale zároveň plná pokušení. O tom je píseň Kafe. Milá slečna odešla z šatny s nepořízenou, ale jelikož jsme stále v kontaktu, ještě na tomto koncertě nešťastně vrazila do jakéhosi chlapce, kterého si vzala a mají dítě. Takže vlastně šťastný konec pro všechny," vzpomíná Pekař s úsměvem.

Klip jako takový k písni nikdy nevznikl, vyšla však živá verze z O2 Live Session. „Záběry i pocit, který jsme z toho nakonec měli, nás utvrdil, že točit něco dalšího by bylo jako mačkat šťávu z vyschlého pomeranče. (smích) Někdy je prostě lepší nedělat toho až tolik a počkat, co sama písnička vydrží a co sám čas přinese za náhodu.“

Text: Hana Bukáčková, foto: archiv interpreta
Témata: Pekař, Kafe, Lukáš Netík, Příběh českého hitu

zavřít