Příběh českého hitu: Skyline - Pretty Princess

Vydáno 01.07.2021 | autor: Hana Bukáčková

Když se řekne Skyline, spojí si tuto taneční skupinu snad všichni s kultovní písní Pretty Princess, která už neuvěřitelných šestnáct let nesmí chybět na žádném koncertě formace. Známá je svým nekompromisním frackuoidním přednesem tehdy mladičkého a nevycválaného Jacoba.

Příběh českého hitu: Skyline - Pretty Princess Příběh českého hitu: Skyline - Pretty Princess

„Základ Pretty Princess přinesl Majkii. Tehdy jsme fungovali modelem, že Majkii nebo Hoffy přinesli nějaký demo, do kterýho jsme pak už společně vymýšleli vokály a dělali další aranže. Hudebně je píseň postavená na akustický kytaře, která je různě nastříhaná, pouštěná pozpátku a tak dále. Když ji Majkii přinesl na zkoušku, vokálu se chopil Jacob, který byl tehdy v kapele úplným nováčkem. Bylo to někdy v polovině roku 2005 a Pretty Princess byla buď druhou nebo třetí skladbou, kterou jsme s Jacobem udělali. První byla určitě No Chance, kde měl na střídačku sloky s NuCím. Už si ale nepamatujeme, jestli jsme potom vydali nejdřív Ninju! a pak Princess, nebo naopak,“ říká kapelník, bubeník a zakladatel skupiny v jedné osobě Radek Bureš.

ROZHOVOR | Skyline: Taneční hudba byla punkem naší generace

Jacob k tomu dodává: „Základ textu a melodie ale vznikli několik let předtím, než jsem přišel do Skyline. Bylo to tehdy čistý reggae. To mi možná nebylo ještě ani osmnáct a doma v paneláku v Radotíně jsem vymýšlel vlastní vokály do reggae instrumentálek.“

„Společně jsme to pak ve zkušebně dotáhli včetně textu, i když tu určitou ‚pubertálně romantickou‘ naivitu původního textu jsme tam nechali. Proto je ten text tak jednoduchej, ale zároveň všeobecně srozumitelnej,“ dodává Radek.

Na finální verzi nahrávky, která pak vyšla v roce 2006 na desce Virginplatonicpanic, nechali otisk i producenti Ecson Waldes a Boris Carloff. „U Borise jsme nahrávali zpěvy. Právě on vymyslel ty chytlavý vokály ‚ó ó ó‘, mám pocit, že je tam dokonce sám nazpíval. Ecson zase skladbu míchal a jeho práce je ta zběsilá smyčka bicích v refrénu.“

Anketa: Vytvořili jste svá nejlepší díla hladoví? Odpovídali muzikanti z Harlej, Rybičky 48, Skyline, Kofe-IN a další

Jakmile skladbu začali Skyline hrát živě, bylo hned všem jasné, že to je hitovka. Hodně jí však pomohl i videoklip, který vznikl velmi živelně a neplánovaně. Účinkuje v něm tehdejší zpěvačka Jitka Charvátová. „Natočili jsme ho v Holandsku, kde jsme hráli na festivalu Eurosonic. Hoffy měl s sebou kameru a chtěl zkusit jen tak něco natočit, tak jsme se ráno po koncertě slezli u něj na hotelu na pokoji. Chyběl jen NuC, protože ještě spal a nechtělo se mu vstávat. Hoffy zapnul kameru, pustili jsme písničku, na obraz na stěně, co nám lez do záběru, jsme hodili ručník a zbytek byla naprostá improvizace – neměli jsme dopředu připravený vůbec nic a ani nás nikdy nenapadlo, že bychom to někdy pustili na veřejnost. Ostatně jsme udělali jen jednu verzi, protože na další už nebyl čas. Pak jsme na to zapomněli, jenže Hoffy nelenil, přidal k tomu doma pár opravdu laciných efektů, a když nám Pretty Princess pustil, hrozně se nám to líbilo. Vzhledem k tomu, že tam ale nebyl NuC, jsme se rozhodli to nebrat jako oficiální klip a jen to nezávazně dali na web. No, a dodnes je to naše nejpřehrávanější video na Youtube…,“ shrnuje vizuál kapelník.

Text: Hana Bukáčková, foto: Lukáš Wagneter
Témata: Skyline, Pretty Princess, Příběh českého hitu, Radek Bureš, MC Jacob

zavřít