ROZHOVOR | Skyline: Najednou se vrátila Gaia a začalo se to komplikovat

Vydáno 04.03.2022 | autor: Hana Bukáčková

Skyline před časem oznámili, že je opouští zpěvačka Marka Rybin, která se rozhodla naplno věnovat své mateřské znovuobnovené Gaia Mesiah. Z kapely odešla po čtrnácti letech, kdy ji už fanoušci brali jako právoplatného člena formace. O jejím konci ve formaci a pokračování Skyline jsme si popovídali s kapelníkem - bubeníkem a zakládajícím členem Radkem Burešem.

ROZHOVOR | Skyline: Najednou se vrátila Gaia a začalo se to komplikovat ROZHOVOR | Skyline: Najednou se vrátila Gaia a začalo se to komplikovat

Veřejnost překvapilo před několika dny oznámení, že ze Skyline odchází Marka Rybin. Jak moc stará záležitost to je? Kdy jste to definitivně rozsekli?
V červenci jsme pochopili, že je to opravdu problém, pak se to řešilo a v září jsme to rozsekli s tím, že Maru odjede koncerty do konce roku a my začneme mezitím hledat někoho novýho. 

Příběh českého hitu: Skyline - Pretty Princess

Překvapilo vás to, nebo jste její rozhodnutí očekávali v souvislosti s rozmachem Gaia Mesiah, jejíž návrat zkraje vypadal pouze jako několikaměsíční comeback?
To je poměrně složitá otázka. Vše šlo tak nějak postupně. Určitě jsme to neočekávali a dlouho jsme si mysleli, že se to nemůže stát. Navíc Maru dlouho říkala, že Skyline jsou pro ni priorita. Až loni v červenci nám oznámila, že číslem jedna je pro ni aktuálně Gaia. Kapela se hraním živí, proto potřebuje být na pódiu co nejvíc. My to máme trochu jinak, vedle Skyline děláme i jiné věci. Jednu dobu jsme si mysleli, že to pro Maru bude vlastně dobrý, že bude mít dvě kapely a nebude muset dělat nic jinýho. Ale čím víc začala Gaia hrát, tím to bylo logicky složitější skloubit se Skyline, hlavně během festivalový sezóny. Asi dva roky to Maru nějak dávala, absolvovala šílený přejezdy, dvojáky, trojáky, ale pak toho na ni začalo být hodně, projevovalo se to i na hlasivkách… Takže to musela nějak vyřešit a vyřešila to tak, že odešla ze Skyline.

Udělali byste teď něco jinak? Přistřihli byste Marce „křídla“?
To ne. Možná by to šlo, kdybychom se kapelou primárně živili, ale takhle jsme jí to těžko mohli zakázat. My děláme hudbu pro radost a ne, abychom někomu něco zakazovali nebo přikazovali… Mrzelo nás to, protože když Maru přišla do Skyline, možnost, že by se s Gaiou dala někdy zase dohromady, byla tehdy z toho, co nám říkala, pro ni absolutně nepředstavitelná. K nám skvěle zapadla, rozuměli jsme si, bavilo nás to, a najednou se vrátila Gaia a začalo se to komplikovat. Bylo to, jako když vám řekne manželka, že zajde se svým bývalým, od kterýho kdysi za dramatických okolností utekla, na kafe a do půl roku už má u něj věci a jezdí spolu na dovolenou. (smích)

Jak reagovali vaši fanoušci? Myslíte, že vám zůstanou věrní, nebo zaznamenáte odliv?
Těžko říct, to se uvidí, až začnou koncerty. Věříme ale, že díky Natálii se to nestane. Podle prvních ohlasů to fanoušci vzali nad očekávaní skvěle, žádnej shitstorm se nekonal.

Změna přišla po čtrnácti letech. Napadlo vás, že byste to zabalili?
Nenapadlo. Kapela nás všechny pořád moc baví a dokud to tak bude, nemá smysl to balit. Je to samozřejmě nepříjemná situace, která pro nás přináší řadu komplikací, ale to je život, nic tragickýho. Když přišla Maru do kapely, měli jsme venku už čtyři desky, takže víme, že můžeme fungovat i bez ní.

Umíte si představit, že byste pokračovali dál bez zpěvačky?
To jsme samozřejmě řešili a představit si to umíme, ale shodli jsme se, že by to byla škoda. Do Skyline ten dívčí vokál prostě patří. Přeci jen už máme osm desek a spoustu skladeb by to diskvalifikovalo, navíc nás baví dělat i ty emotivnější/klidnější skladby, který by se pro Jacoba nehodily. Koncerty jsou sice hlavně o energii, ale desky máme rádi pestrý. 

V komentářích pod oznámením na sociálních sítích padlo v tipování, kdo nahradí Marku i jméno předchozí zpěvačky Jitky Charvátové, která momentálně zpívá s Oceanem. Napadlo vás vůbec, že byste ji zkusili oslovit?
Logicky to padlo, ale rychle jsme to zavrhli. Jitka zpívá už mnoho let v Oceánu a my jsme se nechtěli pokoušet kohokoliv přetahovat z jiný kapely. To se nedělá. Navíc si myslím, že by do toho ani nešla, ale to je spekulace, nemluvili jsme s ní o tom.

Novou zpěvačkou se stala Natálie Míšová, kterou jste objevili díky Mejlovi z Vypsané fiXy. Jak moc těžké bylo najít náhradu? Měli jste vytipované další zpěvačky?
Bylo to těžký, ale zároveň jsme měli obrovský štěstí, že jsme natrefili na Natálii. Nechtěli jsme dělat vyloženě veřejný konkurz, to málokdy k něčemu vede. Měli jsme seznam asi dvaceti zpěvaček, který se nám buď zdály zajímavý, nebo jsme na ně dostali od někoho z našeho okolí tip a ty jsme pak začali oslovovat. Mimochodem, Natálie se s Mejlou ani pořádně nezná, on jen věděl, že existuje, tak se o ní zmínil a vyšlo to. Ty vytipovaný zpěvačky jsme kontaktovali a pokud to nějakou zaujalo, sešli jsme se.

Rozmýšlela se Natálie dlouho nad vaší nabídkou? Vím, že Marce jste tenkrát volali, zastihli ji v obchodě a stačila ji hodina, aby se rozmyslela. Jak to bylo nyní u Naty?
Nejdřív jsme se sešli a jen si popovídali, co a jak. Pak jsme měli jednu zkoušku ve zkušebně. To všechno bylo pořád nezávazný a to samý jsme absolvovali i s jinýma zpěvačkama. Myslím, že Natálie to nejdřív brala tak, že to prostě zkusí a uvidí, co se stane. Pak se zašla podívat na náš koncert do Lucerna Music Baru, ten se jí hodně líbil a až pak to myslím začala brát víc vážně. Když jsme jí pak zavolali, že jsme si ji vybrali, měla radost, nic si už rozmýšlet nepotřebovala. Mimochodem, rozhodnutí padlo zrovna v den, kdy má Natálie svátek, asi znamení.

Nevíte, zda byla vaše fanynka? Ptám se i proto, jestli pro ni budou písničky snadné k naučení.
Víme – nebyla. Prakticky nás vůbec neznala.

Chtěli jste zachovat styl Marky? Vizuální i pěvecký?
Takhle jsme nad tím vůbec nepřemýšleli. Hledali jsme někoho, kdo nás bude svým zpěvem bavit, kdo nám bude sedět lidsky a kdo se nám pocitově bude do Skyline hodit. Žádnou definici jsme neměli.

Natálie má i svůj sólový projekt aka NVTVLIE. Nebojíte se, že se budou zase tříštit zájmy jako v případě Marky?
To je sólový projekt, to nám nevadí. My jsme se chtěli hlavně vyhnout zpěvačkám z jiných kapel. Opravdu nehrajeme každý víkend, takže pokud bude mít občas sólo koncerty, je to úplně v pohodě.

Jak to vypadá s novým materiálem? Nebo se teď soustředíte spíše na to, abyste dobře odprezentovali stávající tvorbu v novém podání?
Teď zkoušíme hlavně starý skladby, abychom mohli začít koncertovat – začínáme už na začátku dubna. Jakmile se koncerty rozjedou a starý repertoár si sedne, pustíme se do nových skladeb. Rádi bychom letos vydali alespoň singl.

Text: Hana Bukáčková, foto: Iveta Valentová, Lukáš Wagneter
Témata: Skyline, Marka Rybin, NVTVLIE, Radek Bureš

zavřít