ROZHOVOR | Skyline: Máme štěstí, změna zpěvačky proběhla až překvapivě hladce

Vydáno 10.11.2022 | autor: Andrea Štipčáková

Elektronická parta Skyline se v loňském roce musela vypořádat s odchodem zpěvačky Marky Rybin. Kapele se věak podařilo brzy najít náhradu, kterou je mladá Natálie Míšová. Jak si užívá tuhle novou roli, jak jsou spokojení Skyline a co na to říkají fanoušci? Kdo ještě novou pěveckou posilu naživo neviděl, má možnost to napravit v rámci podzimního klubového turné. 

ROZHOVOR | Skyline: Máme štěstí, změna zpěvačky proběhla až překvapivě hladce ROZHOVOR | Skyline: Máme štěstí, změna zpěvačky proběhla až překvapivě hladce

Jak hodnotíte uplynulé první festivalové léto s novou zpěvačkou v čele. Jak ho vnímá Natálie?
Jacob: Koncerty hodnotíme skvěle! Dokonce jsem si vedl takovou statistiku a z letošního léta máme rekord deseti dokonalých koncertů za sebou. Abych to správně vysvětlil, každý koncert je super, ale může se vám stát, že se prostě něco nepovede. Někdy nejste dostatečně dobrý vy, někdy dostatečně dobrá aparatura a někdy se prostě něco podělá. Tentokrát to bylo deset skvělých koncertů za sebou, a to jsem snad ještě nezažil!

ROZHOVOR | Skyline: Najednou se vrátila Gaia a začalo se to komplikovat

Natálie: Pro mě to bylo obecně něco, co jsem ještě nikdy nezažila. Moc jsem si užívala všechny ty krásné festivaly, klubové koncerty a profesionální přístup - jak ze strany kapely a celé naší crew, tak ze strany organizátorů akcí. Po x letech, co se věnuji zpívání, jsem si konečně zažila, jaké to je vystupovat před velkým publikem. Stále obdivuji kluky za to, co dokázali.

S prvními většími koncerty přišla nejspíš i větší vlna odezvy fanoušků na změnu. Jak ji
hodnotí?
Jacob: Jak jsem zmiňoval, bylo to opravdu boží a fanoušci Nat přijali, jako kdyby s náma zpívala odjakživa.
Radek: Je fakt, že na Nat máme pozitivní reakce úplně od začátku, co jsme oznámili, že s náma bude zpívat. Fanoušci logicky nikdy nemají rádi podobný změny, ale tohle proběhlo tak hladce, až nás to překvapilo. Měli jsme zase jednou štěstí...

Jako kapela jste se museli vypořádat už se dvěma odchody zpěvaček. Původní Jitku Charvátovou nahradila právě Marka Rybin v 2008. V čem byla tahle změna pro vás pocitově
jiná?
Radek: Tak když bychom to vzali úplně od začátku, těch zpěvaček bylo ještě víc, Jitka byla v pořadí už čtvrtá zpěvačka Skyline. S každým odchodem jsou to nervy a nejistota, co bude dál. Když ale srovnáme odchody Jitky a Marky, každej byl trochu jinej. S Jitkou to bylo trochu vyhrocenější, s Maru byl ten odchod přátelštější. Věděli jsme to dostatečně dopředu a její rozhodnutí bylo prostě praktický - přestala zvládat dvě kapely a tak si vybrala tu, co ji uživí. Samozřejmě, že nás to mrzelo, ale ten důvod se dal pochopit. Maru a Nat pak spojuje to, že obě zapadly do kapely neuvěřitelně rychle.

Natálie má i svůj sólový projekt, zbývá jí na něj čas?
Natálie: Chtěla bych NVTVLII určitě věnovat více času, ale když nějaký volný čas mám, tak většinou nemám sílu. Každopádně tak jednou za dva dny něco vymýšlím, nazpívám nebo píšu. Jsou to většinou kousíčky skladeb, na kterých teď společně s producentem Ronym Janečkem pracujeme. Plánujeme vydat album, proto máme stále na čem pracovat.

Připravujete novou desku, jak se do nahrávání Natálie zapojila?
Natálie: Já myslím, že jsem se zapojila dost. Psaní písniček mě baví a kluci mé názory vždy vyslechnou. Společně se dopracováváme k dobrým výsledkům.
Radek: Je to tak, Natálie je opravdu hodně šikovná, má skvělý nápady a nový věci nás hodně baví.

Máte naplánované datum vydání nové desky?
Radek: Zatím nic konkrétního. Pracovně jsme si řekli, že bychom rádi druhou půlku roku 2023, ale to neznamená, že deska nemůže vyjít až 2024! Uvidíme. Nechceme nic uspěchat. Minimálně ale bude nový singl, vyjde na jaře 2023, na tom už se pracuje.

Bude na desce i remix Tidal Wave, který jste právě vydali?
Hoffy: Remix vyšel teď 11. listopadu na EP kompilaci Ben & You Presents Remixes. Vychází současně s dalšími remixy projektu YOU.

Proč jste si vybrali zrovna tuhle skladbu?
Hoffy: John Wolfhooker máme celkem rádi, sledujeme, co dělají. Proto jsme chtěli udělat z téhle písničky takovou naši
verzi. Myslím, že výsledek je docela překvapení.

Na albech obvykle reflektujete současné trendy EDM, ale zároveň zůstáváte sví. Jaký trend v elektronické muzice teď vnímáte nejsilněji?
Jacob: V podstatě mi přijde, že se to celé točí dokola a vracejí se devadesátky, což za mě byly nejlepší roky pro taneční hudbu.
Hoffy: Je fakt, že hodně teď sledujeme návrat starého rave stylu, který se začíná znovu objevovat s modernějším, současnějším zvukem. To nás hodně baví.

Produkce zůstane uvnitř kapely, nebo povoláte i někoho zvenku?
Hoffy: Zatím máme v plánu na albu pracovat uvnitř kapely, tak jako poslední tři desky.
Radek: S tím, že mix bude opět doufám dělat Matouš Godík, bez něj si to už tak nějak nedokážeme představit. Ještě jsme mu ohledně nový desky nevolali, ale my s ním každopádně počítáme!

Dáte nějaké nové songy i naživo v rámci podzimního klubového turné?
Radek: Letos ještě ne, nic není ještě úplně hotový. Přeci jen jsme začali skládat nový věci až nedávno, nejdřív jsme museli nacvičit s Natálií kvůli koncertům náš současný repertoár. Na jaře ale určitě!

Do kterého města se nejvíc těšíte?
Jacob: Chystáme si dokonalé turné, takže se těšíme do všech měst a každý koncert bude na 1000 %!

Na koncertech bývá silně slyšet i parta Transformers, kterou dal dohromady Jacob. Jak se daří Jacobovi spojovat hudební party život a sportovní drill?
Jacob: Všechno je to o balancu. Na koncertě si dám klidně panáka, odcvičím si to dny před nebo dny po. U nás se traduje taková věc, že za každého panáka musíte udělat padesát angličáků... No dny poté bývají trochu delší a bolestivější.

Chodí s ním cvičit i zbytek kapely?
Jacob: Nechodí, je to parta lemplů. (smích)
Natálie: Byla jsem jednou… Kubo, já to mám fakt daleko!

Máte vůbec nějaké rituály před koncerty?
Natálie: Já svůj rituál začínám už doma, kdy si musím umýt vlasy, dát si teplou sprchu, pleťovou masku a chill. Před koncertem se rozezpívávám cca 15 - 20 minut.
Radek: Já vyžaduju těsně před odchodem na stage, abychom si všichni takzvaně plácli, ale Jacob zlobí a celý ty roky se to snaží všelijak sabotovat. (smích)

Vrátil se podle vás letošní rok co se týče hudby konečně do normálu? Co vnímáte jinak?
Jacob: Řekl bych, že je vše ve starých kolejích. Naopak si myslím, že si to lidé daleko víc užívají a váží si toho, že opravdu můžou. Pro nás ta pauza byla něco ukrutného a i nám samotným došlo, jak je pro nás hudba extrémně důležitá.

Klubové Skyline koncerty podzim 2022 
10. 11. Brno, Fléda
11. 11. Frýdek- Místek, Stoun
18. 11. Třebíč, Roxy Club
19. 11. Chrudim, R Klub
1. 12. Praha, Lucerna Music Bar

Text: Andrea Štipčáková, foto: Lukáš Wagneter
Témata: Skyline, Nvtvlie, MC Jacob, Radek Bureš, Marka Rybin

zavřít