TOP 5 skvělých bubenických výkonů Nicka Masona v písních Pink Floyd

Vydáno 24.07.2019 | autor: Aleš Harazim

Nick Mason, bubeník Pink Floyd, vystoupí v rámci svého projektu Nick Mason's Saucerful of Secrets už ve čtvrtek 25. července v pražské Lucerně, kde bude se svou kapelou hrát ranou tvorbu "Floydů". Ideální příležitost ohlédnout se za jeho skvělými bubenickými výkony v této kapele. 

TOP 5 skvělých bubenických výkonů Nicka Masona v písních Pink Floyd TOP 5 skvělých bubenických výkonů Nicka Masona v písních Pink Floyd


Bubenické sólo z koncertní šnůry Pink Floyd z roku 1969

Tenhle skvost byl nahrán při koncertu Pink Floyd v Amsterodamu v roce 1969. Nick Mason zde předvádí, jaký je to královský mistr. Jako člen Pink Floyd je často opomíjen, někdy se o něm mluví jako o "Ringo Starrovi Pink Floydů". Tedy jako o někom, kdo sice umí bubnovat, ale není zase tak výrazný. Při tomhle ukázkovém sólíčku ukázal, že je to mistr svého řemesla. Spíše jde o to, že se jindy zase tak moc nepředváděl. Ale schopnosti rozhodně má.

SOUTĚŽ: Nick Mason's Saucerful of Secrets v Lucerně


Jeho sóla a improvizace z Live at Pompeii

V roce 1971 se Pink Floyd vydali do italských Pompejí, kde nahráli živák v antickém amfiteátru. Vznikl z toho i film, protože se všechno natáčelo. Přímo na místě ale byly nahrávány pouze skladby Echoes, A Saucerful of Secrets a One of These Days (zbytek byl natočen před obrázkem Pompejí) a tady máte ty nejlepší improvizace a sólíčka Nicka Masona z těchto tří songů.


One of These Days

Část už jste viděli ve videu nahoře, ale museli jsme to vypíchnout i samostatně. Tohle je song, který na koncertu Nicka Masona zcela určitě zazní, protože patří mezi ty, kde se skutečně nejvíc předvádí. Nebo, lépe řečeno, kde dostává největší prostor. Bubny jsou zde nejvýraznější nástroj. Stará dobrá šedesátková psychedelie.

Nick Mason připomene v pražské Lucerně rané desky kultovních Pink Floyd


Time

Bez toho bubenického sóla by Time nikdy neznělo tak, jak zní. Mnoho bubeníků říká, že vlastně zní složitě, ale zase tak složité na zahrání není. Ale o to vůbec nejde. Je to jen důkaz, že Nick Mason nemá potřebu se předvádět. Je to bubeník, který stoprocentně slouží písničce.


Another Brick in the Wall

Další důkaz, jak Nick Mason slouží songu. Another Brick in the Wall si bez jeho bubenické linky těžko dokáže kdokoli představit. Není nijak zvlášť složitá, nepředvádí se, ale je sakra efektivní a je to přesně to, co vám způsobí, že si budete dupat nohou do rytmu. Slast.

Text: Aleš Harazim

Témata: Pink Floyd, Nick Mason, Saucerful of Secrets, Nick Mason's Saucerful of Secrets, koncert, Lucerna

zavřít