LIVE: Doupě Mekyho Žbirky - Paulie Garand překvapil naživo s kapelou, Tomáš Třeštík vyprávěl historky z turné se Sunshine

Vydáno 03.06.2021 | autor: Aleš Materna

Hudebně-diskuzní pořad České televize Doupě Mekyho Žbirky představí v prvním díle pocovidového období rappera Paulieho Garanda a fotografa Tomáše Třeštíka. Hudební překvapení si připravil i vtipem překypující moderátor Miro Žbirka.

LIVE: Doupě Mekyho Žbirky - Paulie Garand překvapil naživo s kapelou, Tomáš Třeštík vyprávěl historky z turné se Sunshine LIVE: Doupě Mekyho Žbirky - Paulie Garand překvapil naživo s kapelou, Tomáš Třeštík vyprávěl historky z turné se Sunshine

Miro Žbirka
Klub Doupě, Praha
1. 6. 2021

Radost ze živého hraní byla obrovská. Miro Žbirka nešetřil úsměvy a bonmoty, kterými zásoboval televizní štáb i fanoušky, Paulie Garand dokonce kvůli natáčení narychlo sestavil zcela novou kapelu. V ní se zaskvěli důrazný a přesný bubeník Matyáš Vorda, známý z Mandrage, s prožitkem hrající klávesák Honza Peroutka, jenž je mladším synem legendárního bubeníka skupiny Olympic Milana Peroutky, charismatický kanadsko-slovenský kytarista Milan André, který doprovodil Paulieho Garanda i pěvecky, a výborná slovenská jazzová baskytaristka Laura Jašková. André i Jašková jsou na Slovensku známí díky své spolupráci na debutovém albu zpěvačky Zea.

Miro Žbirka začne natáčet dokument o vzniku Modrého alba v květnu, fanoušci ho stále mohou podpořit v crowfundingové kampani

Kapela s Pauliem Garandem zahrála dvě písničky, Reason a Boomerang. Žbirka k tomu přidal svůj starší hit Kúp mi knihu v nové, překvapivě svěží a moderní elektro úpravě, s čímž mu pomohli dva muzikanti ovládající elektronické nástroje Oliver Torr a Trauma, neboli TraumaTorr. Každá ze skladeb kvůli natáčení zazněla dvakrát, ovšem hudebníky z kapely Paulieho Garanda včetně jej samotného to natolik bavilo a společně s fanoušky byli tak nadšení z živého hraní, že poprosili televizní štáb, zda by si ty své dva songy nemohli zahrát ještě jednou. S čímž režisér k povděku všech souhlasil.

Nutno dodat, že v úpravě s kapelou dostaly obě písničky nový kabát (Reason loni před Vánoci vyšla jako klip s kapelou, kde se objevili také kytarista a zpěvák André a bubeník Vorda) a tato nová dimenze Garandovy hudby zahraná s procítěností a drajvem se mi zamlouvala mnohem více než dřívější raperova tvorba za doprovodu DJ. Jak se mi poté Paulie Garand svěřil, strávil před nedávnem týden ve svém domácím studiu právě s Milanem André, kde připravuje písničky pro novou desku a zvažuje koncerty po klubech právě v podobné sestavě s kapelou. Naživo bude hrát ovšem také i se svým dlouholetým spolupracovníkem zvaným Kenny Rough.

Došlo i na diskuzní část, ve které Miro Žbirka vyzpovídal Paulieho Garanda, zajímal se o jeho vzestup mezi známé hudební osobnosti, o detaily liberecké rapové a hip-hopové scény, informace o labelu Ty Nikdy, který založil a kde vydává svá alba, či hudební a koncertní plány do budoucna.

Druhým z hostů byl fotograf Tomáš Třeštík, který se zmínil o fotografické spolupráci s kapelami Sunshine a Atari Terror, či o focení slavných osobností ve svém souboru fotek z balkónu, která čítá již přes dvě tísícovky portrétů. Prozradil, že tím úplně prvním byl Vojta Dyk, ale společně s Mekym probrali i fotografovu sbírku tenisek, Třeštíkovu právě vycházející knihu i plány do budoucna.

 

Každý ze štábu, účinkující a také návštěvníci se museli povinně prokázat testy na covid, případně potvrzením o očkování. Natáčení probíhalo ve velmi uvolněné atmosféře. K dispozici bylo víno i výběr ze tří jídel včetně výborného guláše. Všichni si užívali i slunečné počasí v přestávkách a pochopitelně hlavně show uvnitř útulného klubu. Díky pozitivní atmosféře, dirigované vtipným a usměvavým Mekym a zajímavým výběrem hostů, šlo zkrátka o velmi povedené hudebně-diskuzní odpoledne.

Text: Aleš Materna, foto: Petr Kahoun
Témata: Miro Žbirka, Paulie Garand, Tomáš Třeštík

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít