LIVE: Pětiminutové bubenické sólo i vzpomínka na Ukrajinu. Scorpions si koncert v Praze užili naplno

Vydáno 27.05.2022 | autor: Andrea Štipčáková

Scorpions hlásili své rozlučkové turné už v roce 2010. Tehdy do pražské arény dorazili se šňůrou Get Your Sting And Blackout, v rámci níž si přivezli předkapelu Juice. Fanoušci je však nakopli natolik, že se rozhodli pokračovat. Českou republiku tak znovu navštívili ještě čtyřikrát, naposled v roce 2018, kdy si je užili příznivci v Ostravě. Letos zamířili Scorpions opět do Prahy, stejně jako před dvanácti lety do O2 areny. I tentokrát prolétly internetem spekulace, že by mohlo jít o poslední turné heavymetalistů. Bude tomu však skutečně tak?

LIVE: Pětiminutové bubenické sólo i vzpomínka na Ukrajinu. Scorpions si koncert v Praze užili naplno LIVE: Pětiminutové bubenické sólo i vzpomínka na Ukrajinu. Scorpions si koncert v Praze užili naplno

Scorpions
Praha, O2 arena
26. 5. 2022

Vyprodat Scorpions O2 arenu se na turné Rock Believer nepovedlo. Horní ochozy téměř zely prázdnotou, stejně tak plocha ke stání, která byla zaplněna zhruba ze tří čtvrtin. Kdo ví, proč… Možná koronavirus, možná jiné důvody. Skutečností však je, že pokud Scorpions do Česka dorazili se svými letitými hity opravdu naposledy, budou pravděpodobně fanoušci, kteří si koncert nechali ujít, pravděpodobně hodně litovat.

Scorpions představili v O2 areně novou desku Rock Believer, zazněly i největší hity kapely

Než vtrhli na pódium hlavní hvězdy večera, zahájili svůj set domácí The Agony. Ženskou formaci si jako předkapelu vybrali sami fanoušci, když na Radiu Beat hlasovali pro skupiny, z nichž nakonec vzešlo pět finalistů. Mezi nimi už si management Scorpions vybral svého vítěze – v tomto případě heavy metalistky v čele se zpěvačkou Nikolou Kandoussi. Ti, kteří rockové vody dobře znají, ženské složení nepřekvapilo. U ostatních šlo zpočátku přečíst výraz mírné nedůvěry, který však rozpustily první skladby, které jen potvrdily, že výběr byl opravdu správný.

Samotní Scorpions v podstatě ničím nepřekvapili. Fanoušky hned v úvodu česky pozdravili, kytarista Rudolf Schenker si přitom tematicky oblékl tričko s nápisem „Prague“. Rockové oblečení „z devadesátek“ pak jen dokreslilo celkovou atmosféru koncertu. Ačkoliv na něm zaznělo hned několik písní z Rock Believer, největší ohlasy si stejně vysloužily staré známé hity. Dobře to bylo znát například na The Language Of My Heart, která se mimochodem kapele naživo příliš nevydařila. Scorpions se svému nezdaru zasmáli, omluvili se publiku a jelo se dál… Vše pak bylo zapomenuto následujícími skladbami Send Me an Angel a Wind Of Change, které si zpívala celá hala.

Jak přitom bylo dříve avizováno, během Wind Of Change, která se stala jakýmsi soundtrackem pádu berlínské zdi, Scorpions změnili část textu. Místo úvodní fráze „I follow the Moskva / Down to Gorky Park“ zaznělo „now listen to my heart / It says Ukraine / waiting for the wind“. Tematicky pak za kapelou hrály barvy ukrajinské vlajky se znakem „peace“, tedy „mír“. Několik jich pak vlálo v samotném publiku.

Do nadšeného davu Scorpions házeli bubnové paličky, Mikkey Dee se pak předvedl s neuvěřitelným téměř pětiminutovým bubenickým sólem. A pozadu nezůstali ani kytaristé, na kterých bylo rovněž znát, jak si show užívají. A do toho velká led obrazovka za pódiem, která ji barevně skvěle doplňovala.

Koncerty zkrátka během koronavirové pauzy chyběly nejen hudebním příznivcům, ale i samotným kapelám. A tak bychom se nedivili, kdyby přeci jen dorazili Scorpions do Česka ještě jednou. Bylo na nich totiž znát, že hudbou opravdu žijí.

Text: Andrea Štipčáková, foto: David Webr
Témata: Scorpions, Rock Believer, Praha, O2 arena, The Agony

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít