LIVE: The Kooks se spolu s Lake Malawi vyhoupli zpět do sedla

Vydáno 12.11.2017 | autor: Jan Trávníček

Toto je příběh o dvou návratech na výsluní a jednom slibném začátku. Ne všichni jej sice díky tradičně dlouhým frontám před Malou sportovní halou na pražském Výstavišti mohli zažít v celé délce, ale kdo to štěstí měl, spokojeně si teď chrochtá. Ale popořadě.

LIVE: The Kooks se spolu s Lake Malawi vyhoupli zpět do sedla LIVE: The Kooks se spolu s Lake Malawi vyhoupli zpět do sedla


THE KOOKS
MALÁ SPORTOVNÍ HALA, PRAHA
11. 11. 2017

Lake Malawi dlouho, předlouho chystali své debutové album Surrounded By Light a vydat ho den předtím, než předskočí svým vzorům The Kooks, jimž se Albert Černý chtěl přiblížit už v dobách Charlie Straight. To zní prostě jako splněný sen jednoho třineckého rodáka. A poznat to bylo i na pódiu, kdy byl frontman nebývale živý, skákal po scéně ještě více než obvykle a i když se třeba novinka Paris vzhledem ke své čerstvosti ještě neměla šanci pořádně uchytit, naživo jí to obrovsky slušelo. Možná už jste se také setkali s názory, že na rozpad původní sestavy se nově sestavené skupině už nepovedlo navázat a od té doby jen tak přežívá. Smíme-li soudit podle právě proběhlého koncertu, ty časy jsou za námi a teď se Lake Malawi konečně můžou naplno ukázat.

FOTOREPORT: Přesunutí The Kooks v Praze rozjařili své fanoušky

Jestli jste do této chvíle už někdy slyšeli o irské skupině The Academic, dostáváte zlatého bludišťáka. Jejich debutové album se totiž chystá až na leden a dle svých vlastních slov by se s ním k nám měli pak podívat ještě jednou, co je ale důležité, ukázky z něj zatím vůbec nezněly špatně. Je to takový ten klasický indie-rock bez načechraných pentlí a elektroniky, který vás neurazí během festivalového odpoledne. A byť zní docela zaměnitelně a pídit se hned po dalších singlech asi po zhlédnutí pražské premiéry nebudete, může z nich být příjemná výplň pro fanoušky žánru v době, kdy nic lepšího nebude vycházet. Kdo má rád třeba The Pigeon Detectives, The Fratellis a nebo třeba právě rané The Kooks, neměli by mu The Academic vadit.

Bavíme-li se o hlavních hvězdách večera, nelze nevzpomenout na památné vystoupení na Rock For People 2012, kde jej přerušil blížící se bouřkový "mordor". Podobně nepříjemné vzpomínky vyvstanou i při připomenutí jejich posledního koncertu v České republice. Na festivalu Metronome totiž loni předvedli tak neuvěřitelně odfláknutý set, že se skoro nechtělo věřit, že je to ta stejná kapela, které u nás stovky nejen, ale zejména mladých slečen v dobách jejich koncertu na Rock For People 2009 tak snadno podléhaly.

PRO FANYNKY STÁLE NEODOLATELNÍ

Dnes už jsou to všechno dospělí pánové, nicméně rošťáckému rozcuchu dvaatřicetiletého zpěváka Lukea Pricharda fanynky stále nemohou odolat. Spolu s jeho ležérním způsobem zpěvu, pohupováním z nohy na nohu a občasným výletem do publika se jedná o kombinaci, která euforický jásot solidně zaplněné haly vyvolá i častěji, než jen po odehrání některé z bezmála dvaceti skladeb.

Brzy po startu stavidla radosti rozrazila hitovka Always Where I Need To Be, v prostředku koncertu došlo na méně hrané kousky, během niž sice atmosféra trochu vychladla, na druhou stranu si ale fanoušci, často odkázáni právě jen na zkrácené festivalové sety, mohli odškrtnout pár dosud neviděných perliček a na závěr si čtveřice velmi často publikum chválících muzikantů připravila smršť svých největších hitů.

V rychlém sledu za sebou jsme se tak mohli radovat z nového singlu Be Who You Are z bestofky, k níž se z května odložené turné váže, hned potom se Výstavištěm rozléhal veselý refrén Shine On a parádní Forgive & Forget s funky kytarovými vyhrávkami ve stylu The 1975, které The Kooks obrovsky slušely. Aby toho nebylo málo, skupina, jejíž základy vznikly už na BRIT School v roce 2002, přihodila ještě rozpustilou Junk Of The Heart (Happy), v níž se fanoušci vyřádili i pěvecky.

V přídavku pak došlo ještě na světly mobilů doprovázenou hymnu Seaside, kterou si frontman dal sám jen se španělkou, oldschoolově znějící experiment Around Town a samozřejmě největší hit Naïve, který můžete znát i ve verzi od Lilly Allen nebo z videohry Guitar Hero. Po takové salvě indie pop-rockových hitů nešlo odcházet domů zklamaný. Proto až se vás někdo bude ptát na to, jak vypadá napravená reputace, ukažte mu prstem na The Kooks.

text: Jan Trávníček, foto: Marek Holoubek

Témata: The Kooks, Lake Malawi, The Academic

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít