RECENZE: Michal Hrůza se inspiroval za polárním kruhem i filmy. Na nové desce je Sám se sebou

Vydáno 02.06.2017 | autor: Hana Poláchová

Na nové desce se Michal Hrůza vyrovnává Sám se sebou. I když je to jeho první studiovka po návratu na pódia, kterému předcházelo vážné poranění v Ostravě, nepřetéká patosem a přináší povedenou sbírku nových písní. 

RECENZE: Michal Hrůza se inspiroval za polárním kruhem i filmy. Na nové desce je Sám se sebou Michal Hrůza se inspiroval za polárním kruhem i filmy. Na nové desce je Sám se sebou

Michal Hrůza

Sám se sebou

Skladby:
Polárka, Na rozcestí, Pro Emu, Sám se sebou, Padesátka, Muzikoterapie, Optimista, Sázava, První a poslední, Polárník

10 trax / 35:17 min

vložte odkaz, text nemažte

Vydavatel: Universal Music

Páté Hrůzovo album po odchodu z Ready Kirken je kompaktní i gentlemanské, otevírá ho Polárka, která se v hlavě usadí na první poslech, a Polárník s podobnou tématikou nahrávku symbolicky uzavírá. Polární kruh Hrůzu dlouhodobě inspiruje, klipy k těmto písním natáčel na Špicberkách, zveřejněny však dosud nebyly. 

Michal Hrůza interview: Občas v životě nevíme, co chceme

Hrůza i na nové desce dodržel tradici, že na ní má duet se zpěvačkou. Tentokrát s Olgou Königovou (ille), se kterou se v Na rozcestí výborně doplňují. Album také potvrzuje, že zpěvák je vyhledávaný autor filmových písní. Jsou zde hned tři filmové melodie (ze snímků Padesátka, Pohádky pro Emu a Špunti na vodě). Nutno ale říci, že poslední přírůstek Sázava ve srovnání s ostatními pokulhává. A absence Nelly Řehořové na studiové nahrávce není jediným důvodem. 

CHYTRÉ TEXTY S HLUBOKÝMI MYŠLENKAMI

Rukopis Michala Hrůzy je snadno rozpoznatelný, ve svých písničkách sází hlavně na kytary, nebojí se ani smyčců. Jeho melodie jsou chytré a snadno zapamatovatelné, ne však vlezlé. Chytré texty s hlubokou myšlenkou, to je jeho silná stránka. 

"Zůstat chvíli sám
Poznat kudy kam
Sám se sebou být
A jít dál"

Muzikoterapie nejspíš trochu odkazuje i k léčbě, kterou byl nucen po ostravském zranění absolvovat, prvoplánově však sdělení z textu nevyřvává. Na nové řadovce působí Hrůza niterněji, trochu melancholicky, přesto je tato prezentace uvěřitelná. A nechybí věčné téma lásky, ať je jakákoliv.

Velkou zásluhu na tom mají i členové kapely, Karel Heřman se podílel na aranžích, na nahrávkách spolupracovali i Aleš Zenkl, Stanislav Matoušek a Emil Kopta. Živě můžete aktuálně novinky slyšet na miniturné Hrůza na zámku, které ještě zavítá do Valtic (3. 6.) a Telče (17. 6.) 

text: Hana Poláchová, foto: archiv

Témata: Michal Hrůza, Sám se sebou, Kapela Hrůzy

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít