VIDEOROZHOVOR | Michal Hrůza: V mém mozku se emoce snadno změní v melodii

Vydáno 24.01.2024 | autor: Jarda Hudec

Na svém kontě má na 150 vydaných písní i scénickou hudbu k filmu Lidice, přesto se za skladatele nepovažuje. „Jsem spíš písničkář,“ konstatuje skromně Michal Hrůza a s entuziasmem sobě vlastním popisuje bohaté exotické zážitky, vizualizace svých skladeb a novou krev Kapely Hrůzy.

VIDEOROZHOVOR | Michal Hrůza: V mém mozku se emoce snadno změní v melodii VIDEOROZHOVOR | Michal Hrůza: V mém mozku se emoce snadno změní v melodii

V úvodu našeho povídání Michal osvětluje změnu vydavatelské strategie; poprvé ve své bohaté kariéře se ubírá cestou postupně zveřejňovaných singlů, aniž by si je schovával v šuplíku pro celé album. A vzápětí se vyznává ke svému obdivu k Ivanu Mládkovi a k Mikádu… Víc už prozradí první díl rozhovoru.

V písničkách se nesmí lhát

„Nedávno jsem poprvé v životě zažil, že stojíte před publikem, ale lidi vůbec nekoukají na kapelu, koukají nahoru…,“ takhle Michal Hrůza uvedl záměr ozvláštnit své jarní koncerty videoprojekcí klipů a živým VJingem.

Příběh českého hitu: Michal Hrůza - Nad světem (Nezapomínej)

Dalším tématem byla scénická hudba a natáčení s orchestrem. A také jsem se nemohl nezeptat, proč po společných hitech s Anetou Langerovou, Lenkou Dusilovou, Klárou Vytiskovou, Annou K, Katarínou Knechtovou nebo Olgou Königovou přestal Michal natáčet duety. Na poslední desce Světlo do tmy totiž není ani jediný.

Chválí mě za Bílou velrybu, ale tu vymyslel Karel Heřman

V závěrečné části naší pětadvacetiminutové trilogie se bavíme o Kapele Hrůzy a její nedávné posile Honzovi Horáčkovi, známého mimo jiné z působení u Mira Žbirky.

No a co by to bylo v Michalově případě za rozhovor, kdybychom se nedotkli jeho cestovatelské vášně a zážitků z cest? Povídání s jedním z největších českých hitmakerů jsme uzavřeli plány do budoucna. Je na to se těšit!

Michal Hrůza a Kapela Hrůzy budou jedni z hlavních koncertních účinkujících vyhlášení Hudebních cen Žebřík – 5. dubna v DEPO2015 v Plzni.

Zvýhodněný předprodej běží na TicketLive.

Rozhovor: Jarda Hudec, video: Karel Holubička & Polas, foto: Tony Košař, Radoslav Vnenčák, Jan Urbánek, Josef Bosák, Jana Braunová, archiv Michala Hrůzy, Pavla Brilly, Honzy Horáčka
Témata: Michal Hrůza, Kapela Hrůzy, Honza Horáček, Karel Heřman, Žebřík

zavřít