Rybičky 48 spálili pop-punkovou konkurenci na popel. Jaký byl druhý den pražského Letokruhu?

Vydáno 31.07.2020 | autor: Jan Trávníček

Dramaturgie druhého dne putovního festivalu Letokruh stála na rocku a pop-punku a když dohrávali pražští Deaf Heart, bylo jasné, že za vlažnou návštěvnost žánr nemůže. Lidí nedorazilo mnoho, stejně jako o den dříve, kdy v Letňanech vystoupila žhavá jména tuzemského hip hopu. Publikum se ale razantně proměnilo a místo náctiletých přišli dvacátníci a třicátnici. Ti také mohli vidět nejlepší pop-punkovou kapelu v prostoru bývalého Československa.

Rybičky 48 spálili pop-punkovou konkurenci na popel. Jaký byl druhý den pražského Letokruhu? Rybičky 48 spálili pop-punkovou konkurenci na popel. Jaký byl druhý den pražského Letokruhu?

Iné Kafe letos nakrojili pětadvacátý rok existence a k narozeninám si nadělili novou písničku Ruleta, jež v Letňanech zazněla také. Zbytek setlistu tvořily letité hity jako Úspěšně zapojení, Ráno, Růžová zahrada nebo Spomienky na budúcnosť. Ke všem měl zpěvák Vratko Rohoň připravené průpovídky, jež měly nejspíš působit spontánně. Jenže po pár takových úvodech, kdy pointou byl pokaždé název další písně, byla všechna přirozenost ta tam.

Horkýže Slíže hasili, ale Rybičky 48 neuhasili. Takhle to vypadá na pražském Letokruhu

Přesto potěšila trefná poznámka o koupalištích, jimž se koronavirus – na rozdíl od festivalů – jistojistě vyhýbá. A v neposlední řadě se na slovenské trio a jeho nadčasové písničky i po dvou dekádách stále skvěle tancuje.

Totéž ostatně platí i pro Horkýže slíže. Ti se mi kdysi právě kvůli opakující se struktuře koncertů a otravným průpovídkám mezi skladbami po letech přízně celkem zprotivili. Nicméně koncertní abstinence v důsledku opatření proti koronaviru dokáže divy. Vynucená pauza od živé hudby nakonec zapříčinila, že i ta Malá Žužu s výkřiky „pravá strana, čo je s váma“ nakonec byla svým způsobem příjemným návratem domů.

Jednoznačným vrcholem nejen Letokruhu, ale dost možná i celého festivalového léta, se nakonec stali Rybičky 48. Ještě než začali hrát, říkal jsem si, jak by bylo příhodné, kdyby svým předchůdcům vysekli poklonu. Přece jen, o generaci starší kapely vyšlapaly kutnohorské partě cestu, bez níž by vzestup popularity Rybiček nejspíš nebyl tak strmý. A Kuba Ryba to nakonec skutečně udělal. A nejen to.

Megalomanský koncert plný kouřových efektů, pršících jisker, hořících kytar a salv plamenů byl neskutečný. Ti, kteří Rybičky 48 sledují delší dobu, si jistě všimli, že kapela každé turné posouvá dál a zvedá laťku. Na aktuální šňůru si například připravili v jejich slovech mišmaš, ve skutečnosti však mash-up pěti starších hitů, které vměstnali do pěti minut. Stejně tak zazněly i nové singly.

Letokruh ve znamení hiphopu. Festival otevřel Yzomandias, Viktor Sheen a další trendsetteři

Yzomandias končil předchozího večera už o půl desáté, Rybičky jen tak tak stihli policejní hodinu. A přestože zazněly hymny, jakou jsou Slibuju, že nebudu pít, Vážené dámy, Emily, Zamilovaný/Nešťastná, nebo na YouTube velmi populární Chtěl jsem tím říct, na všechny velké hity se zdaleka nedostalo.

Účast na Rockovém reparátu, který se uskuteční na začátku prosince 2021 v O2 areně, je tak povinností. Po včerejšku je přitom jasné, že pomyslný titul největší pop-punkové kapely v České republice Rybičkám hned tak někdo nesebere.

Text: Jan Trávníček, foto: Jaroslav Noska
Témata: Horkýže Slíže, Rybičky 48, Iné Kafe, Deaf Heart, Letokruh

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít