BLOG: Martin Harich píše o britském X Factoru i o tom, proč neodvysílali jeho vystoupení

Vydáno 01.11.2015 | autor: redakce

Martin Harich se v aktuální sérii britského X Factoru dostal až mezi posledních 16 chlapců, kde jeho úspěšná mise skončila. "Čas strávený v Británii mě nabudil a ujistil v tom, že poctivá práce má opravdu smysl a výsledek se prostě dostaví," vzpomíná slovenský zpěvák na svou zkušenost v dobrém.  A to i přesto, že jeho vystoupení britská televize nakonec vůbec neodvysílala.

BLOG: Martin Harich píše o britském X Factoru i o tom, proč neodvysílali jeho vystoupení Martin Harich píše o britském X Factoru i o tom, proč neodvysílali jeho vystoupení

Co by to bylo za život, kdyby občas člověk nepodnikl něco šíleného! A dnes nemusíme vymýšlet tak moc, stačí, když otevřeme oči, zhluboka se nadýchneme a rozhlédneme se kolem sebe. Žijeme v době, která chtě nechtě prostě šílená je!

Když jsem v zimě minulého roku posílal svou píseň Chocolate, nahranou doma v posteli, do britského X Factoru, ani ve snu by mě nenapadlo, že bych někdy mohl skončit v chlapecké TOP 16. A právě britský X Factor byl součástí mého života skoro celý rok 2015.

VIDEO: Martin Harich v britském X Factoru končí, nový singl Chocolate se ale povedl

Tento rok byl plný zkušeností, nových lidí a nových příležitostí. Mám radost, protože z každého momentu jsem vytěžil maximum a každé vystoupení jsem si užil nejvíc, jak jsem jen mohl. Taky jsem třeba zjistil, že Rita Ora si chodí i odskočit v klobouku a slunečních brýlích. Popovídal jsem si s Ollym Mursem. Co mě nakonec trochu zklamalo, je to, že jste se nemohli, zřejmě díky mé smlouvě s jiným subjektem, podívat nakonec ani na jedno z mých vystoupení na televizních obrazovkách v rámci hlavního programu. I přesto, že bylo vše domluvené předem s oběma stranami, Britové berou práva, zdá se, velmi vážně. Přesto cítím, že se nic nekončí, ale začíná. Čas strávený v Británii mě nabudil a ujistil v tom, že poctivá práce má opravdu smysl a výsledek se prostě dostaví. Když ne hned, tak později, ale o to intenzivněji. A také je skvělé vidět, že naše československá hudba stále žije.

Můj kamarád, velký fanoušek britského X Factoru, mi dokonce oznámil, že prošel celou historii a jsem momentálně jediným Východoevropanem, který to v této soutěži dotáhl takhle daleko. Přijde mi to zvláštní. Musím se vám přiznat, že ještě pár dní před tím, než se o mně a X Factoru začalo mluvit, jsem vlastně nechtěl, aby se kdokoliv z Česka a Slovenska vůbec dozvěděl, že jsem v téhle soutěži byl. Od začátku to pro mě byla "jen“ soutěž, do které jsem se přihlásil kvůli vnitřní inspiraci a touze potkat nové a jinak smýšlející lidi. A tady musím zmínit fakt, že Britové berou tyhle soutěže úplně jinak než my doma. Žijí je, jsou jimi úplně posedlí. Rok od roku mají stále vyšší a vyšší sledovanost. Všiml jsem si také rozdílu v jejich vnímání hudby jako takové. Zatímco my doma v „Československu“ bereme muziku spíš jako zdroj zábavy a odpočinku, Britové nad ní chtějí přemýšlet, chtějí, aby je pochopila.

Martin Harich v britském X Factoru postoupil mezi posledních šestnáct finalistů

Samozřejmě to má i svoje nevýhody. Ale fakt je, že jejich hudba je barevnější a snáz mi vykouzlí úsměv na tváři. Nedělí se jen na rádiový pop a zbytek automaticky zapadá do kolonky "alternativní“. Tohle jsem vnímal a líbilo se mi to. Když se mě ptali, co dělám v Británii, odpověděl jsem něco na ten způsob "že bych chtěl přinést kousek toho 'něčeho', co mají v hudbě Britové, sem k nám do Česka a Slovenska“. Tvářili se, jako by se divili, ale ve skutečnosti jim to lichotilo. To, co se snažím popsat, jsem s malým kouskem anglického nádechu zabalil do vzpomínané skladby Chocolate, jejíž nahrávku jsem momentálně poslal do světa. Tou vlastně celý tenhle "cirkus“ okolo X Factoru začal a teď i končí.

Přeji Vám klidné podzimní dny a ať je kolem vás jen samá pěkná hudba.

Maťo Harich



zavřít