Emma Drobná interview: V SuperStar jsem zapomněla, kdo jsem

Vydáno 01.03.2018 | autor: Lucie Šimůnková

Emmu Drobnou si nejspíš pamatujete díky jejímu vítězství v SuperStar, konkrétně v ročníku 2015. Kariéru ale na tomto úspěchu nestaví, na debutové desce You Should Know jde naopak svojí vlastní cestou. Na albu najdete hit Words, který denně slýcháme z rádiového éteru, ale i dvě písničky, které napsala ještě před soutěží. 

Emma Drobná interview: V SuperStar jsem zapomněla, kdo jsem Emma Drobná interview: V SuperStar jsem zapomněla, kdo jsem

Emmo, jak vidíš s odstupem tří let svoji účast v SuperStar?
Ráda na ni vzpomínám. Bylo to příjemné období mého života, klidné, bezstarostné, nemusela jsem se o nic bát. Bydleli jsme na hotelu a bylo nám dobře.

Emma Drobná interview: Nechci postavit kariéru na coververzích, důležité jsou pro mě vlastní písničky

V televizi už běží další ročník, budeš ho sledovat?
Občas se podívám, ale nejspíš nebudu pravidelný divák, protože na to nebudu mít čas.

Co bys poradila soutěžícím, aby svou roli zvládli?
Hlavně ať jsou sami sebou a zpívají tak, jak to cítí. Je důležité, aby nenapodobovali původní interprety.

Na podzim jsi vydala debutové album You Should Know. Věděla jsi hned od začátku, jakým směrem se na něm vydáš?
Nevěděla, v SuperStar jsem zapomněla, kdo jsem. Bylo tam hodně lidí, kteří mluvili do toho, jak mám zpívat, i když tomu třeba nerozuměli. Ne že bych je všechny poslouchala, ale najednou jsem měla hodně názorů v hlavě a nevěděla jsem, který je můj. Nakonec jsem dala sama na sebe a na nejbližší lidi. Proto jsme čekali dva roky na vydání alba. Víceméně bylo vše přirozené a na nic jsme netlačili.

PÍSNIČKY PÍŠU OD SVÝCH SEDMNÁCTI

Na desce jsi pracovala rok. Písně, které se na ní nacházejí, vznikly v období po SuperStar?
Písničky píšu od svých sedmnácti let. Dvě skladby z desky - Cold a She - byly napsané už před soutěží.

Kromě jedné skladby jsou všechny v angličtině, proč nezpíváš víc slovensky?
Z nějakého důvodu se mi snáze frázuje anglicky, lépe se mi tak tvoří a hledám si snáz linky. Texty ve slovenštině se snažím psát víc a víc, ale jde to pomaleji. Angličtina je pro mě přirozená.

V minulém rozhovoru pro iREPORT jsi prohlásila, že když píšeš ve slovenštině, znějí ti jednotlivé fráze jako klišé. V angličtině ti to tak nepřijde?
Když už jdu do klišé, většinou skončím. V angličtině je to odlišné, jinak zní, snáze se mi v ní píše.

VIDEO: Emma Drobná, která má nejhranější píseň v českých rádiích, představuje vánoční novinku Remember

O čem písničky na albu jsou? O lásce?
Víceméně tak z půlky. Jedna písnička je o tom, jaké by to asi bylo, kdyby mě někdo zavraždil. Psala jsem ji o sobě, ale zároveň ne úplně o sobě. (smích) Vznikla, když jsem bydlela ještě v Londýně. Napsala jsem ji poté, co jsem přišla domů, když jsem se v noci vracela z práce a musela jít přes tmavý park. Tehdy jsem si myslela, že to bude moje poslední procházka. Další text je o člověku, se kterým jsem se nikdy nepotkala, ale hodně jsem o něm slyšela. Jedná se o bratra mé bývalé kolegyně a asi by to nechtěl slyšet. (smích)

ČÁST DUETU JSME NAPSALI BĚHEM SUPERSTAR

Jak vás napadlo natočit duet se Štěpánem Urbanem?
Refrén vznikl už během SuperStar, potom jsme ho na rok a půl dali k ledu, respektive jsme na něj zapomněli. A jednoho dne jsme si řekli, že to dokončíme. Skladba je velmi depresivní a sentimentální. Pojednává o našem rozchodu, což je trochu paradox, protože jsme si jím neprošli. Napsali jsme to v době největší zamilovanosti. 

Chystáš se do budoucna se Štěpánem víc spolupracovat?
Možná ano, ale neděláme to plánovaně, nepřemýšlíme nad tím. V hudbě mi hodně pomáhá a radíme si navzájem. Sám má napsáno tolik písní, že by to vydalo na dvě alba.

Když jsem prvně slyšela z rádia písničku Words, myslela jsem si, že ji zpívá zahraniční interpretka. Bereš to jako výhodu, nebo spíš nevýhodu?
Co se týká mého projevu a angličtiny, jsem ráda, že v tom není nádech slovenštiny. Takže tento názor beru velmi pozitivně.

Skladba patří k nejhranějším v českých a slovenských rádií, to se musí hezky poslouchat, že?
Ano, je to super, těším se z toho. Nechápu, že se tak dlouho drží na předních příčkách.


Před Vánoci měl premiéru tvůj zatím poslední klip Remember, ve kterém si necháváš tetovat jeho název. Jaká pointa za tím je?
Písničku jsem věnovala své kamarádce, která žije na Maltě. Vidíme se teď velmi málo. Vzpomínám v ní na naše první společné zážitky. Tetovat jsme se nechaly obě dvě. Otazník za slovem je proto, že text je psaný formou otázky, ve smyslu "Pamatuješ si ty časy, když…?"

Budeš mít křest desky?
Už jsem ho měla v Bratislavě pro slovenské novináře, ale pojedu turné a mimo jiné zahraju v Praze a v Brně.

Na jakém nejzajímavějším místě jsi hrála?
Na místo si teď nevzpomenu, ale bavily mě koncerty pro Mariku Gombitovou a s orchestrem. Vtipné bylo, že jsem původně měla hrát s menším souborem o osmi lidech, ale přišla jsem na zvukovku a bylo jich tam čtyřicet. (smích)

Celým světem hýbe kamaň MeToo, odkazující k sexuálnímu obtěžování a zneužívání, jaký máš na ni názor?
Chápu, o co těm lidem jde, na druhé straně věděli, že když něco chtějí, musejí na úkor toho něco podstoupit. Podle mě je to každého svobodná vůle. Osobně jsem se s tím nesetkala, takže mohu těžko soudit.

Před nedávnem byly v Česku prezidentské volby, komentovala je řada umělců. Patříš mezi ty, kteří veřejně komentují dění ve společnosti a mají potřebu se vyjádřit?
Ne, jsem pravý opak. Mám pocit, že máme dělat hudbu, a ne se veřejně angažovat.

Text: Hana Bukáčková, foto: Marek Holoubek, archiv

Témata: Emma Drobná, SuperStar, Words

zavřít