Lenny interview: Nemám ráda, když mě někdo nebo něco brzdí

Vydáno 14.05.2018 | autor: Hana Bukáčková

Lenny vydala před pár dny ochutnávku z chystaného alba - singl Enemy, který naznačuje, že se druhá deska ponese v temnějším duchu. Místo avizovaného podzimu vyjde nejspíš až na jaře. "Stále mě něco nového napadá. Dokud mám v sobě pocit, že bych něco ještě řekla, nezavelím, že jdeme do studia natočit desku. Až vycítím, že to je ten správný čas, tak to přijde," říká zpěvačka. 

Lenny interview: Nemám ráda, když mě někdo nebo něco brzdí Lenny interview: Nemám ráda, když mě někdo nebo něco brzdí

Lenny, v únoru ses potkala s Emeli Sandé poté, co jsi jí předskakovala v O2 aréně. S kým jiným by ses ráda setkala a proč?
Pink, je to můj velký sen. Obdivuju její vokál a osobnost. Byla můj velký idol, když jsem vyrůstala. Její zpěv jde od srdce, má nádhernou barvu hlasu. A působí na mě ve smršti bezchybných hvězd velmi lidsky.

VIDEOROZHOVOR: Lenny - Žebřík je dobrej rock'n'roll!

Novinka Enemy je o částečně o tom, že lidé chtějí dokonalé hvězdy. Myslíš si, že si současný svět žádá bezchybnost?
Myslím si, že je to obecný dojem. Proto spíš vynikne ten, kdo se objeví jako přirozený a autentický. Lidé jsou unavení tím, jak je vše bezchybné. Jsou rádi, když se mohou s někým ztotožnit.

Písnička je i o tom, jak to chodí v showbusinessu. Čerpala jsi ze své vlastní zkušenosti?
Vznikla na základě dokumentu, který jsem viděla. Byl o top deseti ženách v americkém hudebním byznysu. Díky tomu jsem si uvědomila, čeho dosáhly, a že přesto mají některé energii někomu škodit, pomlouvat ho. Přijde mi škoda, že investují energii do něčeho takového, když to nemají vůbec zapotřebí.

LIVE: Lenny si znovu zvedla laťku. V Roxy předvedla světovou show i novou píseň

MÁM RÁDA SVOBODU

Když se chytnu názvu, kdo nebo co je tvůj největší nepřítel?
Nemám ráda, když mě něco nebo někdo brzdí. Mám ráda svobodu. Když se setkávám s nepochopením nebo mi někdo hatí moji vizi, je to pro mě velká brzda a velké zlo. Nejvíc mě to mrzí u lidí, protože u nich to jde ovlivnit na rozdíl u jiných okolností, a to strašně vysiluje.

V klipu Enemy jsi hrála dvojroli, která postava se ti hrála lépe?
Přišlo mi, že jsme se více soustředili na drsnější postavu. Ve finále se mi hrála líp, protoze se mi lépe nacvičovala. Měla jsem skvělou supervizorku z Francie, která mi radila, jak je obě zahrát, a nevyznělo to kýčovitě. Tím, že se u obou přehánělo, hrálo se paradoxně snadněji, než kdybych hrála nějakou normálni roli.

 

Neprobudil v tobě tento klip herecké ambice?
Nejsem fanda toho, když se fušuje někomu jinému do řemesla, takže herecké ambice zatím opravdu nemám. (smích)

V singlu mě překvapila pasáž, ve které sedíš v autě a zpíváš jiným hlasem.
Tahle pasáž vznikla v procesu tvorby pisne až na konci. Nevěděli jsme, jak ji zpracovat, uchopit. Když si nechci příliš hlas namáhat, takto čistě si pobroukávám. Prodeucent Ondra Fiedler byl ten, kdo mi řekl, že by byl rád, kdybych to nahrála tímto tónem. Ve finále to lidem přijde jako dobrý a zajímavý nápad.  

KAŽDÝ MĚL POTŘEBU DO TOHO MLUVIT

Singl i klip vyšel v celé Evropě. Jak moc do něho mluvili lidé ze zahraničích labelů?
Dělala jsem ho ve spolupráci s německým Universalem. Vzhledem k tomu, že do toho víc lidí investovalo, každý měl potřebu do toho zasáhnout, mluvit. Proto to byl můj nejtěžší projekt, ale zároveň mi pomohla produkce, která mi to ulehčila. Měla jsem proto čistší hlavu.

Budou další klipy v podobně velké produkci?
Příští klip bych chtěla natočit v malé sestavě a co nejmenším počtu lidí. Čím víc lidí, tím víc názorů a kdžý, kdo do písně nějak investoval, měl tendence do vzniku zasáhnout, mluvit. I pro tento objem lidí to byl můj nejtěžší projekt, protože tam toho bylo hodně, ale zároveň jsem si vybrala skvělou produkci, která mi práci značně ulehčila a měla jsem tak čistší hlavu.

SNAŽÍM SE ZACHOVAT SVOJI AUTENTIČNOST

Jaké máš momentálně ambice v zahraničí?
Muziku dělám nejlépe, jak umím, s nejlepším vědomím a svědomím. Zároveň se snažím zachovat svoji autentičnost a to je možná můj největší boj ve mně. Moje ambice je, abych to byla stále já. Možná kdybych prorazila do světa, ale stala by se ze mě hvězda a nebyla bych sama sebou, vnímala bych to jako pohru, protože bych prorazila jako úplně jiný člověk. Proto se nažím zachovávat své hodnoty. Kam mě to zavede, to se teprve uvidí.

Šla by jsi například do Eurovize po vzoru mamky, která nakonec uvolnila místo Celine Dion, vítězce tehdejšího ročníku?
Nabídku už jsem dostala před dvěma lety, ale musela jsem ji odmítnout kvůli škole. Eurovize není záležitosti jednoho večera, ale souvisí s ní i velké přípravy, které jsou natolik intenzivní a časově náročné, že by mi mohly vytěsnit čas na moji tvorbu a koncerty. S tim se musí zacházet opatrně.

Nové album by mělo vyjít na podzim, jak aktuálně vypadají jeho přípravy?
Stále mě něco nového napadá. Dokud mám v sobě pocit, že bych něco ještě řekla, nezavelím, že jdeme do studia natočit desku. Až vycítím, že je ten správný čas, pak to přijde. Momentálně mám hodně pomalých písní, s čímž nejsem moc spokojená. Měla bych tam ráda pár rychlejších věcí typu Hell.o . Proto s vydáním desky ještě počkám a uvidíme treba na jaře příštího roku.

Dočetla jsem se, že deska bude temnější. Proč?
Rozhodně. Myslím si, že celkově mě láká image lehce do černobílé, jak po vizuální, tak i obsahové stránce.

Promítne se do textů a nálady desky tvůj rozchod s Ondrou Fiedlerem (spoluhráčem a producentem Lenny - pozn. redakce)?
S Ondrou jsme propojení skrz muziku a oba cítíme lásku k hudbě jako k celku, takže bych o tom nerada psala. Možná z toho vylítne pocit, než aby bylo cíleně z písně poznat, o kom je.

Klobouk dolů, že dokážete rozlišit pracovní rovinu od té osobní…
Jsem za to vděčná.

Bude Ondra produkovat nové album?
Už během dob Hell.o jsme se bavili o tom, že bych mohla vyzkoušet jiného producenta, ať už zahraničního nebo českého.  Momentálně spolupracujeme hodně se Sonem. Zároveň bych byla ráda, kdyby byl na desce Ondrův otisk, protože je spoluautor písní. Kdo bude ale finální producent desky, v tom sama nemám ještě jasno.

Tvoje koncertní vystoupení je obohaceno nádhernými LED projekcemi. Je pro tebe důležitý vizuální dojem?
Je, ale není to jenom o těch LEDkách, ale i o tom, jak je kapela oblečená, jakou energií vyzařuje a jak působí celkově na pódiu. Mám ráda, když je show vkusná a doplněná o vizuální efekt. Pro mě je důležité, aby se na to lidé rádi koukali a bavilo je to. Málo se ví, že právě LEDky měl na starosti Matyáš Vorda z Mandrage.

Vystudovala jsi obor songwriting. Už tě někdo požádal, abys mu napsala písničku?
Byly někde takové podněty, když se občas někde s někým potkám na hudebních akcích, kde se sejde celá branže. Ale do doby, než mi to někdo napíše nebo zavolá, to neberu vážně. (smích) Vybírám si, s kým budu spolupracovat. S Pauliem Garandem či Kryštofem to bylo strašně fajn a nebráním se ani ženské spolupráci.

 

A s kým?
Dokázala bych si představit spolupráci se Celeste Buckingham, která skvěle zpívá anglicky.

A já myslela, že jsi po Kruhu s Marpem zanevřela na všechny featuringy.
To už jsem říkala i před Kruhem. (smích) Záleží, o jakou spolupráci jde, rozhodně nechci dělat věci na kvantitu, ale spíš na kvalitu.

Text: Hana Bukáčková, foto: Aneta Vrkotová, Jan Pelikan (backstage videoklipu)

Témata: Lenny, Hell.o, Hearts, Enemy, Kruh, Marpo

zavřít