Marpo interview: Chodí na nás i lidi, kteří neposlouchají rap. Díky tomu věřím, že naplníme O2 arenu

Vydáno 22.09.2016 | autor: redakce

Po jarním úspěchu v Malé sportovní hale si i na podzim Marpo se svým Troublegangem nachystal jeden halový koncert v Praze. Tentokrát předvede svou post-apokalyptickou show k albu Lone Survivor 22. října ve Foru Karlín. "Celé pódium bude více otevřené, asi o šest až osm metrů delší a víc hluboké, LEDka bude o dva metry vyšší a ještě se chystám udělat docela majestátní kulisu," poodhaluje rapper. Tím ale jeho smělé plány nekončí - do budoucna plánuje i koncert v O2 areně. 

Marpo interview: Chodí na nás i lidi, kteří neposlouchají rap. Díky tomu věřím, že naplníme O2 arenu Marpo interview: Chodí na nás i lidi, kteří neposlouchají rap. Díky tomu věřím, že naplníme O2 arenu. Foto: Jiří Staněk

Co tě poprvé přimělo udělat tak velký halový koncert? Nebál ses, že by to mohlo být fiasko? Koncert v Malé sportovní hale jsi nakonec vyprodal, čekáš stejný výsledek i nyní?
Před skoro čtyřmi lety, když jsem to celé dával zpátky dohromady, mě prvně ani nenapadlo, že naplníme celý Lucerna Music Bar, protože si pamatuju, že tam jsem měl na vstupu v roce 2010 asi 350 lidí a z toho bylo asi 150 lidí na guest listu. Snažili jsme se tam nahnat aspoň kamarády, tak mě nikdy nenapadlo, že to dotáhnem takhle daleko. Ohledně haly jsem si po smrti táty říkal, že vlastně nemám co ztratit, že to zkusíme a buď to vyjde, nebo ne. Říkal jsem si, že když tam budou dva tisíce lidí, tak je to dost. Cítil jsem, že teď je ten správný moment to zkusit. Bylo před deskou a měl jsem dobrý materiál a ono to, díky bohu, vyšlo. Potom jsme řešili, co budem dělat dál, jestli bude tour k desce nebo uděláme ještě jeden veliký koncert a ten nápad vyhrál, protože na Facebooku psala spousta lidí, že by tu show chtěli vidět znova, nebo že se do haly nedostali.

LIVE: Apokalypsa na pódiu a táta v srdci. Marpo křtil jako pán

Co je tvou inspirací při přípravě tak velké show?
Pro zrovna tuhle show je to film - Mad Max - Fury Road. Je to vlastně poslední film, na kterém jsem byl s tátou v kině. Táta totiž moc do kina nechodil, byl to jedinej film, na který jsem ho vytáhl, protože oba máme rádi starého Mad Maxe, takže cela show je inspirovaná tím. Celkově mám rád post-apokalyptickou tématiku, zombíky a všechno, co se stane, když příjde ta velká rána. Myslím si, že tímhle směrem se budou ubírat i další koncerty. Celkově se inspiruji tím, co jsem viděl ve světe. Tady si lidí myslí, že když se dělá velký koncert, tak se tam nacpe velká LEDka, posílí se zvuk, posílí se světla, ale nikoho nenapadne, jak pracovat s kulisami, aby to celé vypadalo jako divadelní představení.


Marpo v Malé sportovní hale. Foto: Jan Kuča

KONCERT V O2 ARENĚ? PODLE MANŽELKY JSEM SE ZBLÁZNIL

Plánuješ na toto téma udělat i tour, jako bylo třeba Prison Break?
Ono je to dost těžké, protože ty kulisy jsou tak obrovský, že to nenarveme do klubu ani do kulturáku. My jsme to původně plánovali, že uděláme tour a že třeba v Sazazu bude menší koncert. Ale když jsme to měřili, zjistili jsme, že se to tam prostě nevejde. Plánujeme udělat na jaře tour i s kapelou na tenhle motiv (Mad Max), ale budeme to muset ještě celé promyslet.

Jaké byly reakce doma, když jsi s takovým nápadem přišel?
Moje manželka tyhle věci moc neřeší. Tahle rapová kariéra jde trošku mimo ni, protože rap jsem začal dělat ještě dřív, než jsem se s ní poznal. Když jsem jí řekl, že plánuju udělat koncert v O2 aréně, odpověděla, že jsem se zbláznil. Myslí si, že mi to asi nevyjde. Řekl jsem jí na to, že se uvidí. Ale to je ještě plán na dva tři roky dopředu.

vložte odkaz, text nemažte

Co na tvůj úspěch říkají ostatní velká jména jakou třeba Rytmus? Je pravda, že měl být hostem na tvé poslední desce Lone Survivor?
Viděl jsem se s ním v Brně na Majálesu, a když se mě ptal  kolik bylo v hale lidí, řekl jenom "Si zabil". Na desce měl být a snad to vyjde na té příští. Ono je to dost těžký, každý má ten svůj schedule dost naplněný a někoho takhle dohnat ke spolupráci je dost těžké, ale myslím si, že teď se to rýsuje, že by něco mohlo vyjít.

Nedávno jsi oznámil prvního hosta koncertu, Kaliho, koho můžeme čekat dál? Minule to byl pořádný mejdan, prozradíš našim čtenářům, co všechno se chystá?
To si ještě zatím nechám pro sebe. Karty budeme odkrývat postupně. Co se týče novinek, díky tomu, že Forum Karlín umožňuje věšet věci na strop, to nám v Inchebě nedovolili, protože tam je strop starý a hrozilo zřícení, celé pódium bude více otevřené, asi o šest až osm metrů delší a víc hluboké, LEDka bude o dva metry vyšší a ještě se chystám udělat docela majestátní kulisu. Bude to prostě jiné oproti minulému koncertu. Ale hlavně bych chtěl konečně zahrát track pro tátu a chtěl bych ho zahrát na kytaru. Takže teď pilně cvičím, abych to nějak odehrál. Na nás chodí i spousta rodičů a říkali, že čekali klasickou rapovou mávačku rukama, ale my jsme prostě jiný "žánr".

SINGL BEZ KLIPU BYCH NEVYPUSTIL, LIDI CHTĚJÍ KE VŠEMU OBRAZY

Na svém Facebooku jsi oznámil, že se chystáš vypustit nový singl...
To je právě ono tajemství, tam by měl být jeden host, který když vyjde, bude to super, ale to je zatím vše ve hvězdách. Ale určitě to bude zatím největší banger, co jsem kdy udělal. Posílal jsem to Rashidovi Garipovi (videa Už Nikdy, Drby, Už držej hubu), který mi dělá většinu klipů. Říkal, že na něco takového čekal dlouho a že musíme vymyslet nějaký super klip. Vymýšlím nějakou šílenost.

Marpo, Ektor, Ben Cristovao a další: TOP 6 největších domácích rapových koncertů v Česku

Takže můžeme k singlu očekávat i klip?
Určitě, já bych singl nevypustil bez klipu, ono už to ani jinak nejde. Dneska už chce každý ke všemu obraz.

Být raper a zároveň bubeník v jedné z největších hudebních skupin v Česku´- Chinaski - musí být dost náročné. Neodráží se někdy stres i doma u rodiny? Jak to všechno zvládáš?
Já doma moc nejsem. Většina rapperů hraje třeba jen v pátky a soboty a přes týden mají volno. Chinaski hrajou dost často třeba i přes týden a jezdíme i různé soukromé akce, takže přejíždím. Je to náročnější. Místo toho, abych odehrál 60 rappových koncertu, jich odehraju třeba 160 dohromady s Chinaski. Vůbec si ale nestěžuju. Jsem šťastný za svoji práci.

V POČTU VIEWS JSME V ČESKU JEDINEČNÍ

V čem je podle tebe česká scéna jiná než v USA?
Česko je malá země. Ale paradox je, že je tady strašně velký fan base. Máme spoustu zhlédnutí na klipech. Spousta lidí v Americe nechápe, jak můžeme mít tolik views na klipech, v tom si myslím, že jsme jedineční v Evropě. Rap oslovuje strašně moc lidí, hlavně mladých, což je super. Troublegang má ještě tu výhodu, že na nás chodí i lidi, co rap primárně neposlouchají, což je bomba. Díky tomu si myslím, že tu O2 arenu naplníme.

Vidíš na své práci nějaké poslání? Například motivování lidí?
Já nemám rád takové ty klasické motivátory, hodně lidí mi ale psalo, že se díky mé hudbě dokázali vyrovnat třeba s nějakou nemocí. To pak člověk vidí, že všechna ta dřina za něco stojí. Třeba, když mám někdy pocit, že mi to nejde, že mě to nebaví, tohle mi dá vždycky ten důvod pokračovat. Když si sedneš a napíšeš track, který pak někomu pomůže, to je přesně tím, o čem by hudba měla být.

Je pro tebe rozdíl hrát v klubu a hale?
Vyprodat halu je podle mě sen každého muzikanta. To chce zažít každý, ale kluby mají něco do sebe, je to víc intimní a je to víc uvolněný, protože v klubu si můžeme dělat v podstatě co chceme, ale například v hale jsme měli daný přesný scénář, co kdo bude mluvit atd. Takže když hrajeme v klubu, mluvíme spontánněji. Na velkém koncertě máš prostě nějakou kostru, co kde má být, ale v klubu je to prostě mejdan.

Bude teď v hale nějaká autogramiáda?
Bude pouze ve VIP sekci. Protože když ti najednou příjde 4 000 lidí o poprosí o podpis, tak to bychom tam strávili tři dny. Každý ví, že se rád vyfotím a podepíšu, ale pro lidi, kteří si koupili VIP lístek, bude připravena after párty s celým Troublegangem.

text: Jiří Staněk, foto: Jiří Staněk (úvodní) a Jan Kuča (koncertní)

Témata: Marpo, Troublegang, Chinaski, Ota Petřina, koncerty, Forum Karlín

zavřít