ROZHOVOR | Bert & Friends: Při nahrávání 2050: Live At Strahov byla největším cílem autenticita. Nejtěžší bylo se nezbláznit

Vydáno 29.11.2021 | autor: iREPORT

Bert & Friends se na svém novém albu 2050 vydali do budoucnosti, konkrétně na svůj vyprodaný koncert na Strahově. Jde o živák, který se vlastně nikdy neuskutečnil. Kdo s nápadem nahrát takovou desku přišel a co bylo na její tvorbě nejtěžší? Nejen o tom jsme si popovídali s frontmanem formace Albert Romanuttim.

ROZHOVOR | Bert & Friends: Při nahrávání 2050: Live At Strahov byla největším cílem autenticita. Nejtěžší bylo se nezbláznit ROZHOVOR | Bert & Friends: Při nahrávání 2050: Live At Strahov byla největším cílem autenticita. Nejtěžší bylo se nezbláznit

Před pár dny jste vydali novou desku, na které jste pracovali čtyři roky. V podstatě jde o uměle vytvořený záznam z koncertu. Kdo přišel s tímhle nápadem? Přemýšleli jste, zda je dobré se do něčeho podobného pouštět?
Ve chvíli, kdy mě ten nápad napadnul jsem zajásal a hned jsem věděl, že tuhle supr bezprecedentní věc budu muset vytvořit.

RECENZE: Už je to tady. Cesta do roku 2050 na vyprodaný Strahov za Bert & Friends

Na albu se dostáváme až do roku 2050, kdy jste v České republice známou kapelou, která má za sebou koncert na vyprodaném Strahově. Už máte vymyšlené, kam za necelých třicet let umístíte pódium a jak bude celá show vlastně vypadat?
Uvidíme, jestli se tenhle obří sen splní. Každopádně při samotným nahrávání jsem měl pocit, že už na tom koncertě jsem. Nejlíp mi to fungovalo doma v kumbálu, kterej měl sice 1 m², ale když jsem zhasnul a pouštěl si ty desítky tisíc lidí do uší, tak to byl fakt adrenalin, ta síla mě dokonce i rozplakala. Vytvořil jsem si takovej domácí stadion.

A jak se má vlastně Luboš? Víme, že měl od svého angažmá v klipu k písni Plody moří velká očekávání a doufal, že se mu povede konečně prorazit. Podařilo se mu to?
Luboš nevím, jak se má, ale předpokládám, že blbě. Ale těší se na svůj proslov během křtu v Roxy.

Vyprodat Strahov bylo vaším dlouholetým snem, který, jak už teď víme, si splníte. Co bude dál? Máte ještě nějaké další velkolepé plány?
Ty sny se vlastně plní už teď. Hrát koncerty, na který chodí lidi a zpívaj si, to je úplně kouzelný. Tak si to vždycky moc užívám. Nějaký tvůrčí sno-plány máme do budoucna taky, na který se těším.

Deska bezesporu zaujme svou originalitou. Popravdě nevím o nikom, kdo by vydal živák, který se vlastně neuskutečnil. Co pro vás bylo při přípravě nahrávky nejtěžší?
Autenticita byl největší cíl. Jestli si člověk při poslechu říká: ,,Proč vlastně poslouchám normální živák?", tak je to pro mě vítězství. Asi nejtěžší pro mě bylo se nezbláznit.

Mě osobně zaujalo, jak se vám povedlo dostat na album ruch z opravdového koncertu. Člověk si vážně připadá, jako by byl na koncertu... Promítl se do desky nějak koronavir a to, že byly kulturní akce zakázané?
Vlastně jsem to s tím nechtěl spojovat, ale dá určitým pohledem na tu desku vzhledem k tomu období taky koukat. Ale vnitřně to s tím obdobím spojené nemám.

Mnohými jste pasováni do role největšího objevu minulého, respektive letošního roku. Co na to říkáte? Na Cenách Anděl jste vyhráli v kategorii Videoklip roku, na Českém slavíkovi jste byli nominování na Objev roku...
Přijde mi to celý takový surrealistický.

Čím jste si podle vašeho názoru získali své fanoušky?
Nevím. Možná to, co je mi blízký se ukázalo, že mají rádi i naši fanoušci? Nějaká hravost, krásnost, poetika, bláznivost, kouzelnost, radost.

Alberte, vy patříte v České republice mezi hrstku osob, které mají vlastní kapelu, a zároveň hudbu vystudovali. Vy jste absolvoval pražskou Konzervatoř Jaroslava Ježka v oborech skladba a dirigování. Pomáhá vám to nějak při skládání pro Bert & Friends? Anebo v tom naopak vidíte i něco negativního?
Díky tý škole jsem se mohl do hudby víc ponořit. Přemýšlet v hudbě každý den, přemítat k čemu vůbec hudba je, jaká může být a tak. To skládání je takový hledání krás.

Složil jste hudbu pro film Marťanské lodě. Jak k tomu došlo? Oslovili vás, nebo jste Janu Foukalovi a spol. svou hudbu nabídl sám? Máte příp. i další nabídky na složení filmové hudby?
Jan Foukal je můj blízkej kamarád, se kterym hraju v takovým duu Johannes Benz. Asi cejtil, že jsem k němu ten správnej dvorní filmovej skladatel, tak mě požádal. Spolupráce vypadala třeba tak, že jsem se k němu zavřel na tři tejdny na půdu, kde jsem komponoval a vždycky přišel třeba s vývarem nebo kávou a radil mi, jak by se mu to líbilo. Následně jsme spolu minulou zimu během půl roku ve dvou natočili celovečerní film o přátelství z lockdownu, kde jsme byli oba herci a zároveň režiséři. To bude paráda. Zatím to má pracovní název Happy-lock.

S Bert & Friends jste vyrazili na turné, podívali jste se dokonce až na Slovensko. Pro lidi, co
na žádném z koncertů zatím nebyli – na co se mohou těšit?
Tohle turné 2050 TOUR hrajeme v aranžích z alba 2050: Live at Strahov, a když třeba hrajeme pro například 200 lidí, často mám pocit, že jsme opravdu jako na stadionu. Stejně jako jsem si z pokojíku udělal Strahov. Je to prostě zážitek.

Zpracovali: Barbora Kubalová, Andrea Štipčáková, foto: archiv Bert & Friends
Témata: Bert & Friends, 2050: Live at Strahov

zavřít