ROZHOVOR | Jiří Urban (Arakain): Název Respiratour je smutným odrazem reality v nadsázce slovní hříčky

Vydáno 16.06.2021 | autor: Tomáš Rumler

Období koronaviru změnilo plány mnohým muzikantům. Nejinak tomu bylo u české metalové ikony Arakain, která musela odložit své turné k albu Jekyll & Hyde. Situace se však již uklidňuje, a tak začala formace spřádat plány na novou šňůru, kterou příznačně pojmenovala Respiratour 2021. Nejen o ní jsme si popovídali s nejdéle hrajícím členem Arakainu, kytaristou Jiřím Urbanem, který nám také prozradil, kdo s názvem letního turné přišel, jak se jim žilo bez koncertů i to, která alba patří mezi jeho nejoblíbenější.

ROZHOVOR | Jiří Urban (Arakain): Název Respiratour je smutným odrazem reality v nadsázce slovní hříčky ROZHOVOR | Jiří Urban (Arakain): Název Respiratour je smutným odrazem reality v nadsázce slovní hříčky

Dosud poslední album Arakainu Jekyll & Hyde začíná skladbou Dnes ještě ne. Zpívá se v ní: „Dnes ještě ne, ještě nepřišel čas klečet na kolenou. Hudební průmysl nakonec nepadl na kolena, ale přímo na hubu. Jak dlouho podle vás bude trvat, než se podmínky pro pořádání i návštěvu koncertů a festivalů vrátí do „normálu“?
To samozřejmě neví ani ti, kteří virům rozumí. Ale nejspíš uvidíme, co udělají volby a co se stane po nich, protože tahle vláda z toho udělala naprostou bramboračku a nelogickými opatřeními a populistickým vedením rozumných řešení přispěla k tomu průběhu, jaký byl. Takže se zatím neodvažuju dělat si nějaké naděje, že je to šílenství a hysterie za námi. Ale obecně věřím, že vzhledem k stavu promoření nebo očkování, by už nemuselo hrozit plošné ohrožení obyvatelstva, což byl ten hlavní ukazatel. Že tu vir zůstane s námi navždycky a určitě přibudou zase nějaký další, je nejspíš jistý.

Arakain křtil novou desku Jekyll & Hyde v Plzni. V KD Šeříková bylo vyprodáno

Text oné písně pokračuje: Dnes ještě ne, nebudem brečet, že chcem dlouhou dovolenou.“ Byl uplynulý více než půl rok nejdelší dovolenou vašeho života?
Hráli jsme naposledy 19. září 2020, takže ano. Teda pokud pominu pauzu kapely po odchodu Aleše Brichty, ale to jsem rozhodně neodpočíval!

Na začátku července vyrazíte na šňůru, kterou jste pojmenovali Respiratour 2021. Pořád váhám, zda je to víc vtipná slovní hříčka, nebo naopak smutný odraz reality. Kdo s tímto názvem přišel?
Rovnou přiznávám, že jsem to byl já, kdo s touhle slovní hříčkou přišel. Ale zase nutno říct, že se to většině členů hned zdálo vtipné a adresné pro tu nešťastnou a zmatenou dobu, ve které turné vznikalo. Věřím, že nikoho nemůže napadnout, že by název snad měl oslavovat tuto plošnou restrikci, která, jak se ví, slouží k něčemu jinému než proti virům. Tedy je to smutný odraz reality v nadsázce slovní hříčky, která by měla být vtipná. Což už jen to spojení slov dokazuje.

Zařadíte do playlistu skladbu Vir?
Zajímavý postřeh, ale myslím, že by to bylo zbytečné dávat skladbu do spojitosti se současností. “Náš vir” je počítačový!

Budete klást důraz na album Jekyll & Hyde? Moc koncertů na jeho podporu jste odehrát nestihli.
Důraz je asi silný příměr, ale určitě bude zastoupeno víc než jiné desky. Přeci jen je to poslední placka, která už bude mezi lidmi naposlouchaná, protože byla chválená. Zkoušení je teprve před námi, tak uvidíme. Ale vzhledem k tomu, že jdeme mezi lidi po takové době a všichni jsou hladoví, nebudeme nejspíš příliš experimentovat a zasypeme lidi hlavně našimi repertoárovými stálicemi!

Na turné vás budou doprovázet Booters, Forrest Jump, Jerem´I. Forrest Jump je zavedený pojem, můžete ale stručně představit ostatní skupiny?
Tak to není lehká otázka, ale obecně. Booters jsou čtyřčlenná kapela s jednou kytarou a sólovým zpěvem, která je tak trochu ve stínu zavedených souborů, přestože už také hraje nějaký ten pátek. A protože se pohybuje na hraně takového přímočarého lehčího rocku, potřebuje k melodickému projevu dobrého zpěváka. A to tahle kapela rozhodně má a troufám si říct, že ne moc kapel má tak kvalitního pěvce. Ale víme, že na kvalitu se dneska moc nehraje. Jsou to příjemný lidi a považujeme za užitečný je lidem přiblížit. Jerem´I je brněnská kapela složená ze samých zkušených bardů tamějšího rockového světa, z nichž asi nejznámější, alespoň pro mě, je bývalý člen legendárního Titaniku, kytarista Djoro Enčev. Jejich pojetí je tvrdší, ale řekl bych, že taky moravsky melodické. Mají vypilované aranže skladeb a není to bezhlavá sypačka od začátku do konce, nad svojí muzikou přemýšlí a je profesionálně propracovaná. Není jednotvárná.

ROZHOVOR | Arakain: Byli jsme samá stížnost a zákaz. Kdo ví, co by bylo bez revoluce, říká Jiří Urban

V jakém módu fungovala kapela od podzimního opětovného zákazu koncertů? Komunikovali jste spíš na dálku, nebo jste se scházeli a třeba i skládali nové songy?
Poslední koncert jsme odehráli v polovině září, ale doufali jsme, že situace nebude tak eskalovat, jak tomu nakonec na podzim bylo. Věřili jsme, že se všechno jen trochu posune. Nikoho nenapadlo, že to bude skoro rok? Vzhledem k faktu, že někteří z nás jsou od sebe přes dvě stě kilometrů, jsme moc příležitostí k setkání neměli. Já už jsem v podstatě jediný Pražák v pražské kapele! Komunikovali jsme hlavně organizačně, změnili jsme management, ale vzhledem k nové desce jsme další nové aktivity nevyvíjeli, protože jsme pořád doufali, že ještě pojedeme turné Jekyll & Hyde. Streamování live koncertů se v kapele nesetkalo s jednotným názorem, a tak jsme tuto variantu vypustili. Za sebe můžu říct, že novou muziku skládám průběžně a nepotřebuju k tomu “koncertní prázdniny”, prostě mě hrát baví! Takže už teď mám dost materiálu na novou desku!

Vynahrazoval sis koncertní půst poslechem hudby doma? Jaká jsou tvá nejoblíbenější česká rocková nebo metalová alba?
Poslouchám muziku prakticky denně, je nedílnou součástí mýho životního stylu a asi už tomu nebude jinak. Mám zakoupenou licenci na hudební kanál Spotify, a tak slyším každou novinku mých oblíbených kapel anebo třeba vzpomínám s alby z historie světovýho rocku a nestačím se divit, jak dobře už to uměli třeba před čtyřiceti lety, bez digitálních vymožeností.
Z českých alb musím jmenovat určitě Revolter, poslední album Dymytry, ne proto, že tam hraje můj mladej, ale proto, že je ta deska prostě dokonalá a žádnou takovou českou metalovou desku neznám. Že neváhali a produkci nahrávání svěřili producentovi do Německa, aby hrála co nejlíp, je tam prostě znát. Mluvím samozřejmě o “našem” šuplíku, o našem žánru. Pak je skvělá třeba poslední deska Forrest Jump 2018, kapela z Luhačovic (Luhas Vegas, jak říkají) a je opravdu mistrovsky zpracovaná, promyšlená, nazvučená i otextovaná. Tím taky odpovídám na předchozí otázku.

Díval jsem se na nabídku dvou internetových obchodů s muzikou a k dispozici je jen pár novějších alb Arakainu. Váš e-shop na tom není lépe. Neuvažujete o reedicích starších desek?
Pravě se nacházíme ve fázi jednání s nejtradičnějším českým vydavatelstvím Supraphon o vydání všech našich desek na digitální trh prostřednictvím Supraphonline i reedici nejprodávanějších desek, včetně edice některých titulů na žádaných a stále populárnějších vinylech. Ale zrovna Supraphon nebo Spotify má k dispozici spíš právě naše starší alba. Jedná se o řadu z edice Supraphonu, a pak dlouholeté spolupráce s Popron Music. Nosiče zbývajících dvou vydavatelství (Monitor EMI a Sony BMG) jsou v jednání k poskytnutí licence. Myslím, že na streamech chybí ty z poslední doby, které jsme vydávali prostřednictvím našeho bývalého managementu. Tam jsme trochu zaspali dobu a nahrazujeme to naším Arakain e-shopem, kde zas máme jen alba poslední dekády. Teď se to snažíme dohnat, abychom v příštím roce, roce čtyřicátýho výročí založení kapely, měli celou diskografii oficiálně pod jednou střechou a zpřístupněnou pamětníkům a sběratelům kompletních kompilací. Začneme hned po prázdninách reedicí naší první desky Thrash The Trash, která patří právě Supraphonu a ten má zájem ji znovu vydat, včetně vinylové verze.

Na podzim jste se rozhodli zrušit všechny termíny již jednou přeložených koncertů a vrátit peníze. Myslím, že to fanoušci ocenili, dost lidí má ve vstupenkách uloženou nezanedbatelnou částku. Vlastníte i vy sami nějaké vstupenky na akce, které byly neustále přesouvány?
Naštěstí ne. Většinou se rozhoduju na poslední chvíli.

Příští rok uplyne 40 let od založení Arakainu. Které období považuješ za vrcholné? Nebo věříš, že to nejlepší na skupinu teprve čeká?
Záludná otázka, na kterou nemůže logicky existovat jednoznačná odpověď, protože každé období sebou neslo pečeť a stigma doby, chemii mezi lidmi v kapele, stav kultury v naší zemi, stav tradice koncertů, stav lidí, co muziku kupují nebo na ni chodí. Je mnoho aspektů, které je nutný zohlednit. Takových vrcholů je určitě víc a není jeden, který bych vyzdvihnul jako nejvyšší.
Po velkém tlaku poptávky umožnění vydání první dlouhohrající desky Thrash The Trash, překonání velké recese kultury po revoluci v první polovině devadesátek, konsolidace a vrácení kapely do života po odchodu Aleše Brichty s příchodem skvělého Petra Koláře, konsolidace a vrácení kapely do života s příchodem skvělého Honzy Toužimského po odchodu Petra Koláře… Většinou byly tohle důležité body v životě kapely. Teď jsme ve fázi, kdy už hrajeme sedmnáctým rokem v neměnné sestavě a je to tedy historicky nejpevnější svazek týmu, včetně zvukaře Ondry nebo technika Luboše. Seskupení, který už má sice svoje stereotypy, ale protože jsme furt hladoví po úspěchu a uznání tradice kvality, nechceme snižovat laťku nějakými populistickými vybočeními. Zkrátka meleme si tu svou…

Dovedeš si vás představit na pódiu třeba i ve věku Rolling Stones, tedy dávno po sedmdesátce?
Ne! Nedovedu a někdy se přistihuju, že už o tom přemýšlím, abych na jevišti nebyl trapnej! Samozřejmě, že mladším to tam sluší víc, můžou dělat třeba i hvězdy, ale pak si uvědomím svoje souputníky nebo i starší, jako Mejdny, Ozzyho, Metalliku, Slayer a řeknu si, že to snad ještě "nějakou dobu pude?" Po dospělých synech mám malou dceru, kterou už i baví, že hraju na tu "moji červenou kytaru", tak ať si ještě tátu pamatuje jako rockera a ne důchodce, co s ní chodí na kroužky do hudebky. Do důchodu se ještě nechystám!

ANKETA 40 let metalu (IV.) Vzory Arakainu byli Slayer i Pantera, pro české bubeníky hlavně Metallica

V listopadu 2020 jsi naznačil v rozhovoru pro iREPORT, že v souvislosti s 40. výročím chystáte pro fanoušky řadu bonusů. Je už možné být konkrétnější?
Myslím, že jsem mnohé prozradil už během rozhovoru a zbytek až za rok, jo? (smích)

Zmínil ses i o speciálním velkém koncertu. Jak náročné je plánovat zcela jistě monstrózní akci v době, která něčemu takovému vůbec nepřeje? Nebo jste tuto ideu už přehodnotili?
Plánování koncertů v dnešní zmatené době je věc skutečně ošidná a o to obtížnější je se vzrůstající velikostí takové akce. Mnozí pořadatelé i těch tradičních největších open air festivalů by mohli potvrdit, jak prostě nejde takovou akci udělat za měsíc. Věřím, že virus už projde všemi bez následků a zklamaně odletí do teplých krajin, stav společnosti a orgánů bude uvědomělý a bystrý, vláda nebude nahánět hlasy voličů a nenastane jiná netopýří nehoda a my budeme moct naše narozeniny oslavit se všemi generacemi fanoušků důstojně a skutečně ve velkém.

Zpracoval: Tomáš Rumler, foto: Iveta Valentová, archiv kapely, archiv iREPORTu
Témata: Arakain, Jiří Urban, Respiratour 2021, Jekyll & Hyde, metal 

zavřít