ANKETA | 40 let metalu (I.): Největšími hrdiny našich rockerů byli Lemmy, Ozzy i Jirka Urban

Vydáno 17.05.2021 | autor: Jarda Hudec

Začátkem osmdesátých let se zrodila spousta skvělé muziky, ale největší díru do hudebního světa udělal jednoznačně heavy metal. Pobláznil většinu teenagerů i starších fans, odkojených hardrockovou klasikou a punkrockovou živelností. Dnes už klasická elpíčka Judas Priest, Iron Maiden či Motörhead a na druhé straně Atlantiku prvotiny Metalliky nebo Van Halen se postaraly o celosvětový boom, srovnatelný snad jen s někdejším nástupem rock’n’rollu. Na čtyři dekády fenoménu METAL vzpomínáme s Brunem Kovaříkem (Hypnos, Krabathor), Jiřím Urbanem ml. (Dymytry), Radkem Škarohlídem (Hentai Corporation) a Honzou Křížkem.

ANKETA | 40 let metalu (I.): Největšími hrdiny našich rockerů byli Lemmy, Ozzy i Jirka Urban ANKETA | 40 let metalu (I.): Největšími hrdiny našich rockerů byli Lemmy, Ozzy i Jirka Urban


Bruno Kovařík (Hypnos, Krabathor)

Asi jako každý jsem si v době před čtyřiceti lety nahrával desky na kazety. Ale moje skutečně první regulérní metalové album na oficiálním nosiči byla nejspíš MC kazeta Citron Plni energie, kterou jsem si koupil u nás v Uherském Hradišti v prodejně Supraphonu, a na kterou mi určitě dala peníze moje mamka. Když mi bylo mezi 15 a 16, Citron jsem žral, měl jsem i nějaké jejich singly a fixem namalované logo na somradle. Tu desku mám dodnes moc rád a považuji ji za nejlepší v jejich diskografii, dokonce jsem si pořídil i kazetu v anglické verzi, LP a novou verzi CD s bonusy

Citron se rozhodli po smrti Pařízka pokračovat, hledají nového bubeníka

Na metalu mi nejvíc imponuje obrovská, ale obrovská energie, rozmanitost, a ač by mi někdo mohl oponovat, i velká muzikálnost. Myslím si, že co se týče přenosu energie hudbou, pokud by to bylo měřitelné, metal nic nepřekoná.

A kdo je můj největší "metal hero" a proč? Mám jich víc, ale ten největší mi vydržel od mých 16 let. Thomas Gabriel Fisher aka Warrior, který je zásadní postavou švýcarských Hellhammer, Celtic Frost a Triptykon. Navzdory tomu, že se sám nepovažuje za mimořádně instrumentálně nadaného kytaristu, složil a nahrál naprosto zásadní věci způsobem, který dodnes ovlivňuje spoustu jiných. Silný, přemýšlivý a skromný člověk s konstantními názory. Obdivuji ho a doufám, že budu mít možnost se s ním znovu potkat osobně.


Jiří Urban ml. (Dymytry)

Moje první metalová deska byla Thrash the Trash od Arakainu. Táta jí složil, v Propasti u Petra Jandy nahrál, Supraphon ji vydal, a pak mi ji táta za dobré známky přinesl domů. Prodalo se jí 137 tisíc kusů a stejně to nestačilo na zlatou desku.

ROZHOVOR | Arakain: Byli jsme samá stížnost a zákaz. Kdo ví, co by bylo bez revoluce, říká Jiří Urban

Na metalu nejvíc miluju kytarovej zvuk a kytarový motivy! To je to, co dělá metal metalem. Zeppelíni, Sabbati, Metallica nebo Pantera, prostě všechno je to hlavně o riffu.

Od narození je mým největším metalovým hrdinou samozřejmě táta a Arakain. Dostali v Čechách metal na výsluní a světovou úroveň! A nikdy víceméně neuhnuli ze svý cesty, toho si na nich cením. Je to prostě česká Metallica!

Honza Křížek

Mé první metalové album bylo od Iron Maiden z roku 1980! Klasika s Edoušem na obalu. Bráchovi se povedlo do roku 1988 mít jejich diskografii kompletní, včetně koncertního 2LP Live After Death. K tomu všemu jsme se modlili a dodnes modlíme! Bylo ale hodně osvěžující, když přišli v devadesátkách Red Hot Chili Peppers a celá ta obří crossoverová vlna, která ten metalovej cirkus a divadýlko na strašidla a nejrychlejší sóla na světě spláchla a zasloužila se o obrodu a evoluci metalu!

ROCK BLOG | Honza Křížek o Křídlech tažných ptáků

Na metalu mi nejvíc imponují asi zvuk a energie, která z něj leze! To divadlo moc nemusím, beru to jako doplňující atrakci pro fanoušky. Zrovna včera jsem si vymýval palici albem Ram It Down od Judas Priest, strhující deska! Jejich album Painkiller z roku 1990 je dodnes absolutní špička žánru. Bavily a baví mě ale taky hodně špinavější odnože a kapely, jako byly třeba Gojira, která je dnes pro mě asi nejvíc metalová skupina. Kdykoliv se metal spolčil s rapem a hip hopem, byl to nářez. Vždycky mě dokáží rozsekat Sepultura, Slayer, nebo zakladatelé stylu Black Sabbath a pratáta všech metalových riffů Tony Iommi.

Největší metalovej hrdina a zároveň největší fanoušek tohohle stylu na světě je jednoznačně bubeník Metalliky Lars Ulrich. Bavilo mě vždycky, jak do toho byl zapálenej a vždycky jsem měl pocit, že je tak trochu nasranej a rád by někoho poslal do prdele. V tom se s ním celej život a poslední dobou čím dál tím víc shoduju! A samozřejmě totální vrchol a top je Steve Harris, baskytarista Iron Maiden! Bez nich a dalších nadšenců by tohle kouzlo a tahle formule nikdy nevznikly a my bychom neměli na co navazovat a co bezmezně obdivovat a donekonečna vykrádat… Prostě METAL UP YOUR ASS!

Radek Škarohlíd (Hentai Corporation)

Táta mi pouštěl už jako škvrněti Ozzmosis. Co se týká desky, kterou jsem vlastnil a měla jako první co dočinění s metalem, tak první byla Chocolate Starfish and the Hotdog Flavored Water od Limp Bizkit. Éra nu-metalu v plný parádě.

LIVE: Hentai Corporation předvedli ujetou estrádu za všechny prachy

Na metalu mě nejvíc baví jeho intenzita, pot, syrovost. A mám největším hrdinou je Dimebag Darrel, a to nejsem kejtrista. Intenzita smrti... Cowboys from hell u motherfuckers!

Zpracoval: Jarda Hudec, foto: archiv iREPORT
Témata: metal, Lemmy, Ozzy Osbourne, Jiří Urban, Radek Škarohlíd, Hentai Corporation, Honza Křížek, Bruno Kovařík, Judas Priest, Iron Maden, Motörhead

zavřít