ROZHOVOR | Poetika: Pandemie změnila album i kapelu k lepšímu

Vydáno 18.02.2022 | autor: iREPORT

Poetika představuje své dva roky odkládané album Identity, ve kterém hudebníci definují svůj nový směr i sami sebe. Jak uvedla kapela v našem rozhovoru, vzhledem k odsouvání vydání se koncept alba velmi změnil. "Uvědomili jsme si, že je důležité tvůrčí proces obohatit o celistvost," říká Eduard Rovenský. S deskou vyrazí sestava na turné, které odstartuje už 23. března v pražském Roxy.

ROZHOVOR | Poetika: Pandemie změnila album i kapelu k lepšímu ROZHOVOR | Poetika: Pandemie změnila album i kapelu k lepšímu

Album Identity mělo vyjít již na podzim 2020, ale kvůli pandemii se jeho vydání několikrát odsunulo. Změnilo se na původním konceptu alba hodně?
Eduard: Zásah do alba byl zásadní. V průběhu té doby jsme si uvědomili, že je důležité tvůrčí proces obohatit o celistvost. Začali jsme jezdit na společná soustředění, kde jsme tvorbu selektovali a vznikla spousta nových písní.
Ondřej: Během pandemie jsme vytvořili temnější část alba. Když jsme se z covidové deprese pomalu dostali, složili jsme pozitivní písničky. Pandemie tak dala našemu albu kontrast širokého spektra emocí, které jsme v posledních letech pociťovali. Původně Identity mohly znít ještě depresivněji, ale naštěstí nám naše společná soustředění na chatě vdechla pozitivní nálady, díky kterým je i album ve výsledku veselejší.
Eduard: Myslím, že čas navíc dal vydání desky odstup, díky kterému jsme ji mohli vypilovat do naší úplné spokojenosti.

Příběh českého hitu: Poetika - Elegie

Změnila pandemie kapelu jako takovou?
Eduard: Změnila složení instrumentalistů. Vyměnili jsme kytaristu a bubeníka a obě změny se příjemně propsaly na album.
Daniel: Během pandemie jsem postavil studio, díky čemuž máme kompletní zázemí a větší prostor tvořit, když nás nežene čas pronajatého studia.

Změnila vás samotné jako tvůrce? Naučili jste se novým věcem?
Ondřej: V tomhle se dost vidím v pohledu moderátora Martina Veselovského, který říkal, že se v lidech vlivem pandemie umocňuje deprese, protože mají pocit, že by s volným časem navíc něco měli dělat a učit se novým věcem, ale protože se nic neděje, nic nedělají a cítí se tak ještě hůř. Tak jsem to měl ve výsledku já. Hudbu jsem během karantén poslouchal daleko méně než normálně. Upřímně jsem si ani několik měsíců nevšiml, že mi vypršelo členství na Spotify. Na novou hudbu jsem neměl náladu, protože jsem ji měl spojenou s koncertováním a kulturou, která byla kvůli karanténám utlumena.

Nové album se jmenuje Identity. Jak byste zjednodušeně charakterizovali své vlastní identity?
Daniel: Místy cholerický perfekcionista.
Ondřej: Řekl bych, že jsem flegmatický bohém.
Eduard: Střídají se mi extrémně kreativní období s obdobími útlumu, takže bych se asi nejlépe definoval jako aktivní člověk, který občas doplácí na svou lenost.
Ondřej: Naše charaktery jdou nejlépe vidět na našem trojprojektu z roku 2020, kdy jsme přizvali tři hudebníky, kteří jsou každému z nás hudebně nejbližší a ty naše identity jsou z těchto songů, které vznikli ve spolupráci s Katarínou Knechtovou, Mirai a John Wolfhookerem dobře čitelné.

U rozhovorů k debutové desce Trinity jste říkali, že spolupráce s dalšími hudebníky v plánu nemáte. Jak zmiňované spolupráce probíhaly?
Ondřej: Každá spolupráce byla odlišná, ale všechny jsme si skutečně užili a bereme je jako skvělé zkušenosti. Myslím, že na rozptylu žánrů, které těmito singly pokrýváme, ukazuje, že dokážeme opravdu hodně.
Eduard: Měl jsem původně strach ze spolupráce s Katarínou Knechtovou, protože je na Slovensku skutečně velká hvězda a obával jsem se, že komunikace bude náročná, ale byli jsme velice příjemně překvapení, jak snadno a mile se s ní dalo na všem domluvit.
Ondřej: S Katarínou bylo nahrávání singlu i natáčení videoklipu skutečná legrace. Trochu víc jsme si naložili u natáčení videoklipů s Mirai a John Wolfhookerem, protože jsme si domluvili že dáme dohromady dva videoklipy za jeden den. Takovou chybu už neuděláme, byli jsme vyčerpaní na dřeň a myslel jsem, že dostanu infarkt. V některých záběrech je to naše vyčerpání opravdu vidět. Bereme to ale pozitivně, chybami se člověk učí a pro příště už víme, že během jednoho dne více klipů rozhodně točit nechceme.

Jaké hudební spolupráce máte vysněné do budoucna?
Eduard: Momentálně nemáme vymyšlené žádné další spolupráce.
Ondřej: Naučil jsem se, že nikdy nemám říkat nikdy. Když jsme vydávali debutovou desku, říkali jsme, že rozhodně žádné spolupráce dělat nebudeme a jak to dopadlo. Nechci tak teď říkat, co jak bude časem, protože se naše názory zase ještě určitě několikrát dokolečka otočí. Uvidíme, co bude.

U debutové desky jste říkali, že autorské texty jsou základem vaší tvorby, je to tak stále, nebo jste si k psaní textu někoho přizvali?
Ondřej: No, to už taky není pravda. Dřív byl striktně Dan náš producent, Eda rapoval svoje texty a já zpíval ty svoje, ale teď už se do budoucna bavíme o spolupracích s dalšími hudebníky a producenty. Na textu k singlu Yahoda od Mirai spolupracovalo snad pět lidí a je z toho skvělý hit. Jsme otevřeni více možnostem, než když jsme začínali. Víc lidí víc ví.

S novou desku proplouváte napříč žánry. Kdybyste měli vybrat jeden singl z nové desky, který byste chtěli doporučit někomu, kdo Poetiku ještě pořádně nezná, který by to byl?
Eduard: Šel bych od začátku. Singl Identity jsme napsali jako poslední a myslím, že krásně vybarvuje celé albu
Daniel: U alba Identity jsme si řekli, že chceme dělat písničky, které nás opravdu baví a uspokojit žánrové přání každého z nás. Album je tak místy tvrdší, místy ambientní, ale je to stále popové album, které svou různorodostí potěší snad každého fanouška.
Ondřej: Každý singl nás baví. Nechtěli jsme na sílu vytvořit pestrobarevné album, ale chtěli jsme dát dohromady výpověď našich identit a myslím, že se nám to hezky podařilo. Souhlasím s Edou, že je potřeba si album pustit od začátku. Dali jsme si velkou práci s tím, aby postupná skladba písní dávala smysl a věříme, že bude naše fanoušky bavit. Je to jak s filmem, největší zážitek máte z koukání se od začátku do konce.

Na co se mohou těšit fanoušci na vaši Identity tour?
Ondřej: Na našem tour se můžou fanoušky těšit na dva Dany Hrdličky. Vedle našeho klávesáka a producenta Dana totiž s námi celé tour odjede kapela Pilot, jejichž frontman je také Dan Hrdlička. Tour odstartujeme 23. března v pražském Roxy, kde oficiálně pokřtíme naše CD a na pódiu by se měli snad vystřídat všichni již zmiňovaní hosté, kteří se objeví na albu. Na křtu vystoupí i violoncellistka Terezie Kovalová a věříme, že svěží vítr, který naše album zavane do našeho repertoáru, bude bavit jak nás, tak všechny příchozí.

Text: Kristina Kratochvílová, foto: Lukáš Zima
Témata: Poetika, Eduard Rovenský, Dan Hrdlička, Ondřej Brejška, album

zavřít