Příběh českého hitu: Poetika feat. Mirai - Karavana

Vydáno 15.10.2020 | autor: Alena Kaňová

Společná píseň Poetiky a Mirai nese název Karavana. Jde o pojem označující skupinu lidí doprovázenou zvířaty, která cestuje za obchodem. Pojednává opravdu novinka o nich, nebo má zcela jiný význam?

Příběh českého hitu: Poetika feat. Mirai - Karavana Příběh českého hitu: Poetika feat. Mirai - Karavana

Kapely Poetika a Mirai spojuje mnohé. „S Poetikou jsme zažili první větší úspěchy a vyprodané koncerty, na které určitě nezapomeneme. Ondra z Poetiky si dokonce od nás netatérů nechal vytetovat iniciály našich jmen přímo v šatně v Lucerně, takže tam byl obrovský kus srdcařství a vlastně lásky,“ uvedl Mirai Navrátil, frontman skupiny Mirai.

TOP 6 videoklipů týdne: Mirai a Poetika zpívají o marnosti, Sima o nepokojném srdci a na scéně se hlásí All Mad Here

Společný singl je tak jakýmsi vyústěním této spolupráce. Text napsali společně Eduard Rovenský a Ondřej Brejška, oba členové kapely Poetika. Jedná se o první vydanou skladbu z alba Identity, na kterém se nachází celkem tři duety. A právě Karavana je jedním z nich. Zastupuje žánr pop a indie - oblíbený styl Daniela Hrdličky.

V minulosti karavana označovala jakousi ochranou před nájezdy. Ve slově tak najdeme obavu z pomíjivosti života, kdy si začneme klást otázky: má vůbec smysl to, co děláme? Není to nakonec všechno zbytečné?

Co je tedy tou pomyslnou karavanou? „Myšlenka Karavan zaměstnávala mou hlavu přes rok, a proto jsem rád, že se mi ji povedlo převést do písně, a to tak, že ta uvolněná melodie obrousila její pochmurné hrany. Je pravda, že jsem občas marně hledal důvod vůbec něco dělat, když to ve finále stejně pomine, ale nic není tak černé, jak se zdá. Jsou to právě maličkosti a momentální radosti ze života a pocity štěstí, které za to stojí, i když pominou. Ty vám totiž nikdo nevezme,“ říká zpěvák Poetiky Ondřej Brejška. 

Originálním klipem píseň doplnil Ondřej Kudyn, který už s oběma kapelami v minulosti spolupracoval. Je velmi výpravný, kromě spáleniště se ocitnete v psychologické ordinaci uprostřed parku nebo na starém vrakovišti.

ROZHOVOR | Poetika: Grafika smajlíků je metaforou našich identit

Na scénáři a námětu se podílel také zpěvák Poetiky, Ondřej Brejška. „Chtěli jsme to zanechat jednoduché skrz lokace, abychom střihem neskákali a zachovali posloupnost mezi scénami. Ty měly charakterizovat náladu songu. Natáčení začalo kvůli východu slunce někdy ve tři ráno ve Velkém Meziříčí a točili jsme spáleniště povozu, čímž jsme navazovali na předchozí klip Padám. Ondrovi jsme opálili obličej a oblečení a nechali jsme ho vstávat z popela.

Druhá scéna s Miraiem byla kvůli set designu komplikovanější, jelikož jsme si umanuli, že chceme uprostřed louky pod stromy postavit psychiatrickou léčebnu. Takže jsme od pěti od rána další den budovali a tapetovali zdi, a nakonec tuto falešnou ordinaci postavili. Poslední scéna se odehrává na vrakovišti, kam jsme si natahali a naaranžovali vraky aut a na ně a mezi ně rozházeli všech devět členů obou kapel,“ popisuje natáčení klipu režisér. Text i jeho vizuální podoba mají neopakovatelné kouzlo a myšlenku a dotváří prožitek, který může sdílet každý z nás.

Text: Alena Kaňová
Témata: Mirai, Poetika, Karavana, pop, indie, Mirai Navrátil, Ondřej Kudyn

zavřít