ROZHOVOR | Rybičky 48: Eden? Necháme ho vyzkoušet Marka a uvidíme

Vydáno 26.05.2023 | autor: Dominik Kačerovský

Rybičky 48 se nachází v jednom z nejúspěšnějších bodů své kariéry. Po podzimní show v O2 areně míří do rodné Kutné Hory, kde se sestavě podařilo vyprodat dva Megakoncerty, jak jednodenní festivaly nazvala. Pozvala na ně řadu hostů, mezi kterými nechybí Jeleni, Xindl X nebo Cocotte Minute. Fanoušci se mohou těšit také na nový pódiový design i speciální setlist čítající také skladby, které Rybičky 48 na koncertech běžně nehrávají. Více nám v rozhovoru prozradili Kuba Ryba a Petr Lebeda.

ROZHOVOR | Rybičky 48: Eden? Necháme ho vyzkoušet Marka a uvidíme ROZHOVOR | Rybičky 48: Eden? Necháme ho vyzkoušet Marka a uvidíme

Před časem jste odehráli koncert v O2 areně. Jak na něj vzpomínáte?
Kuba: Musím říct, že na něj vzpomínám opravdu rád. Víte, já moc trémou netrpím, ale před těma velkejma, zlomovejma koncertama, ji mívám. Hlavně z toho důvodu, že mám nahnáno, aby se všechno povedlo tak, jak má. V O2 jsem to čekal taky a nic. Asi deset minut před koncertem jsem seděl na záchodě a říkal jsem si: "Sakra, žádná tréma -  ono mě to chytne až na pódiu.“ Ale ani tam nic. Maximálně jsem si show užil. Fanoušci spolu s naším týmem nám připravili tak užasnou atmosféru, že do toho stačilo jen skočit a nechat se vést.

Po O2 areně následovala půlroční pauza. Chtěli jste si odpočinout od nabitého koncertního roku, nebo jste pracovali na novém hudebním materiálu? 
K: Odpočívali jsme, nabírali síly. Na nových skladbách ale makáme. V listopadu vyšla deska, která se jmenuje Jedeme dál a už teď máme na další album pět písní hotových a dalších deset rozdělaných. 

RECENZE: Všechno, co jste chtěli vědět o kapele Rybičky 48. Nový dokument ukazuje (skoro) všechno

V posledních letech jste vsadili převážně na vydávání singlů. Co vás k tomuto kroku vedlo? 
K: Dávalo to smysl. Po desce Tohle je rock 'n' roll, vy buzny, která se na singly opravdu povedla, jsme zjistili, že je nesmysl vydávat klip ke dva roky staré písni. Už nebyla nová. Proto jsem přisel s tím, že budeme vydávat jenom singly. Vždy nová píseň i s klipem. To se nám vyplatilo a sekali jsme to jak Baťa cvičky.
S připravovaným albem to bude zase trochu jinak, ale víc nebudu prozrazovat. Co je jisté, že teď singly vydávat chvilku nebudeme a dáme fanouškům trochu odpočinout. Slyšet o nás ale bude, připravujeme jiné věci,  aby se vědělo, že nespíme.

Letošní sezónu jste odstartovali jako headlineři Majálesů. Chybělo vám živé vystupování
K: Určitě chybělo. Řeším nějaký zdravotní problémy s hlasem, takže by mi ještě třeba půlrok volna hodně bodnul, ale opravdu jsem rád, že se už hraje. Majálesy byly samozřejmě úžasný a letos měly extrémní návštěvnost. Lidi se evidentně chtěj bavit a kurva jim to jde!

Při této příležitosti byl představen nový design pódia. Kde se vzal nápad zakomponovat Ondrovy bicí do kabiny od trabantu? 
K: Vlastně hned druhej den po O2 mě napadlo, že bych chtěl udělat stage jako zaplivanou ulici někde v New Yorku. Původně jsem tam chtěl Cadillac, ale byl moc dlouhej, tak jsme si udělali prdel a dali tam trabanta. Je to taky ikona jako prase. Mám rád, když je pódium i pro oko zajímavé.

Čeká vás open air v rodné Kutné Hoře. Sobotní koncert se vyprodal během tří hodin. Na nedělní pár vstupenek ještě zbývá. Čekali jste takový zájem? 
Petr: Zájem jsme čekali, ale že to bude takhle rychlý, to nečekal nikdo z nás. Pamatuju si, jak nám manažer Martin volal, že je vyprodáno. Bylo to po afterpárty v O2 areně, vůbec jsem nerozuměl, co říká. (smích) Hned v pondělí jsme žhavili telefony a na městě se domluvili, že přidáme ještě jeden Megakoncert v neděli 28. května.

LIVE: Parto, zatím dobrý? Rybičky 48 oslavily v O2 areně 20 let

Megakoncert k oslavě dvaceti let Rybiček 48 na hudební scéně se odehraje v Breüerových sadech. Na co se mohou fanoušci těšit? 

P: Budeme mít obří stage a koncertní set, který se už nikde a nikdy nebudou opakovat. To vše v nejkrásnějším festivalovým areálu v České republice.

Společně s vámi se na pódiu představí i kamarádi z hudební branže. Kteří umělci přijali vaše pozvání na oslavu výročí? 
K: Původně jsme měli v plánu, že zahrajeme jenom my, maximálně jedna kapela před námi. Když se první Megakoncert tak rychle vyprodal, řekli jsme si, že za odměnu dáme fanouškům za stejnou cenu pořádnou nálož kapel a udělali jsme z toho krásnej fesťák. Nakonec to bude program na celé dny, dětská zóna s divadlem, spousta dobrýho jídla, bary, kavárny, wine & prosecco altán a prostě pohodovej den. I počasí máme objednaný.
P: Lidi si taky můžou dát nejoblíbenější drink každýho z nás v Backstage baru, což bude speciální bar vybavenej artefaktama, který nás těch dvacet let provázely. Já tam budu mít vystavenou svou první kytaru a svůj první dopravní prostředek Jawa Mustang 23, na kterým jsem jel na první koncert.

Dorazí všichni hosté, o které jste měli zájem? 
K: Máme velkou radost, že se podařilo na oba dva dny postavit skvělej line-up pro krásnej festival. Zahrát svůj plnohodnotnej festivalovej set přijedou Jeleni, Xindl X, Civilní obrana, KluciZND, Martyho banda, Cocotte Minute, Street 69, Imodium, Kuba Děkan, Voxel, Lure of Senses, Láska a další. 

Jak těžké bylo sestavit koncertní setlist? 
K: Vybrat 25 songů z cca 150 písniček je těžký. Z toho jich tak padesát skvěle funguje na lidi a mají je rádi. No, je to těžkej výběr, ale snažíme se vždy vybrat takovej playlist, aby se lidi co nejvíc bavili.

Můžeme očekávat průřez celou tvorbou? 
P: Určitě ano, vytáhneme i písničky, který normálně nehrajeme.

Zdá se, že na co Rybičky 48 sáhnou, to jim vychází! Neleží vám v hlavě myšlenka uspořádat koncert v Edenu? 
K: Už teď přemýšlíme, co uděláme příště. A Eden? Necháme ho vyzkoušet Marka a když to vychválí, tak uvidíme. (smích) Kdo ví.

Blíží se čas letních festivalů, kde vás bude možné vidět? 
P: Řekli jsme si, že nepojedeme tolik festivalů jako v minulosti. Dohodli jsme se, že letos odehrajeme dvacet vybraných velkých festivalů a naše dva Megakoncerty. Seznam najdou lidi na našem webu.

Můžeme čekat, že koncem roku vyrazíte na turné? 
K: Něco kujeme, ale to se dozvíte až po Megakoncertech.

Text: Dominik Kačerovský, foto: archiv Rybiček 48, Jarda Noska, Lukáš Zima
Témata: Rybičky 48, Kuba Ryba, Petr Lebeda, Megakoncert, Kutná Hora

zavřít