ROZHOVOR | The Valentines: Naivní humor jde z nás

Vydáno 22.02.2023 | autor: Barbora Kubalová

Královéhradecká parta The Valentines letos vstupuje do šestého roku své existence. Za tu dobu už toho stihla opravdu hodně. Vítězství v hitparádě Startér rádia Wave jí otevřelo dveře do českého hudebního rybníčku, na kontě má ale také účast v národním kole Eurovision Song Contest a řadu úspěšných singlů, které členové sami nazývají "veselými písničkami o smutných věcech". Nyní vypouštějí do světa novinku This Thing Called Love, jejíž atmosféru podtrhl i vintage nádech doprovodného videoklipu.

ROZHOVOR | The Valentines: Naivní humor jde z nás ROZHOVOR | The Valentines: Naivní humor jde z nás

Videoklip k novému singlu jste natočili s mladým tvůrcem Márou Štochlem, který tvoří pod pseudonymem Marble. Jak se vám spolupracovalo? Budete ve spolupráci pokračovat i v budoucnu?
Všechno to bylo hodně narychlo. Spoustu scén v klipu jsme vymysleli my a dost se vymýšlelo na místě. Trochu punk a kouzlo náhody v kombinaci se štěstím. Další klip asi budeme zkoušet zase s někým novým, protože nás baví zkoušet nový věci.

Vaše videoklipy si drží jednotný retro styl, ale přistupujete k nim s humorem. Osobně mi připomínají třeba některé videoklipy od Franz Ferdinand. Inspirujete se v tomto směru u nějaké kapely?
Naivní humor jde z nás. Inspirujeme se spíš vintage lookem videa jako takovýho. Čerpáme tedy i z filmů. Není to ale tak, že do budoucna chceme dělat pořád to stejný. Další naše songy, co chceme vydávat, maj dost různorodej zvuk, takže se to asi bude odrážet i v klipech.

The Valentines oscilující mezi osmdesátkovou estetikou a současným kytarovým popem dorazili do Plzně

Co vás vedlo k posunu od kytarovek k osmdesátkovému, tanečnějšímu zvuku? Jaké jsou vaše hudební vzory?
Tak nějak jdeme od kytarovek synťákům a zase zpátky. Protože máme rádi muziku jako celek. Žánry nám jsou jedno. Naše vzory jsou od Bowieho po Idles.

Co jste si odnesli z loňské účasti v národním kole Eurovision Song Contest? Zúčastnili byste se této nebo podobné soutěže v budoucnu znovu?
Je to velká zkušenost. Dá vám to najednou z čistýho nebe pozornost z celýho světa. Nikdy neříkej nikdy, ale znova to asi neplánujeme.

Je nový singl předzvěstí vydání debutového alba nebo nového EP?
Určitě chceme desku, ale zatím zůstaneme tajemný.

V dubnu budete předskakovat The Vices v Rock Café. Na co dalšího se můžeme letos těšit? Je v plánu nějaké větší turné?
Turné asi až s tou zmíněnou deskou, ale hrát budeme po celej rok. Takže přichází klasická věta: sledujte nás a všechno se včas dozvíte. Co se vydávání týče, tenhle rok určitě ještě vydáme další song(y) a klip(y). Krom supportu The Vices nás v nejbližší době taky čekají dva koncerty s The Silver Spoons - 15. 3. v Brně na Melodce a 17. 3. v Praze v Paláci Akropolis.

Text: Barbora Kubalová, foto: Helena Herzánová,
Témata: The Valentines, Mára Štochl, The Vices, Rock Café

zavřít