VIDEOROZHOVOR: Cargo Gallery - Co stojí za uměním na vodě?

Vydáno 03.08.2018 | autor: redakce

První nápad k otevření uměleckého prostoru Cargo Gallery přímo na palubě lodi se zrodil již v roce 2010, až o pět let později se ho však podařilo převést ve skutečnost. Více nám o historii, současnosti i nadcházejícíh plánech této unikátní plující galerie za celý lodní tým prozradili jeden z provozovatelů Květoslav Vršovský a jednatel Miloš Burkhardt. V současnosti kotví Cargo Gallery až do 30. září na smíchovské Náplavce v Praze. 

VIDEOROZHOVOR: Cargo Gallery - Co stojí za uměním na vodě? VIDEOROZHOVOR: Cargo Gallery - Co stojí za uměním na vodě?

"V roce 2010 nás, několik fotografů, napadlo otevřít si galerii, kde by mohli naši kamarádi vystavovat svá díla. Jenže jsme věděli, že do galerií lidi nechodí, a tak jsme si na jednom večírku řekli, že bychom otevřeli multifunkční prostor, kde se budou odehrávat i koncerty, divadla a lidé ani nebudou vědět, že jsou v galerii," přibližuje historii lodi Vršovský. Plán využít k tomuto účelu loď přišel až o něco později. Koupili ji už v roce 2011, otevření Cargo Gallery se ale podařilo uskutečnit až o čtyři roky později. 

Květoslav Vršovský interview: Když plujeme s Cargo Gallery, vozíme vzduch

"V lednu a únoru býváme zpravidla v loděnicích, kde zimujeme. Tam děláme běžné, někdy i náročnější úpravy. Pak vyrážíme na vodu, začínáme na severu v Děčíně, odkud se přesouváme do Německa. V Praze býváme tři až čtyři měsíce, v závislosti na programu. Letos jsme tu do 30. září, poprvé na smíchovské Náplavce. Poté se přemístíme opět na sever - přes Litoměřice a Ústí nad Labem do Děčína a v zimě znovu zamíříme do loděnic," poodhaluje Miloš Burkhardt.

Co se týče programu, nabídka je pestrá. "Nejsme vyhranění, baví nás, že sem jeden den přijde rapper naštvaný na cel svět a druhý den je tu lékařská konference. Prostor to naplňuje energií, kterou pak lidé mohou čerpat. Letos se hodně věnujeme latinskoamerickým tancům, máme zdarma workshopy. Čeká nás i malý filmový festival, 17. září sem přijedou studenti, budou přítomni i autoři," láká Vršovský. Speciálně se těší na festival latinskoamerických tanců, který proběhne 18. srpna pod názvem Brazilian Carnival. 

Na palubě Cargo Gallery oslavil v roce 2017 iREPORT své 26. narozeniny. Gratulovat přišli i Tomáš Hanák a Iva Pazderková. Foto: Marek Holoubek

Co se týče koncertů, v pátek 3. srpna se představí kontroverzní rapper Řezník. Pozornost si zaslouží i vystoupení v druhé polovině měsíce - 16. srpna se zastaví tradiční host Cargo Gallery Xavier Baumaxa, o pět dní později zazpívá Emma Smetana. Femipunková písničkářka Mucha se v lodním klubu rozohní 12. září. 

jm, video: Tadeáš Felkl, foto Marek Holoubek, Tomáš Klíma, Jarda Hudec

Témata: Cargo Gallery, Řezník, Emma Smetana, Xavier Baumaxa

zavřít