Květoslav Vršovský interview: Když plujeme s Cargo Gallery, vozíme vzduch

Vydáno 11.08.2016 | autor: redakce

Oblíbená Cargo Gallery, která nabízí zábavu v útulných prostorách lodního klubu, se z pražské Náplavky na čas přemístila do Litoměřic. O dalších plánech jsme si povídali s Květoslavem Vršovským, jedním z provozovatelů lodi. 

Květoslav Vršovský interview: Když plujeme s Cargo Gallery, vozíme vzduch Cargo Gallery putuje po několika městech České republiky

Cargo Gallery nyní kotví v Litoměřicích. Na jak dlouho to bude vaše působiště?
V Litoměřicích zůstáváme do konce října, pak nás čeká Ústí, snad Děčín, ale určitě v prosinci Praha. Měli jsme plout ještě do Drážďan, ale nakonec jsme se s našimi přáteli z Kultur Aktivu dohodli, že naše společný akce zrealizujeme právě v Litoměřicích.

Prago Union v Cargo Gallery navnadili na léto

Čtenáře bude nejspíš zajímat, proč je loď putovní a nekotví stále na stejném místě. Z jakého důvodu se přesouváte?
Má to několik důvodů - tím hlavním je fakt, že je to v souladu s naší základní myšlenkou - nebýt závislí na jednom místě a poslouchat jen diktát řeky, která nás třeba vloni svým nízkým stavem dost vyškolila. Nechceme být na jednom místě s programem "prodáváme pivo a párky" na lodi bez motoru, ideálně v interiéru evokujícím Piráty z Karibiku. Jsme prostě cirkus téměř se vším všudy, i my musíme loď před odplutím "odstrojit" a po přistání znovu postavit šapitó. Navíc na našich štacích daných Vltavou a Labem tak potkáváme nová města a nové lidi. Je to fajn.


Květoslav Vršovský v zádech s Cargo Gallery

PŘESUN NÁKLADNÍ LODI JE DRAHÝ

Chystáte se rozšířit svoje působiště ještě o nějaké další město, kde jste ještě nebyli?
Plány by byly a není jich málo. Můžeme se s lodí dostat do Hamburku, do Berlína, teoreticky i do Paříže, nebo Amsterodamu. Cargo Gallery vznikla přestavbou z nákladní lodi, takže když dnes plujeme, vozíme vzduch. Přesun nákladní lodi se vzduchem je strašně drahej, takže zatím všechny tyto plány skončí u otázky, kdo to zaplatí.

vložte odkaz, text nemažte

Na jaký zajímavý program se u vás mohou návštěvníci těšit do konce léta?
Tohle hodně souvisí s naším dalším specifikem a tím je fakt, že ve všech našich "přístavech" se snažíme maximálně spolupracovat s místními spolky a lidmi kolem lokální kultury, plus něco i dovézt. Takže třeba na SAVE SKATE, kde vystoupilo mnoho místních kapel na záchranu litoměřického skateparku, byli i skvělí Prago Union. V létě nám v už zmíněných Litoměřicích hodně běží spolupráce s místním Zanzi barem a jejich crew, DJ sety a párty, ale i nedělní dětská představení zdarma. Promítáme filmy, chybět nebude díky BU2R ani Power Girl. Užíváme léta se spoustou koncertů a akcí, jako např. yo yo contest. V září se těšíme na Dana Bártu s Illustratosphere, na Kamila Střihavku a jeho divadelní hru Tolik hlav, i na legendu Precedens.

V čem je podle vás prostředí klubu na lodi specifické, v čem je to jiné než klasický koncert?
Tak hlavně je to loď se vším všudy, takže když budeš s ostatními stejně skákat, rozhoupeš jí. Máme kapacitu v sálu na "stojací" koncert cca 400 lidí, (bez kavárny, horní paluby a proskleného skyboxu), takže rozhodně návštěvník zažije skvělou klubovou atmosféru. Je to hlavně díky fantastickýmu zvuku, který u nás máme v pronájmu a to je věc, kterou potvrdili i největší hateři. A taky vyjít se z koncertního pekla "vyčilautit" na horní palubu a dívat se z ní na řeku, na světla města, to jsou věci k nezaplacení, který mnoho klubů, troufám si tvrdit, nemá. A pak taky máme nejlepší barmany.

Lipo se v Cargo Gallery postaral o skvělou atmosféru

Řada lidí si možná řekne, že zábava na lodi funguje vzhledem k počasí hlavně v létě. Máte nějaký protiargument, kterým byste dokázali, že se vyplatí do Cargo Gallery zavítat i v zimě?
To je snadný, Cargo Gallery je kompletně vytápěná (v létě klimatizovaná). Stejně tak je jasný, že v zimě moc lodí na vodě nepotkáš - nás jo. V zimě jsme jak oáza.

PESTROST NÁS BAVÍ

Program zatím stavíte na domácích interpretech různých žánrů. Chcete i nadále jít touto cestou pestrosti, nebo se pokusíte o konkrétnější zaměření?
Ta pestrost je pro nás hodně důležitá. Nejde jen o koncerty a divadla různých žánrů, ale Cargo Gallery poskytujeme i k pořádání eventů různých institucí a společností. A je pecka, když jeden den na lodi potkáváš kravaťáky, co znáš z televize, a druhý den přinasraný hoper rapuje svoje věci do skákajících lidí, persona, jako třeba Michal Pavlíček jede nepřekonatelný tóny, nebo Vilma Cibulková přednáší divadelní monolog ve hře, za kterou získala Thálii. Stejně tak u nás třeba umělecký školy vystavují svoje klauzurní práce apod. Tohle nás hrozně baví, věříme, že ta loď se tím nasává a získává tak neuvěřitelný genius loci. Konkrétně třeba teď probíhá na lodi až do 30. 9. výstava nekomerčních fotek Artmeetpoint 2016. To prolínání je prostě hustě dobrý.

A co zahraniční interpreti, chystáte se do budoucna přivézt do Cargo Gallery i nějaké mezinárodní jméno?
Těch jmen padla celá řada, zpravidla tím víc, čím později v noci se odehrávají naše produkční schůzky. Nechci nic prozrazovat, ale tvrdím, že se už v příštím roce mají hosté nač těšit. Stačí nás sledovat.

Máte nějaký vzkaz pro čtenáře iREPORTu?
Ať vážený a ctěný čtenář přijede do Litoměřic. Je to, třeba z Prahy, jen hodina autem a Cargo Gallery kotví ve skvělým městském parku ve Velké Mlýnské - dá se tu zablbnout ve skateparku, jsou tu cyklostezky/ bruslostezky a máme nejlepší kafe a večer akce. Nebudeme skoupí ani na tipy pro výlety do krásnýho okolí. Obecně mám za to, že severní Čechy jsou taková spící Růženka. Vítáme každýho návštěvníka, který nám ji pomůže nakopnout a trochu probudit. Je tu fakt krásně.

Témata: Cargo Gallery, Litoměřice, Praha, Náplavka, loď, Dan Bárta, Prago Union, Precendes

zavřít