VIDEOROZHOVOR | Miro Žbirka: Koncertů si teď víc vážíme

Vydáno 30.09.2021 | autor: Aleš Materna

Miro Žbirka obsadil na Hudebních cenách Žebřík druhé místo v kategorii Zpěvák, sošku pak obdržel také za film MEKY, s nímž dosáhl dokonce na první pozici. S legendou česko-slovenské scény jsme si povídali o jeho vztahu k Plzni, ale hlavně o plánech do budoucna.

VIDEOROZHOVOR | Miro Žbirka: Koncertů si teď víc vážíme VIDEOROZHOVOR | Miro Žbirka: Koncertů si teď víc vážíme

„Není těžké uhádnout, proč má člověk vztah k Plzni. Jednou jsme tady měli koncert a náš manažer vymyslel úplně nelogickou věc. Ale myslel si, že to je dobrý nápad. Měli jsme odzkoušet, a pak navštívit Prazdroj, abychom se podívali, jak tam pivo vyrábějí. Ta návštěva způsobila, že si pamatuji, jak mě na zadním sedadle vezli na koncert a potom už si toho moc nepamatuju. Strašně nám to tam chutnalo!,“ zavzpomínal Miro Žbirka na jednu ze svých návštěv Plzně.

VIDEOROZHOVOR Miro Žbirka: Pop music je oblast, kde se starší učí od mladších

Nedávno vydal reedici Modrého alba, klíčové nahrávky z roku 2000, ale hlavně však už od jara pracuje na nové desce. „Chystám se nahrávat nové věci. Asi půlku alba jsem už nazpíval, i to je důležité a baví mě to. Nové skladby musí být, o tom to je,“ říká a dodává: „Koncertů si teď víc vážíme. A mám pocit, že i publikum. Všichni si teď uvědomujeme, že by to nemuselo být. Že bychom mohli sedět doma."

Miro Žbirka 21. října v Lucerna Music Baru oslaví dvacet let od vydání Modrého alba. Součástí koncertu bude i křest vinylu a CD verze s bonusy i premiéra dokumentu Co bolí, to přebolí - 20 let Modrého alba.

Kromě Mira Žbirky si ceny odnesli i Marek Ztracený, Marpo, Lenny Anna K., Tomáš Klus s manželkou Tamarou, Monkey Business, Anna Julie Slováčková, Vojta Dyk, Mydy, Lucie, Tata Bojs a řada dalších. Slavnostním večerem provázeli Marek Taclík a Žofie Dařbujánová. Podívejte se na kompletní výsledky ankety.

 video: Iveta Valentová, rozhovor: Aleš Materna, foto: Jaroslav Noska, Šárka Preslová, Jakub Urbanec, Veronika Zimová
Témata: Miro Žbirka, Plzeň, Žebřík, DEPO2015

zavřít