Prago Union

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Prago Union Prago Union

Jednu z nejvýznamnějších rapových skupin na české scéně tvoří rapper Kato a DJ Maro, který mimo jiné působí i v kapele Gambrz Reprs. Založení se datuje na rok 2002 a mají i své nahrávací studio s názvem Strojovna. Prago Union také vystupují živě s kapelou pod jménem Prago Union + Champion Sound. Dříve doprovodná kapela byla známa pod názvem Livě band.

Skupinu založili dva bývalí členové z legendárního uskupení ChaozzKato, který působil v Chaozzu pod pseudonymem Deph a DJ Skupla. Při živých vystoupeních vypomáhal také MC Dědek a DJ Bufe. Svůj první vinyl singl vydali Prago Union v roce 2005 a jednalo se o skladbu Gold Chain Mew-Zick II / Verbální atentát a o něco později vyšlo debutové album HDP (Hrubej Domáci Produkt), na který si přizvali zahraniční hosty, jako například Masta Ice, Planet Asia, EdO G, Dendemann či KutMasta Kurt. Ke skladbě Zvýřátka vyšel videoklip, který byl oceněný na Golden Awards ve Švýcarsku.

Druhé album, na které fanoušci museli čekat celých 5 let, vyšlo v roce 2010. Dezorient Express byl kritiky velmi dobře přijat a dokonce získal cenu Anděl v kategorii Hip hop & r’n’b. Po vydání této desky čekalo skupinu turné, na kterém stihli odehrát 53 koncertů a návštěvnost se odhaduje na 50 000 lidí. V tomto roce měl také premiéru projekt Prago Union s Livě bandem.

V rozhovorech se Kato začal zmiňovat, že by Prago Union mohli vydat “barevnou” desku. Stalo se tomu tak 1. září 2011 i přesto, že kapela byla neustále na turné. Kritikou byla dobře přijata.

Začátkem roku 2012 vyhráli Prago Union v pořadí již druhou cenu Anděl. Stali se tak historicky prvním interpretem, který dokázal obhájit cenu Anděl v kategorii Hip hop &  r’n’b.

 

Diskografie

HDP (2005)
Dezorient Express (2010)
Metronom (2010)
V barvách (2011)
Vážná hudba (2013)
Odložené chlebíčky (2013)
Drummond meets EP (2014)
G2 Acoustic Stage (live) +Champion sound (2016)
Smrt žije (2016)

Další články interpreta

zavřít