Criss Oliva - Talentovaný kytarista, jehož život už ve třiceti letech ukončila automobilová nehoda

Vydáno 28.07.2018 | autor: Dominik Pavliš

Christopher Michael Oliva se narodil 3. dubna 1963 a proslavil se jako spoluzakladatel a především kytarista metalových Savatage. S kapelou stihl vydat sedm studiových alb a jedno EP. Jeho život však předčasně ukončila automobilová havárie.

Criss Oliva - Talentovaný kytarista, jehož život už ve třiceti letech ukončila automobilová nehoda Criss Oliva - Talentovaný kytarista, jehož život už ve třiceti letech ukončila automobilová nehoda


Smrt si říká rock'n'roll (350.) - Criss Oliva

Narodil se do muzikantské rodiny – jeho otec byl klavírista. S rodinou se často v rámci USA stěhovali z místa na místo. Jednou z jejich "zastávek" bylo kalifornské město Escondido, kde poprvé mladičký Criss intenzivněji přičichl k hudbě, a to především díky prostředí a atmosféře, která z daného místa sálala. Začal zde poslouchat například Kiss, Black Sabbath či Bad Company a také tu poprvé uchopil do ruky kytaru.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL - PŘÍBĚHY ZESNULÝCH HVĚZD

Roku 1976 se s rodinou přestěhovali na Floridu do města Dunedin, kde začal se svým starším bratrem Jonem hrát v rodinné kapele. Jon se věnoval kytaře a Criss baskytaře. Od těchto prvních pokusů se Criss jevil jako velmi talentovaný hudebník, načež začal skládat své vlastní písně. Ve škole založil skupinu s názvem Tower, která se roku 1978 spolčila s bratrovým bandem Alien a vznikli z toho Avatar. 

Savatage

V roce 1983 Avatar představili své první EP nazvané City Beneath the Surface. To obsahovalo singl Sirens, který v tentýž rok vyšel i pod značkou Savatage na stejnojmenném albu. Zajímavostí je, že tohoto singlu bylo vydáno tisíc kopií. Pětadvacet kusů pak vyšlo na žlutém vinylu – tato rarita je dnes velice ceněná.

NUTNÉ PŘEJMENOVÁNÍ

Jelikož kapela s názvem Avatar již existovala, museli se přejmenovat. Společně tedy došli k názvu Savatage. Jejich první deska Sirens vyšla 1. listopadu 1983. Následovalo EP The Dungeons Are Calling obsahující skladby z éry Avataru.

Roku 1985 post baskytaristy obsadil Johnny Lee Middleton a vzápětí nahráli desku Fight for the Rock, kterou lze označit v historii tvorby Savatage za podprůměrnou. Skupině se ale dařilo, vyjela například na turné jako předkapela Kiss, Metalliky a Motörhead. Reputaci si napravila s LP Hall of the Mountain King – jedná se o jednu z nejpovedenějších desek z éry Savatage.

V osudný den 17. října 1993 odjel Criss se svou ženou na floridský festival, když do nich kolem třetí hodiny ranní čelně narazil kamion s opilým řidičem, který sjel do protisměru. Sám Criss byl mrtev na místě, manželku sice ještě stihli převézt do nemocnice, tam ovšem na následky zranění také zemřela. Řidič kamionu byl odsouzen na osmnáct měsíců nepodmíněně. Crissovi Olivovi bylo pouhých 30 let. Svět tak přišel o významného a talentovaného metalového kytaristu, který měl celý život před sebou.

text: Dominik Pavliš

Témata: Criss Oliva, Savatage, Kiss, MetallicaMotörhead

zavřít