Karel Svoboda - Český skladatel, kterého Včelka Mája proslavila i v Asii a Austrálii

Vydáno 03.11.2018 | autor: Roman Jireš

Skladatel Karel Svoboda spáchal sebevraždu už v roce 2007, hudba, kterou vytvořil, však stále žije. Jeho melodické písně zůstávají v repertoáru mnoha tuzemských popových interpretů a nejnovějším důkazem jejich neslábnoucí popularity je uspěch muzikálu Tři oříšky pro Popelku v režii Filipa Renče v pražském Kongresovém centru. Nová generace posluchačů se tak seznamuje nejen se slavnou pohádkou Václava Vorlíčka, ale také s hity, jakým je například píseň Kdepak ty ptáčku hnízdo máš známá v podání Karla Gotta. 

Karel Svoboda - Český skladatel, kterého Včelka Mája proslavila i v Asii a Austrálii Karel Svoboda - Český skladatel, kterého Včelka Mája proslavila i v Asii a Austrálii


Smrt si říká rock'n'roll (364.) - Karel Svoboda

Autor hitů jako Lady Carneval, Yvetta, Láska bláznivá, Tři oříšky nebo Stín katedrál se 28. ledna 2007 na zahradě svého domu v Jevanech zastřelil. Byl jedním z nejúspěšnějších českých hitmakerů. Na jeho kontě jsou desítky úspěšných písní, stovky hudebních doprovodů k filmům, divadelním inscenacím, muzikálům a televizním seriálům. O možných zdravotních problémech v této souvislosti mluvil scénárista Zdeněk Zelenka, který se Svobodou spolupracoval na muzikálu Golem. "Zřejmě měl osobní i zdravotní problémy, asi i rodinné. Už jen to, jak zhubnul a naznačoval v různých větách. Dalo by se z toho vystopovat," uvedl Zelenka, podle něhož byl Svoboda nejspíš už dávno rozhodnutý.

Smrt si říká rock 'n' roll - Příběhy zesnulých hvězd

SOUSTO PRO BULVÁR

Svoboda měl zdravotní problémy delší dobu. Například na křtu v pražském klubu Duplex krátce po oslavě svých 65. narozenin v listopadu 2003 zkolaboval a byl převezen do nemocnice. "O Karlu Svobodovi jsem vždycky mluvil a vždycky mluvit budu jako o jednom z mých pěti životních, doslova osudových kamarádů," uvedl Karel Gott"Prostě opravdových přátel, jakých má člověk, na rozdíl od stovek známých a kamarádíčků, vždycky jenom pár. A to ještě musí mít velké štěstí. Něčím navíc, tedy jakýmsi bonusem k našemu celoživotnímu kamarádství, byly společné úspěchy na hudební scéně. A to nejen doma a nejen v německy mluvících zemích, ale i třeba v Brazílii, Řecku, dvakrát v Japonsku," připomněl.



Smrt Svobody byla před jedenácti lety jedním z hlavních témat českého bulvárního tisku. Policie vyšetřovala únik výpovědí. Kolínský soud uložil dvěma bývalým policistům, kteří prodali snímky mrtvého skladatele deníku Blesk, trest šest měsíců s roční podmínkou. Oba také už nikdy nesmějí pracovat u policie nebo u armády. 

Písně Karla Svobody se stále dobře prodávají. Jsou populární i v Německu. "Včelka Mája ho nese kolem celého světa," napsal německý deník Berliner Zeitung k tragickému úmrtí. Připomíná, že hudba ke stejnojmennému animovanému filmu autora proslavila nejen v Evropě, ale také v Japonsku, Jižní Americe a v Austrálii. Svobodův portrét přinesly mimo jiné listy Die Welt nebo Freie Presse; smrt zaznamenala řada německých internetových serverů. Zvláštní příspěvek věnovala úmrtí českého skladatele mimo jiné rozhlasová stanice Deutschlandfunk.

VYDĚLÁVÁ I PO SMRTI

Vydavatelství před lety úmrtí Svobody a souvisejícího mediálního zájmu využila k vydání kompilací, které se dobře prodávaly. Profilového dvojalba nazvaného 65 vydaného k příležitosti skladatelových pětašedesátin se krátce po jeho smrti prodalo 9 500 kusů, jeho celkový prodej vzrostl na symbolických 65 000. Svoboda už za života za prodej svých desek obdržel mnoho ocenění. Diamantovou desku Supraphonu získal za deset milionů prodaných nosičů. "Nahrávky Karla Svobody jsou naším nejprodávanějším exportním artiklem. Loni se prodalo přibližně 8 000 Svobodových nahrávek, z toho většina do zahraničí," konstatoval v roce 2012 Zdeněk Brouček ze společnosti Supraphon.

Svobodova tvorba je populární v německy mluvících zemích. Například v přímém přenosu německé televizní společnosti ARD v pořadu Krone der Volksmusik před šesti lety vystoupila zpěvačka Ella Endlich s hitem Küss mich, halt mich, lieb mich, německou verzí Svobodovy písně Tři oříšky. Prodeje CD singlů s touto nahrávkou překročily 150 000 kusů a Endlich převzala Zlatou desku společnosti EMI Electrola. Ve svém repertoáru má píseň i německá operní zpěvačka Kriemhild Maria Siegel.



Jeho úspěšným dílem je i původní český muzikál Dracula, který měl premiéru 13. října 1995 v Praze. V roce 2010 vyšlo album Já tu stojím dál s raritními nahrávkami Svobody včetně pracovních snímků z chystaných muzikálů Marie Antoinetta a Rasputin. Skladatel podle bulváru od své smrti vydělal na autorských právech dědicům, vdově Vendule Svobodové a dětem Jakubovi, Petrovi a Janě, několik desítek milionů korun. Stále se prodávají desky s jeho hudbou a jeho písničky slýcháme v rozhlase a televizi.

text: Roman Jireš

Témata: Karel Svoboda, Karel Gott, Včelka Mája, Dracula

zavřít