99 balonků svobody. Příběh hitu Neny o zbytečné válce, která zničila svět

Vydáno 03.03.2020 | autor: Ondřej Horák

Třicet šest let uplynulo 3. března 2020 od doby, kdy píseň 99 Luftballons naskočila do čela britské hitparády. Německá kapela Nena tak naplnila definici pojmu one hit wonder, její nejslavnější píseň inspiroval koncert Rolling Stones a Berlínská zeď.   

99 balonků svobody. Příběh hitu Neny o zbytečné válce, která zničila svět 99 balonků svobody. Příběh hitu Neny o zbytečné válce, která zničila svět

Psal se 8. červen 1982 a berlínským amfiteátrem Waldbühne duněly hity Rolling Stones, kteří vyrazili do Evropy představit nové album Tattoo You. Show se blížila do finále a z pódia se k obloze vznesly tisíce nafukovacích balónků. Tu impozantní scénu sledoval i Carlo Karges, kytarista novovlnné kapely Nena.

Skrumáž balonů měnila organicky tvar, jakoby to snad byla živá bytost. Vítr je unášel daleko do tmy a Karges přemýšlel, co by se stalo, kdyby přeletěly nedalekou Berlínskou zeď. Co by si o tom mysleli Sověti? Jak by reagovali? Když se vrátil domů, začal psát.

V německém originále Gabriele Kerner, známá pod pseudonymem Nena, zpívá o devadesáti devíti balóncích na obloze, které armáda považuje za UFO. Vyslané stíhačky rozpráší nebohé balony palbou a zbytečná agrese zalarmuje generály sousedních zemí, kteří v touze po moci spustí katastrofální konflikt. Na konci zpěvačka prochází ruinami světa a zpívá: "Po devadesáti devíti letech války nezbylo žádné místo pro vítěze." Všechno je zničeno.

TOP 12 osobností, které v roce 2016 zemřely: David Bowie, Leonard Cohen, George Michael, Prince, Radim Hladík a další

"Carlo, to je nejlepší text, jaký jsi kdy napsal," řekla Nena, když jí Karges poprvé ukázal slova budoucího hitu. A nemýlila se. Skladba sklidila takový úspěch, že ji později s lehce alternovaným textem přezpívala do angličtiny. Publikum v Americe a Austrálii přesto preferovalo německý originál, který se tak stal jednou z nejúspěšnějších neanglicky zpívaných písní. 

Anglická verze se pod jménem 99 Red Balloons vyšplhala 3. března 1984 na první místo britské hitparády, kde zůstala celé tři týdny. Žebříček popularity pokořila také v Kanadě a Irsku. Díky balónkům z koncertu Rolling Stones a Berlínské zdi, jež svou monstrózní neprostupností inspirovala umělce, jako byli David Bowie nebo Pink Floyd, tak mohla německá kapela naplnit definici pojmu one hit wonder.

Témata: Nena, 99 Luftballons, Rolling Stones, David Bowie

zavřít