ANKETA: Co přejí k Vánocům Jelen, Ben Cristovao, Klára Vytisková a další muzikanti?

Vydáno 24.12.2015 | autor: iREPORT

Přání víc než 40 lidí z prostředí české hudební scény se liší. Někteří myslí na zdraví, kvalitní muziku a klid, jiní zase doporučují vlastní názor a žádný Ortel. My se k jejich vzkazům připojujeme a přejeme co nejpokojnější prožití svátků. 

ANKETA: Co přejí k Vánocům Jelen, Ben Cristovao, Klára Vytisková a další muzikanti? Tradiční české Vánoce na obrázku Josefa Lady

1) Umíte prožít Vánoce v klidu a máte nějaký oblíbený vánoční zvyk?
2) Co byste popřáli čtenářům iREPORTu k Vánocům?

Jindra Polák (Jelen)
1) Umím a na klid doma s rodinou se po letošním hektickém, ale skvělém roce opravdu těším. Můj nejoblíbenější vánoční zvyk je nechodit do práce!
2) Hodně zdraví, hodně štěstí, hodně dobré muziky... všechno ostatní už by pak mělo přijít samo.

LIVE: Jelen nepatří do lesů, ale na pódia!

Petr Fiala - Mňága a Žďorp
1) Umím. Vždy se pokouším o supr rybí polívku, zatím mi to moc nejde, ale mám čas a budu to zkoušet furt.
2) Předpokládám, že pracovití, talentovaní a odhodlaní jste, takže už všem přeju pouze štěstí.

Slza
1) Petr: U nás se každé Vánoce nesou ve znamení klidu. S mladšími sourozenci lijeme olovo nebo držíme půst.
Lukáš: Celý rok se na klid Vánoc těším. Těším se, až budu jíst cukroví a koukat se na filmy. Také mám na stole hromadu nových CD, které si chci přes svátky poslechnout.
2) Oba: Ať je na Vánoce venku alespoň trochu bílo a samozřejmě, aby si svátky užili ve zdraví a pokoji.

Ben Cristovao
1) Ano, umím. Koukám vždy na Císařův pekař a Pekařův císař.
2) Aby ten klid našli také, je to čím dál těžší. 

Lipo
1) Každý rok se na Vánoce těším a opakovaně mám pak pocit, že je neumím prožít v klidu. Ale makám na tom :)
2) Čtenářům bych rád popřál, ať jsou v pohodě, ať jsou s těmi, co mají rádi a ať si pořádně odpočinou.

Lipo interview: Jsem ponořen v atmosférách, hodně mě inspiruje Drake

Sebastian
1) Vánoce jsme s rodinou nikdy moc neslavili a nikdo si na to u nás nepotrpí. Zakládáme si na tom, být jeden večer pohromadě, dát si společně večeři a třeba něco malého pod stromeček, který je většinou na kuchyňském stole. Jednou jsem slavil Vánoce s jinou rodinou a fakt mě dojalo, jak některé rodiny drží pospolu a slaví tento svátek pro mě až přehnaně.
2) Chtěl bych jim popřát hodně štěstí, zdraví, elánu do nového roku a ať je pořád baví tenhle skvělej portál.

Petr Harazin (Nebe)
1) Ano, umím. Jediné, co mě vyvádí z klidu, je, že si vždycky nechávám dárky na poslední chvíli a pak nedávám, že jsou lidi blázni, že kvůli těm svátkům blokují gigantická parkoviště před obchoďáky, a přitom jsem jeden z nich.
2) Ať jsme všichni zdraví a šťastní, ať se pořádně přežereme těch svátečních dobrot a ať čteme dál.

Kateřina Marie Tichá
1) Spíš než zvyky mám takové vánoční rituály. Každé Vánoce si například vyhradím večer jen na balení dárků - pustím si oblíbený vánoční film, uvařím svařák nebo jenom nějaký vánoční čaj a stříhám, lepím a balím. Lepenka, stužky a balící papír jsou sice potom úplně všude, ale stojí to za to. Takový večer obvykle začnu vnímat, že se Vánoce blíží. Jinak se opravdu snažím svátky prožívat v klidu - když něco nestíhám, prostě to nechám být. Třeba letos trávíme svátky u rodičů ve Vlašimi, takže v Praze ani nezdobíme stromek.
2) Hlavně ten klid a pohodu s rodinou a přáteli - a aby si každý dokázal najít nějakou vánoční chvilku pro sebe.

Honza Křížek (Blue Effect)
1) Mým nejoblíbenějším vánočním zvykem je prožít Vánoce v klidu.
2) Zdravé oči.

Pokáč
1) Na Štědrý den jsem vždycky doma s našima. Táta už díkybohu vzdal svoji snahu naučit mě zamordovat kapra, takže moje Vánoce jsou již kompletně mírumilovné. Jinak je to klasika - stromek, cukroví, kapr, salát, dárky, koledy. Staromódní, ale pokaždé strašně fajn.
2) Hlavně pohodu, žádný stres, nějaký ten dárek pod stromečkem. Třeba dobrou muziku, té není nikdy dost, tím spíš v záplavě laciných pokusů o vánoční hity :)

VIDEO: Kýč, na který se těšíme celý rok. Pokáč má hit o Vánocích z Václaváku

Žofie Dařbujánová (Mydy Rabycad)
1) V klidu ano. Pokud zrovna nesháním dárky a nenadávám na všechny a všechno kolem. Každoročně když odjedu do rodného Hradce Králové, scházíme se s kamarády den před Štedrým dnem v domovském AC Klubu, kde začínali snad všichni muzikanti z Hradce a okolí. Všichni, se kterými jsme kdysi zakládali první kapely, nebo nezaložili, ale chtěli, následně protancovali conversky na kapely kamarádů, všichni tihle lidé. Pro mě je to takový "zpátky do minulosti", kdy se vracím do jedné z těch nocí, kterou si chci zapamatovat a k mým Vánocům jednoznačně patří!
2) Aby hlavně nebláznili a užili si svátky v klidu!

Jan Tejkal (Fixed Light, semifinalista SuperStar)
1) Vánoce zbožňuju. Doma si nedáváme nějaké drahé materiální dárky, ale snažíme se být celá rodina jeden s druhým. O tom Vánoce jsou. Společně si po štědrovečerní večeři zazpíváme u stromečku, pustíme si pohádky a v noci jdeme všichni na půlnoční mši do kostela.
2) Chtěl bych jim popřát šťastné a veselé Vánoce, aby alespoň svátky strávili spolu, aby dokázali jeden druhému říct "Odpusť!" "Promiň", "Jsem tu pro tebe", aby pochopili pravou podstatu Vánoc a v tom smyslu je i slavili.

BLOG: Novou SuperStar je Emma Drobná - holka, která umí i z Britney Spears udělat intelektuálku

Klára Vytisková
1) Učím se prožít Vánoce v klidu :) Můj nejoblíbenější vánoční zvyk je bramborový salát!
2) Neřešte, že nemáte tisíc druhů cukroví a naleštěný svícny. Buďte v klidu, žádnej stres, užijte si Vánoce!

Tomáš Fröde (Imodium)
1) Jistě, pravidelně na Vánoce jezdím za rodiči na východ do rodného Broumova. Klid tam najdu pokaždé.
2) Aby měli taky svá místa, kam budou rádi utíkat a alespoň jednou za čas tam našli klid a mír. Samozřejmě taky spoustu nové dobré hudby.

Matěj Burda (Come and Play)
1) Letos, stejně jako vloni, jsme zakončili koncertní sezónu 19. prosince, takže po zbytek roku máme už kapelní volno, alespoň co se koncertů týče. Budou probíhat všemožné rodinné, školní a jiné srazy, a jelikož hned v lednu nás na vysokých čeká zkouškové, tak se pokusíme sáhnout i po nějakých skriptech. Jak to dopadne, uvidíme. Ale priorita je určitě odpočinout si po tom náročném roce.
2) Ať si přes svátky odpočinou od současné české a zahraniční hudební scény a pustí si třeba koledy nebo Jana Jakuba Rybu.

Come and Play se z klubů dostali na náměstí. V Opavě roztančili diváky

Michal Pelant
1) Vánoce si v klidu užít umím a od té doby, co jsem se stal rodičem, mají pro mě mnohem větší krásu a smysl. Dodržujeme spoustu vánočních zvyků od lití olova až po schování šupiny z kapra atd. Jeden z mých nejoblíbenějších vánočních zvyků je cpát do sebe obrovské množství jídla..:-)
2) Aby měli sílu a chuť hledat okolo sebe zajímavou hudbu. K tomu jim dopomáhej iREPORT a Bůh!

Support Lesbiens
1) Czenda: Myslím, že stále umím. Ale před dvěma lety nám přibyl do rodiny nový osobitý človíček, náš syn, takže ten klid bude mít trochu jiný rozměr. Už se těším, jak spolu budeme koukat na pohádky z pohodlí kanape.
Radek: Pokud mě nikdo nepeskuje, tak prožívám Vánoce v naprostým klidu. Můj oblíbený zvyk je těšit se svejma dětma a rodinou. 
2) Czenda: Ať si hlavně oddechnou, klidně i od muziky. Protože jim v roce 2016 budeme, doufám, vydatně masírovat ušní bubínky.
Radek: Všem čtenářům iREPORTu a všem ostatním lidem a zvířátkům přeji hezký svátky a ať ten návrat do reality není moc bolestnej. 



Donaha
1) Vánoce prožíváme docela v poklidu, jen všichni kolem nás jsou z toho vždycky nervní :D Ze zvyků jsou to ty klasické - půlnoční, stromek, kapr, vánočka.
2) Krásné a hlavně klidné prožití svátků s těmi, které máte rádi a na kterých vám nejvíc záleží

Martyn Starý (LUNO, Holden Caulfield)
1) Vánoce jsou skvělou příležitostí pro sklenku vína s blízkými. Vánoce tedy začínají vlastně již v létě na festivalech, ti nejvytrvalejší je mají takřka celoročně. A mám rád vánoční stromky, je to takové rurální.
2) Každému bych popřál, aby se v těhle napjatých časech pokusil najít svůj rozum, ne polopravdy cizí.

Petr Vrzák (UDG)
1) Ano i ne. O klid se všichni snažíme, takže většinou jsou u nás Vánoce veselé. Myslím, že tyhle svátky by se měly slavit v co nejširším rodinném kruhu a pokud možno, aby tam bylo co nejvíc dětí. Protože já a brácha zatím žádné děti nemáme, chováme se prostě jen víc infantilně než obvykle. Na Štědrý den dopoledne jezdíme tradičně za babičkou a dědou popřát a předat dárečky. Večer pouštíme lodičky. Pak se pohádáme, jestli se bude večeřet u svíček nebo při světle a potom zazvoní Ježíšek. Dřív, když jsme ještě měli psa, zničil všechny dárky při hledání zabalených buřtů, abychom si mohli říct, že ten náš pejsek je úplnej génius. Následuje cesta do města, smát se kámoškám, jak maj ještě na novejch svetrech cenovky.
2) Kvalitní redaktory, kteří jim budou přinášet čtivě napsaný reporty z koncertů a samozřejmě dobrou muziku, aby bylo o čem psát.

MC Jacob (Skyline)
1) Momentálně rozjíždím jeden novej a to je vždy na Vánoce vypadnout surfovat. A postupně budu každej rok brát někoho z rodiny.
2) Hlavně kvalitní muziku a ne sračky jako Ortel.

Eddie Stoilow
1) Rok od roku snaha prožít Vánoce v klidu je náročnější, ale zatím se nám to daří. Máme několik zvyků - ve zkušebně za asistence místních hasičů odléváme olovo - vždy jeho tvar připomíná Jupiter. "Hon" za zlatým prasátkem nemáme ještě v praxi moc zvládnutý, ale v baru od stolu rozhodně nevstáváme :-)
2) Vše dobré a Vesmír s Vámi!! Čtěte dál iREPORT a podporujte fenomenální tradici!

Debbi
1) Umím. Mám moc ráda tu slavnostní atmosféru. Jako malá jsem se vždy těšila na dárky. Dnes se těším taky, ale spíše na jídlo. 
2) Hodně dobrý muziky.

Mirka Miškechová
Vánoce mám velmi ráda a naplno si je užívám, i když v poslední době mám noční můru z nakupování dárků, protože někdy je těžké potěšit lidi, kteří mají z materiálního hlediska víceméně úplně všechno! Pro mě je ale nejdůležitější vzájemně si věnovat čas a pozornost, nezajímat se jen o sebe, ale udělat něco pro ostatní, nebát se dělat dobré činy i na vlastní úkor. To přeji i čtenářům iREPORTu, aby se měli přes Vánoce tak trochu na háku a získali nadhled. 

Thom Artway
1) U nás doma byly vždycky dny před Vánoci hodně divoké. Úklid, pečení, shánění dárků... Nicméně přes vánoční svátky je klid a ten si s rodinou všichni užíváme. Chodíme na půlnoční. Je to zajetá klasika, bez které si Štědrý den neumím představit.
2) Hodně dobré muziky i o Vánocích!

Láska (ZakázanÝovoce)
1) Jak se to vezme – Štědrý den sice strávím doma, ale večer po rozbalení dárků se většinou sejdeme s kámošema někde v hospodě.. Vánoce beru jako příležitost dostat se z Prahy domů k rodičům a potkat tam lidi, který jinak přes rok moc nevidím (samozřejmě se potkáme zase někde v hospodě). Takže vlastně můj oblíbený vánoční zvyk je chodit do hospody :)
2) Ať pod stromečkem - kromě každoročního balíku ponožek - najdete i něco, co vám udělá radost. I když vlastně i takový ponožky od někoho, kdo vás má rád, jsou super dárek. Tak vám k Vánocům spíš přeju, abyste měli někoho rádi a někdo měl rád vás.

Pišto (ZakázanÝovoce)
1) Můj vztah k Vánocům se asi nedá nazývat vztahem. Dřív jsem je nenáviděl, teď mi jsou už jen fuk, takže je umím prožít naprosto v klidu, případně pracovně. Zvyk mám asi jen jediný, nevycházet z domu a nezapínat televizi, aby mi ten klid vydržel.
2) Přeju všem dobrým lidem, aby byli dobří nezávisle na tom, jestli jsou Vánoce, či ne. A těm nedobrým taktéž.

Tereza Fišerová (Rock Café)
1) Každý rok se o to fakt snažím, ale nikdy to nevyjde. Hned po novým roce máme v Rock Café vždycky uzávěrku na únor, takže mezi svátky, i když třeba nemáme koncerty a hodíme si home-office, stejně makáme na dotahování programu. Já si to takhle letos dám už pošestnáctý, halelujá! Můj nejoblíbenější vánoční zvyk coby militantnímu vegetariánovi je ostatním znechucovat kapry a řízky a krmit je tempehem.
2) Lidé, čtěte dál! A všechno dobrý, o tom žádná.

Lukáš Klofec
1) Uměl bych to určitě, ale nemám na to čas - tohle období je pro mě naprosto zničující.
2) Aby, když už já si klid neužívám, tak ať oni si užívají ty koncerty, kvůli kterým si to já nemůžu užít :)

Jan Kunze (Kofe-in, Munroe)
1) Vánoce prožívám v kruhu rodiny a nejbližších přátel, takže v klidu i na bouřlivých večírcích. Když jsme byli děti, tak jsme s rodiči dělali spoustu vánočních zvyků. Teď se to trošku smrsklo na rozkrajování jablka, šupiny pod talířem a zpívání koled pod vánočním stromečkem. Zpíváme asi jen tři koledy, ale zpíváme a to mě baví. Prý se to už moc nikde nedělá.
2) Popřál bych, ať si Vánoce užijí podle sebe a s lidmi, které mají rádi.

Aleš Zenkl
1) Jsem vlastně celkem v klidu celý rok, tak mým vánočním zvykem je být v klidu i na Vánoce.
2) Čtenářům iREPORTU přeju, ať si odpočinou a ať jim nezaskočí kostička z kapra, jelikož mi teď vyprávěl jednu štědrovečerní historku s babičkou na toto téma náš klávesista Kája a dost jsme se nasmáli, ale oni tehdy úplně ne.

Martina Tůmová
1) Posledních pár let jsem klasicky propadala vánočním shonům, ale už vloni jsem se mohla před Vánoci zastavit, neb jsem je trávila v porodnici, narodila se mi totiž před Vánoci dcera :-) A oblíbený zvyk? Vždy u vánočního stolu zapalujeme svíčku za ty, kteří nás opustili a které máme pořád v srdci a chybí nám.
2) Ať je prožijí v lásce s těmi nejbližšími. Na Silvestra ať vyrazí na nějaký skvělý mejdan s přáteli a užijí si jej ve zdraví :-)

Trautenberk
1) Ano, v klidu umíme prožít nejen Vánoce, ale i Velikonoce, svátek práce a dušičky. A taky pondělí, úterý, středu... Jsme totiž čeládka velice líná a flegmatická. Teda kromě Aničky. Ta šůruje chalupu už od března, aby měla do Vánoc hotovo. Jen ty vánoční zvyky dodržujeme všichni. Krájíme jablíčka. Rychleji pak shnijou a Anča z nich na Silvestra pálí parádní calvados. Pak taky lijeme olovo. Do forem. Na broky. Aby bylo z jara čím pytlačit. Zkrátka, tradice jsou tradice.
2) Čtenářům iREPORTu přejeme dobrý sousedy, silný stereo a pevnou mušku. A bůček. A svíčkovou.

Lukáš Vincour
1) Snažím se prožít Vánoce v klidu rodinného kruhu jak nejvíc to jen jde. Pohádky, jídlo, pohodička. Dřív jsme mívali mezi svátky koncerty, bylo to fajn, ale už chci klid :) Žádný speciální vánoční zvyk nemám.
2) K Vánocům přeji iREPORTu spousty dárků v podobě skvělých desek, na které budou psát jen ty nejlepší recenze :) A abyste si také trošku dáchli.

Juraj Podmanický (Billy Barman)
1) Nejneobvyklejší kombinací jídla. Vánočka s kapustou. Myslím, že minulý rok jsem odhryzl i ze svíčky. Voněla po skořici. :)
2.) Pokoj, klid! Stres je největší spouštěč všeho zlého!

Zdeněk Růžička (SPS)
1) Vánoce prožívám v klidu, žádný stres, honění, nějak to prostě dopadne. A vánoční zvyk? Každý rok jsem se sešel se stejdou a probrali jsme náš sexuální život u štědrovečerní večeře, krásný zvyk.
2) Čtenářům iREPORTu přeji hodně dobrý muziky a - i když to přeje každý -, ale já to tento rok prožívám v rodině až moc.... tak hodně toho zdraví !!!

Kuba Kaifosz - Wild Tides, Boy Wonder & The Teen Sensations
1) Moje Vánoce se obvykle nesly ve znamení: "Hlavně neomdlít či v lepším případě aspoň nepoblejt rodičům stůl." Na letošní Vánoce se tak vlastně docela těšim, ač pro mě jako svátek nic moc neznamenaj. Bude to poprvý za nevím kolik let, co nebudu mít absťák po předvánočních otravách alkoholem, takže by to vlastně mohl být i celkem prima večer bez trpký pachuti nekonečný kocoviny.
2) Čtenářům iREPORTu bych k Vánocům přál redaktory, kteří chápou, že hudební žurnalistika není googlování a překlápění tiskovek a mají větší slovní zásobu než starter pack nešťastně zlidovělých klišé daného oboru. A hlavně mají vlastní názor, který jsou schopný i kriticky obhájit. A pak samozřejmě taky ať se jim splní vše, co si přejí oni. K tomu ale obvykle stačí nesedět na prdeli a něco pro to udělat, k tomu nepotřebuješ Vánoce.

Spoko Kramár - Smola a hrušky
1) V podstatě už od malička jsem Vánoce nemusel, když jsem se těšil na dárečky, právě na Vánoce byl u nás v rodině vždy stres a křik. Mamka byla celý den nervózní, protože jsme s bráchou nepomáhali a žrali jsme všechno, co se dalo, a mamka jen křičela "Nežer to, nesahej na to, nehledej dárečky". Zkrátka celé špatně. 
2) Určitě aby si užili klid a aby se setkali se svými blízkými a užili si společné chvíle, když na sebe nemají čas celý rok. A aby vypnuli všechna zařízení s obrazovkami. 

Řezník
1) Letos jsem doufal, že se mi to tak po deseti letech povede, ale všude jsou tak strašný davy lidí, že mě z toho akorát chytá rapl! Můj oblíbenej zvyk je představovat si, jak projíždim v kombajnu přeplněným nákupním centrem a ty lidi cupuju na sračku. 
2) Zamkněte se doma tak na 4 západy, protože plánujem zfetovaný s partou rabovat byty ve stylu Mechanickýho pomeranče.

Abde
1) Nevím, nedokážu teď z hlavy posoudit, co je ještě "v klidu" a co už hraničí s nějakou větší aktivitou, ale jelikož už třetím rokem během svátků koncertuji, tak si troufnu říct, že moc v klidu je neprožívám. Spíš je poslední roky už neprožívám téměř vůbec.
2) Aby byli šťastní, ať to pro ně znamená cokoliv.

WLW8
1) Ano, zapalování chanukového svícnu.
2) Hezké Vánoce.

Tonda Mareček (Pestalozzi)
1) Jelikož k Vánocům neodmyslitelně patří i rum, daří se mi je s jeho pomocí už několik let prožívat v klidu téměř stoickém.
2) Čtenářům iREPORTu bych chtěl víc, než cokoliv popřát, v prvé řadě poděkovat za to, že jej čtou, protože lidé, kteří se chtějí v záplavě současné muziky orientovat sami a nespoléhat pouze na to, co je jim servírováno médii, začínají být menšinou téměř na pokraji vymření.

Adam Jánošík (The Atavists)
1) Posledních pár let se o to marně pokouším. Vzhledem k mému, i poštáckému, povolání to ale není téměř možné. Vánoce se staly svátkem zmatku, nepochopitelného souboje v nakupování, bezohlednosti a to mě nebaví. Snažíme se od toho držet svoje děti a ukazovat jim pravou podstatu. Hlavně klid! A zvyk? Je přežírání vánoční zvyk???
2) Odpočinek, klid s rodinama, kámošema, blízkýma. Třeba taky nějaký pěkný desky pod stromem a vůbec všechno, co si budou přát, at se vyplní, pokud to nebudou násilnický kraviny.

Martina Jablanovská
1) Čím méně mám času v roce, tím více si uživám vánočního klidu. Zmizím do lesa, od civilizace. S dcerou jsme zavedly novou tradici, že nezdobíme stromek doma, ale venku zvířatům. Výhodou je, že ho nemusíme odzdobovat a neopadává vám doma jehličí.
2) Asi aby se z toho nepo...., jde o to vydechnout, ne se zhroutit.

Samir Hauser (Vanessa, Mortal Cabinet)
1) Vánoce příliš v klidu neprožívám. Obvykle se rozčiluju při rozbalování dárků, když nedostanu to, co jsem chtěl. Naštěstí se moji blízcí poslední dobou naučili dávat mi hodnotné dary, ale dříve to bylo utrpení. Vždycky jim říkám: "Sledujte mě a učte se mi porozumět. To, že jsem posledně postával před tím zlatnictvím, nebyla náhoda! Na to by přišel i úplnej idiot!" No, ale jak říkám, už se to naučili.
2. Víc takových umělců a osobností, jako jsem já. Ale chápu, že to je nesplnitelné přání.

Josef Martínek, Hana Poláchová, Aneta Holá, Kateřina Nováková, Dominik Pavliš, Martin Hanáček

zavřít