ANKETA | Rok 2022 pohledem hudebníků. Jak na něj vzpomínají a co letos plánují Rytmus, David Žbirka nebo Voxel?

Vydáno 04.01.2023 | autor: iREPORT

Jak čeští hudebníci hodnotí rok 2022 a co plánují v tom letošním? Na to jsme se jich zeptali v naší tradiční novoroční anketě. Prozradili nám zároveň, jaká nahrávka se jim loni nejvíce dostala "pod kůži". Ve druhém díle ankety odpovídali David Žbirka, Rytmus, Voxel, Radek Bureš ze Skyline a Dana Yousifová z Monny. První díl, ve kterém odpovídali Ewa Farna nebo Vilém Čok, si můžete přečíst zde.

ANKETA | Rok 2022 pohledem hudebníků. Jak na něj vzpomínají a co letos plánují Rytmus, David Žbirka nebo Voxel? ANKETA | Rok 2022 pohledem hudebníků. Jak na něj vzpomínají a co letos plánují Rytmus, David Žbirka nebo Voxel?

Muzikantů jsme se zeptali na tyto otázky:

1. Jak hodnotíte z pohledu svých hudebních aktivit rok 2022?
2. Která nahrávka a album vás v uplynulém roce nejvíce oslovily?
3. Co máte v plánu na rok 2023?

David Žbirka

1. Rok 2022 byl náročný a nabitý. Dokončili jsme a vydali tátovu desku Posledné veci a hned potom jsem se vrátil ke svojí rozdělané desce, kterou se nám taky podařilo dodělat a vyjde v únoru 2023. Jmenuje se Heartworn a jedná se o debutové album mého projektu Sunnbrella.
Tátova deska byla přijata mnohem líp, než jsem si kdy mohl přát, a už se těším, až lidi uslyší i tu moji, takže i přesto, za jakých okolností oba projekty vznikaly, rok 2022 hodnotím po hudební stránce velmi pozitivně.

ROZHOVOR | David Žbirka: Písničky na album Posledné veci jsme vybírali s tátou i mámou

2. Letos jsem toho poslouchal fakt hodně, ale kdybych měl vybrat jednu desku, tak to bude Motomami od Rosalíe.

3. Jak už jsem zmiňoval, v únoru vyjde deska a zbytek roku plánujeme hrát (i nahrávat), co to půjde. Chtěl bych do konce roku dodělat další desku. Plánují se taky koncerty v Čechách a na Slovensku, tak snad všechno vyjde, jak má.

Nedávno jsem také začal hrát na bicí v anglické kapele Drug Store Romeos a v červenci se chystáme na turné jako předkapela Belle & Sebastian, na což se jako jejich velký fanoušek těším.

Rytmus

1. Rok 2022 bych ohodnotil jako zábavný.

2. Nejvíce mě v minulém roce oslovilo album Breezy od Chrise Browna.

3. V roce 2023 plánuji vydat sólové album a s Kontrafaktem budeme hrát na podzim v O2 areně.

Kontrafakt plánují na rok 2023 O2 arenu. "Show bude stát přes deset milionů," prozradili novinářům

Voxel

1. První rok "po covidu" jsme si neskutečně užili, konečně festivaly, konečně bez restrikcí, konečně v klidu. Sehráli jsme se s kapelou ještě víc, nejspíše budeme ještě rozšiřovat tu naši bandu... Myslím, že to byl skvělý rok!

2. Nejvíce jsem poslouchal opět starší věci čili žádné novinky, ale vrátil jsem se k albům od Muse, Keane, Of Monsters and Men. Prostě ke všemu, k čemu mám citovou vazbu.

Jak se žije na šňůře | Voxel: Jednou jsme ze šaten, záchodů a sprch odmotovali snad úplně všechno, co se dalo, a jeli si s výslužkou domů

3. Plánujeme vydat mix romských písní, točit další klipy, dál se sehrávat, a hlavně secvičit co nejlepší set pro rok 2023, ať si z toho lidi "sednou na prdel". (smích) Snad se vše podaří! Vám i čtenářům přeji krásný vstup do nového roku, ideálně prozpívaný a protancovaný!

Radek Bureš (Skyline)

1. Byl to určitě jeden z důležitých roků v historii Skyline. Podařilo se nám najít skvělou novou zpěvačku Natálii, kterou až nečekaně rychle přijali i naši fanoušci. Díky tomu jsme odehráli i spoustu super koncertů. Bylo to skvělý, a to je teprve začátek. 

2. Asi Fred Again: Actual Life 3 a Wet Leg: Wet Leg. Z domácích desek bych rád zmínil Lazer Viking: Tunnel Vision a Bob Bleedy: Codependers. 

ROZHOVOR | Skyline: Máme štěstí, změna zpěvačky proběhla až překvapivě hladce

3. Konečně vypustíme i nějaký nahrávky v aktuální sestavě. První dva singly už jsou na mixu u Matouše Godíka a měly by vyjít během jara. Uvidíme, jestli stihneme dodělat celou novou desku, ale určitě se o to alespoň pokusíme. A kromě toho samozřejmě spoustu koncertů! 

Dana Yousifová (Monna)

1. Celkově mám pocit, že to byl rok klidnější. Co se týče hraní, tak spíš odpočinkový. S Dirty Blondes se povedlo pár skvělých zahraničních koncertů včetně turné po Anglii a s Monnou to bylo hlavně ve znamení dotahování postprodukčně celkem náročného klipu k novému singlu Rising, který nedávno vyšel. 

2. Jednoznačně nová deska Wilow - Coping Mechanism. Musím říct, že mě hodně dlouho něco tak neposadilo na zadek, jako tohle. Ta holka je fakt hodně daleko. Produkčně je to taky lahoda. 
Dost mě baví i oba nové singly od Paramore. Hudebně i zvukově je to zase posun, takže jsem fakt zvědavá na celou desku, která vyjde v únoru. 

3. Určitě víc tvořit a koncertovat! 

Zpracovala: Andrea Štipčáková, foto: Pavlína Lindová, Barbara Matějková, archiv Davida Žbirky
Témata: David Žbirka, Rytmus, Voxel, Radek Bureš, Skyline, Dana Yousifová, Monna

zavřít