Česko a Slovensko pomáhají Ukrajině. Přehled benefičních koncertů na podporu válkou soužené země

Vydáno 03.03.2022 | autor: Andrea Štipčáková

Válka na Ukrajině zvedla v České republice obrovskou vlnu solidarity. Během prvního velkého koncertu na Václavském náměstí v Praze se na podporu země vybralo téměř 200 milionů korun, další akce se pak chystají. Ať už v hlavním městě, tak v Nymburku, Plzni nebo třeba v Litomyšli. Hudební vystoupení připravují i naši slovenští sousedé, a to konkrétně speciální koncertní sérii.

Česko a Slovensko pomáhají Ukrajině. Přehled benefičních koncertů na podporu válkou soužené země Česko a Slovensko pomáhají Ukrajině. Přehled benefičních koncertů na podporu válkou soužené země


Kultura pro Ukrajinu
3. března, Praha (Kampa)

Desítky festivalů, divadel a dalších kulturních institucí se připojují k výzvě #kulturaproukrajinu a chystají benefiční koncert na pražské Kampě. Pozvání přijali osobnosti jak české, tak ukrajinské, ruské i běloruské kulturní scény. Promluví zástupci zapojených organizací, odborníci na vývoj současné situace a dobrovolníci, kteří mají osobní zkušenost z ukrajinských hranic. Vystoupí Aneta Langerová, Amelie Siba, Pražský filharmonický orchestr, Vladimir 518 a mnozí další.

Václavské náměstí myslelo na Ukrajinu, vystoupili Mig 21 či Tomáš Klus, dorazil i Chris Jagger

Koncert pro Ukrajinu v Litomyšli
3. března, Litomyšl (Music Club Kotelna)

Vybírat peníze na podporu Ukrajiny se budou také v hudebním klubu Kotelna v Litomyšli. Vstupné na koncert bude činit 300 korun, vystoupí Pishcoth, Mother´s Angels, Machos Burritos a další zajímaví hosté.

Série koncertů pro Ukrajinu na Slovensku
3. a 6. března, Trnava, Nitra, Žilina, Banská Bystrica, Prešov, Košice

Hudební Unie Slovenska si připravila ve spolupráci se svými regionálními partnery sérii koncertů pro Ukrajinu. Ta odstartuje ve čtvrtek 3. března v Trenčíně, v neděli 6. března pak budou následovat koncerty v Prešově, Košicích, Banskej Bystrici, Žilině, Trnavě a Nitře. Vystoupí na nich například Katarína Knechtová, Ondrej Kandráč, Zuzana Smatanová, Desmod nebo Juraj Zaujec.

Slava Ukrajini
3. března, Praha (KD Ládví)

Koncert na podporu Ukrajiny pořádá ve spolupráci s ve spolupráci s Městskou částí Praha 8 také Pražská filharmonie a KD Ládví. Vybrané peníze poputují na Velvyslanectví Ukrajiny v Praze. Účinkující vystoupí se skladbami Meditace na chorál "Svatý Václave", op. 35a od Josefa Suka a Symfonie č. 7 A dur, op. 92 od Ludwiga Van Beethovena.

Mutanti hledaj východisko & Opak dissu
4. března, Praha (Futurum Music Bar)

Mutanti hledaj východisko & Opak dissu taktéž zahrají na podporu Ukrajiny. Celý výtěžek z akce poputuje na konto Člověka v tísni SOS Ukrajina. Vstupenku zakoupíte za 300 korun, přispět však můžete mnohem více.       

Rap pro Ukrajinu
4. března, Praha (Palác Akropolis)

Rap pro Ukrajinu představí v pátek 4. března od 19 do 22 hodin výrazné tuzemské hudební osobnosti, které vystoupí bez nároku na honorář. Veškeré výtěžky z večera poputují do sbírky organizace Člověk v tísni na sbírku SOS Ukrajina. Účast potvrdili 7krát3, Paulie Garand, Prago Union, Anki, Arleta, Idea, MC Gey a další.

Pražský výběr, Olympic, Chinaski, Jaroslav Hutka a další zahráli na podporu Ukrajiny, vybralo se téměř 200 milionů korun

Plzeň pro Ukrajinu
4. března, Plzeň (DEPO2015)

V Plzni se benefiční akce uskuteční 4. března. Odstartuje v 17 hodin představením Svoboдa v podání Žongléros Ansámbl, následovat bude slam poetry, během které vystoupí Dr. Filipitch, Tukan či Matheus. Všichni umělci vystoupí bez nároku na honorář, výtěžek ze vstupného poputuje na účty Člověk v tísni SOS Ukrajina a Diakonie Západ.

Srdcovka Ukrajině
5. března, Praha (Park Přátelství, Prosek)

Další z koncertů na podporu Ukrajiny se bude konat 5. března v Parku Přátelství na Proseku. Od 14 hodin zde vystoupí řada českých umělců, mezi nimi Leona Machálková, Jaroslav Svěcený, Děda Mládek Ilegal Band, Adam Mišík, Support Lesbiens, O5 a Radeček, Post-It a další.

Koncert pro Ukrajinu
5. března, Nymburk

Charitativní koncert na podporu Ukrajiny v Nymburce se bude konat v sobotu 5. března. Vystoupí Xindl X, Bára Štěpánová, Honza Křížek, Yannic Tevi, Wojta Říha a Vít Beneš (Vanua2), Jarda Kříž a Honza Rýznar (Crossband), Lukáš Sommer, Katka Rejmonová a Daniel Černý (Sendwitch), David Šitavanc, Standa Haláček a další, všichni bez nároku na honorář.

Koncert pro Ukrajinu
9. března, Lucerna – Velký sál

Bez nároku na honorář zahrají hudebníci také ve Velkém sále pražské Lucerny. Účast přislíbili Divokej Bill, Wohnout, Tři Sestry, Rybičky 48, Anna K, Vypsaná fixa, Mr Loco, Eddie Stoilow a několik dalších. Cena vstupenky je 400 Kč a kompletní výtěžek, v plné výši, bude věnován, ve spolupráci s Červeným křížem, na nákup veškerých aktuálně potřebných zdravotních potřeb.

Hrajeme pro Ukrajinu (online)
10. března, Praha/Košice

Kapela Čechomor se ve spolupráci s Nadací Kooperativy rozhodla uspořádat online koncert na humanitární podporu ukrajinských obyvatel postižených válkou. Benefiční vystoupení bude streamované současně z Prahy i Košic prostřednictvím Facebooku, zahrají Čechomor, Lenka Dusilová, Voxel, Chinaski, Kandráčovci, Marian Čekovský a další.

Vimperk pro Ukrajinu
11. března, Vimperk

Zapojit se do pomoci Ukrajině rozhodl také organizační tým Majálesu, který rovněž jako ostatní pošle sto procent výdělku na pomoc válkou soužené zemi. Partnery koncertu jsou město Vimperk a Kultura Vimperk, další informace zveřejní pořadatelé v následujících dnech.

Text: Andrea Štipčáková, foto: David Webr, Iveta Valentová
Témata: Ukrajina, koncert, benefice, pomoc

zavřít