GALERIE: Pozor, červená! České kluby svítí na poplach

Vydáno 01.10.2020 | autor: redakce

Pokud stát nepřestane systematicky přehlížet kulturní sektor a spolu se zákazy činnosti nenabídne také kompenzace, zrušenou podzimní sezonu nepřežije mnoho kulturních domů a firem, jejichž činnost je na živé eventy navázána. České kluby a haly se poslední zářijový den zapojily do mezinárodní akce #wemakeevents, která bije na poplach.

GALERIE: Pozor, červená! České kluby svítí na poplach Pražský klub Roxy, foto: FB Roxy Prague

V důsledku opatření proti šíření nového typu koronaviru, která drtí kulturní život a instituce po celém světě, vznikl hashtag #WeMakeEvents. Ten označuje mezinárodní iniciativu, jež se snaží společnost upozornit to, že sektor živé kultury urgentně potřebuje pomoc.

TÉMA: Hudební scéna je na prahu tragédie, poslední ať zhasne. Jak funguje pomoc kultuře v zahraničí?

Po jarní sezoně nyní odpadá i ta podzimní, festivaly se přes léto konaly jen v provizorním módu. Pokud spolu se zákazy nepřijde ze strany státu také finanční kompenzace, kulturní infrastruktura (nejen v České republice) se začne hroutit. Jen cílená pomoc může předejít nenávratným škodám.

 

V zahraničí iniciativa #WeMakeEvents pořádá veřejné sbírky na okamžitou pomoc těm, kteří to akutně potřebují, hudební branže a na ní navázané profese utřpěly významné ztráty už letos na jaře a pomyslné světlo na konci tunelu je stále v nedohlednu. Česká republika se do iniciativy zapojila 30. září 2020, kdy se rudě rozsvítily kluby a haly v Praze, Brně, Ostravě a dalších městech.

red, foto: Facebook, Instagram
Témata: #WeMakeEvents, hudební kluby, live events

 

zavřít