Paralýza veškerého kulturního života minimálně na 14 dní. Nad pomocí umrtvenému sektoru „byly započaty diskuze“

Vydáno 08.10.2020 | autor: redakce

Ministr zdravotnictví Roman Prymula ve čtvrtek 8. října představil nová omezení, která mají zabránit šíření nového typu koronaviru. Veškeré kulturní dění čeká na lockdown minimálně na dva týdny. O finanční pomoci paralyzovaným sektorům prý vláda začala diskutovat.

Paralýza veškerého kulturního života minimálně na 14 dní.  Nad pomocí umrtvenému sektoru „byly započaty diskuze“ Paralýza veškerého kulturního života minimálně na 14 dní. Nad pomocí umrtvenému sektoru „byly započaty diskuze“

„Volnočasové aktivity musíme dramaticky omezit a na 14 dní prakticky zmrazit,“ uvedl Prymula na tiskové konferenci po zasedání vlády. Ta měla měla o nových pravidlech jednat až v pátek 9. října, situace si ale podle ministra zdravotnictví žádá rychlejší reakci.

TÉMA: Hudební scéna je na prahu tragédie, poslední ať zhasne. Jak funguje pomoc kultuře v zahraničí?

Všechny kulturní akce, na kterých se zpívá, jsou zakázány už od pondělí 28. září. Od pondělí 12. října ale budou zavřena všechna divadla, kina a další kulturní instituce bez výjimky. Spolu s nimi i veřejná sportovní utkání, zoologické zahrady, bazény nebo fitcentra.

Ministr zdravotnictví uvedl, že představená omezení platí na 14 dní, načež budou analyzována. Stejná prohlášení nicméně provázela všechny předešlé tiskové konference o nových omezeních, ta ale vláda vždy po méně než týdnu opět zpřísnila.

Žebřík musí být přesunut na příští rok, důvodem je nepředvídatelnost vládních opatření

„Už v tuto chvíli byly započaty diskuze nad programy, které by měly pomoci zasaženým oborům,“ odpověděl Roma Prymula velmi obecně na dotaz České televize, zda bude vláda sanovat škody vzniklé zákazem provozu.

První hudební kluby přitom už začaly zavírat, prakticky většina provozovatelů tvrdí, že v současném stavu do jara 2021 nevydrží, a někteří přiznávají, že pravděpodobně už nikdy neotevřou.

red, foto: archiv
Témata: covid-19, koronavirus, kulturní lockdown

 

zavřít