Vedlejšáky Red Hot Chili Peppers | Chad Smith

Vydáno 29.06.2020 | autor: Natálie Bartlová

V další epizodě seriálu o vedlejších projektech muzikantů z Red Hot Chili Peppers se podíváme na zálety Chada Smithe. Mohutný bubeník tvoří spolu s basákem Fleou jednu z nejvýraznějších a nejorganičtějších rytmických sekcí současné populární hudby. Takže: čtyři, tři, dva, jedna…

Vedlejšáky Red Hot Chili Peppers | Chad Smith foto: Facebook Chad Smith, David Mushegain

Podobně jako jeho rytmický kolega Flea, i Chad Smith (58) má vedlejších projektů požehnaně. Kromě Red Hot Chili Peppers například bubnuje hned ve dvou dalších kapelách. V roce 2007 založil instrumentální projekt Chad Smith’s Bombastic Meatbats, rok na to o poznání rockovější Chickenfoot. Tam hraje spolu se Sammym Hagarem a Michaelem Anthonym, kteří odešli z Van Halen, kytaru obsluhuje král technické hry Joe Satriani.

Vedlejšáky Red Hot Chili Peppers | Flea

Chickenfoot se oficiálně sice nerozpadli, reálně to tak ale vypadá a kolem projektu je mrtvo. Podobná situace panuje u Chad Smith’s Bombastic Meatbats, kteří poslední koncert odehráli před třemi lety. Už tehdy Smitha musel občas nahradit jiný bubeník, aby muzikant mohl například na turné s Red Hot Chili Peppers. Vzhledem k tomu, že Smith spolu s dalšími členy funk-rockové kapely právě nahrává nové album, je však možné, že se v budoucnu alespoň k jednomu z projektů vrátí.

V letošním roce hudebník také pomáhal s novým albem Ordinary Man zpěváka Ozzyho Osbourna. Tomu byla loni diagnostikována Parkinsonova choroba. Prodělal si nepříjemné období v nemocnici, a posléze prošel domácím léčení. Z toho paradoxně vzniklo po dlouhé době nové album, na němž Chad Smith hraje na bicí.

 Red Hot Chili Peppers se vrátili do Prahy ve velkém stylu

Muzikant měl mimo jiné na začátku roku vyrazit na putovní výstavy svých abstraktních uměleckých děl, která však byla kvůli pandemii nového koronaviru odložena. Mezitím se můžete na Smithovy obrazy podívat zde.

text: Natálie Bartlová, foto: archiv Rock Report, iReport

Témata: Red Hot Chili Peppers, Flea, Chad Smith, Anthony Kiedis, John Frusciante, Ozzy Osbourne, Chad Smith’s Bombastic Meatbats, Joe Satriani

zavřít