Vedlejšáky Red Hot Chili Peppers | Flea

Vydáno 28.06.2020 | autor: Natálie Bartlová

V nové sérii článků se podíváme na vedlejší projekty Red Hot Chili Peppers, kteří v roce 2020 našli ztraceného syna Johna Fruscianta a chystají nové album. V prvním díle zrekapitulujeme hudební i nehudební eskapády epileptického hráče na basu, jehož zná celý svět pod přezdívkou Flea.

Vedlejšáky Red Hot Chili Peppers | Flea Vedlejšáky Red Hot Chili Peppers | Flea

Rok 2020 mohl být rokem Red Hot Chili Peppers. Do kapely se vrátil John Frusciante , kalifornští funky rockeři jsou opět v nejsilnější sestavě a nahrávají nové album. Jenže čínská chřipka všem zpřeházela plány, a tak jsme se zatím dočkali jen sólové desky elektrofonického projektu Trickfinger, za nímž stojí právě Frusciante. Všichni z Red Hot Chilli Peppers jsou aktivní i mimo svou mateřskou kapelu, a toto jsou vedlejší projekty hyperaktivního basáka.

FOTO: Red Hot Chili Peppers se vrátili do Prahy ve velkém stylu

Michael Balzary (57), jak zní Fleovo občanské jméno, byl vždy plný energie a nápadů. Vedlejších projektů uskutečnil mnoho a vyjmenovat je všechny by vydalo na samostatný článek, případně knihu. Zaměříme se tedy na ty nejzajímavější a hudební. Pro tentokrát pomiňme, že je například vášnivým včelařem.

Ultra Payloaded z roku 2007 je jediné album, které vydala alternativní rocková skupina Satellite Party. Její jméno čtenářům možná mnoho neřekne, to ale rozhodně neplatí pro hosty, kteří se na albu objevili. Flea hraje hned ve dvou skladbách, konkrétně Hard Life Easy a Milky Ave. V první jmenované ho navíc doplnil také kytarista John Frusciante. Vedle hvězdných funky rockerů na albu zahráli Jack Irons (RHCHP, Pearl Jam) a Peter Hook z Joy Division, později New Order.

První takzvanou super skupinou, ke které se super rychlý basák přidal, byli Rocket Juice & the Moon, kde hrál společně s bubeníkem Tonym Allenem a zpěvákem Damonem Albarnem, zpěvákem Blur, který stojí také za animovaným projektem Gorillaz. Společně hráli psychedelický funk prolnutý afrobeatem, jehož otcem byl právě Allen. Ten ale bohužel letos na konci dubna zemřel, a s ním velmi pravděpodobně i projekt Rocket Juice & the Moon.

V roce 2009 se Flea přidal ke skupině Thoma Yorka (Radiohead) nazvané Atoms for Peace v odkazu na proslov prezidenta Dwighta D. Eisenhowera z roku 1953. Mezi dalšími členy byli Nigel Godrich (producent Radiohead), Joey Waronker (R.E.M.) a Mauro Refosco, který pak během éry alba I’m With You s Red Hot Chili Peppers jezdil jako doprovodný hudebník.

V roce 2013 skupina vydala debutové album Amok, s nímž objela USA a Evropu. V rámci turné vystoupila také na slovenském festivalu Pohoda. Atoms for Peace občas příležitostně koncertují dodnes, jinak ale projekt spíš upadl v zapomnění.

V roce 2012 si Flea střihnul sólové a převážně instrumentální EP Helen Burns, které pojmenoval po své nejoblíbenější postavě z knihy Jane Eyerová. Album dal k dispozici na internet za dobrovolný příspěvek, jako hosty přizval například Patti Smith nebo svého kolegu z rytmické sekce Red Hot Chili Peppers, bubeníka Chada Smithe. Grafiku alba pak vytvořila Fleova dcera Clara Balzary.

Red Hot Chili Peppers pracují na novém albu s Johnem Frusciantem

Co se nevydaného materiálu týče, za zmínku určitě stojí jamování s Timem Armstrongem (Rancid) a Travisem Barkerem (Blink 182). V roce 2015 spolu pouze pro radost z hudby nahráli několik hodin reggae. Na internetu se objevilo jen pár minut, oficiálně nikdy nevyšel ani takt.   

Na stříbrném plátně

Flea je od útlého věku také nadšencem do herectví, i když spíš jen příležitostným. Ve vedlejších rolích se objevil například v druhém a třetím pokračování Návratu do budoucnosti nebo v kultovním snímku všech povalečů Big Lebowski. Před třemi lety si také zahrál jednoho ze záporáků v akčním thrilleru Baby Driver.

Silné přátelství ho pojilo s velkým hereckým talentem Riverem Phoenixem, který zemřel v roce 1993 na předávkování drogami. Phoenix Fleu občas doprovázel na kytaru, z jejich společných jamů se dochovalo několik záznamů.

Flea také nahrál melancholickou píseň I’ve Been Down (1995) ke snímku Rváčův deník, jenž se mimo jiné točí kolem basketbalu, což je další z Fleových nehudebních vášní. Muzikant možná nepatří mezi nejlepší pěvce, jeho píseň přesto stojí za poslech, a to především kvůli melancholické náladě. Ta přímo svádí k nitrozpytu a smutnému hledění z okna za deště.

Co se týče účasti v hudebních videích, spolu s dalšími celebritami se objevil ve videích Give Peace a Chance od Seana Lennona nebo Wicked od rappera Ice Cube. Mihl se také ve videu Ugly Boy jihoafrických provokatérů Die Antwoord.

Loni na podzim pak vydal Flea autobiografii Acid for the Children, která zatím v českém překladu nevyšla. Jeden z nejosobitějších basáků populární hudby v knize kromě jiného vzpomíná na společné zážitky s Anthonym Kiedisem, kterého popisuje jako nejlepšího přítele.

LIVE: "Budeme vám sloužit, Praho!" hřímali Red Hot Chili Peppers v O2 areně

Kiedis vydal vlastní autobiografii Scar Tissue už v roce 2004 a Flea vůči ní měl pár výhrad. Například ke zmínce o tom, jak spolu Anthony a Fleaho starší sestra Karen měli sex. Flea však o mnoho let později od tohoto “setkání” přiznal, že je tehdy sledoval přes okno.

text: Natálie Bártlová, foto: archiv Rock Report, iReport
témata: Red Hot Chili Peppers, Flea, Chad Smith, Anthony Kiedis, John Frusciante, Rocket Juice & the Moon, Jack Irons, Acid for the Children

zavřít