Jak hudba a vůně ovlivňují naše emoce a vzpomínky?

Vydáno 12.03.2024 | autor: iREPORT

Hudba zásadně ovlivňuje naše emoce a celkový psychický stav. Poslech oblíbených melodií dokáže zlepšit náladu, povzbudit k výkonu nebo podpořit soustředění. Stejně tak dokáže vyvolat vzpomínky. Podobnou schopnost mají i vůně. Zjistěte, jak pomocí obojího vylepšit nejen své pracovní aktivity, ale i běžné okamžiky všedních dnů.

Jak hudba a vůně ovlivňují naše emoce a vzpomínky? Jak hudba a vůně ovlivňují naše emoce a vzpomínky?

Vylepšete svůj den hudbou

Určitě jste to už někdy zažili. Cítíte se sklesle, „bez života“, když vtom uslyšíte svou oblíbenou píseň. Barvy světa najednou ožijí a váš den se už nezdá tak ponurý. Nebo si při úklidu pustíte playlist s letními songy a místo utírání prachu najednou zpíváte, tančíte a máte chuť si namíchat drink.

Poslech oblíbených melodií zlepšuje náladu tím, že stimuluje tělo k produkci endorfinů, hormonů štěstí. Hudba má nezaměnitelnou schopnost provázet vás životem a ovlivňovat, jak si pamatujete různé události. Pomáhá prožívat radostné situace intenzivněji a lépe snášet těžké chvíle.


Hudba jako lék i vzpruha

Někdo si bez hudby nedokáže představit den a jiného ani nenapadne si ji pustit. Zkuste cíleně zařadit hudbu do svého všedního života. Střídejte hudební styly a pozorujte, jak vás jednotlivé melodie a rytmy ovlivňují. Ne nadarmo vznikl celý terapeutický obor zvaný muzikoterapie, který hledá cesty, jak hudbou zlepšit prožívání, komunikaci, vzdělávání i mezilidské vztahy.

Hudba totiž dokáže:

  • Pozvednout náladu. Když máte splín, zlepšete si den oblíbenou hudbou. Její poslech povzbuzuje tvorbu endorfinů, budete se cítit šťastnější.

  • Odstranit napětí. Po náročném pracovním dni si dopřejte odpočinek s poslechem relaxační hudby. Pomalé melodie se zvuky přírody uklidní vaši mysl i tělo.

  • Podpořit energii a chuť od práce. Instrumentální hudba vám pomůže se soustředit. Energická a rytmická hudba vás podpoří při manuální práci.

  • Zlepšit mentální výkon. Zejména klasická hudba pozitivně ovlivňuje kognitivní schopnosti a krátkodobě zlepšuje schopnost řešit složité úlohy.

  • Podpořit fyzickou vytrvalost. Hudba také pozitivně ovlivňuje fyzickou výkonnost a vytrvalost při sportovních aktivitách. Dynamická hudba v rychlém tempu vás motivuje k výkonu a pomáhá udržovat rytmus během cvičení.

K poslechu hudby přidejte aromaterapii

Vedle hudby mají na lidské prožívání vliv i vůně. Možná to sami znáte. Vůně opalovacího krému vyvolává vzpomínky na dovolenou, aroma kávy dodává klid a známý parfém zase připomíná milovanou osobu. Vůně ovlivňují také našecelkové ladění v přítomnosti. Koneckonců je na tom založena aromaterapie, metoda, která cíleně využívá přírodní aromata k dosažení psychické i fyzické pohody člověka. Provoňte své dny svěžími, květinovými, kořenitými nebo dřevitými tóny. I zde platí, že na každého jedince „funguje“ jiná vůně.

Vytvořte si nové asociace pomocí vůní i hudby

Vytvořte si nové asociace k hudbě i vůním třeba hned dnes. Začněte vědomě spojovat specifickou hudbu nebo vůni s částí dne nebo s konkrétní činností. Pomůže vám to vytvořit si nové pozitivní návyky. Například v každý pracovní den se navoňte určitým typem parfému a pusťte si motivační, tzv. „nakopávací“ hudbu. Vaše čichové a sluchové buňky dají pokyn vašemu mozku, že začíná váš pracovní den, a takřka instantně nastartuje vaši výkonnost, kreativitu nebo soustředění.

PR / foto: Freepik.com

zavřít