Metallica se zrodila díky inzerátu v novinách aneb Složité začátky jedné z nejslavnějších metalových kapel

Vydáno 28.10.2021 | autor: Andrea Štipčáková

Psal se květen 1981, když zpěvák a kytarista James Hetfield potkal bubeníka Larse Ulricha. Ačkoliv to v té době nikdo netušil, právě v ten den se začala psát historie jedné z nejslavnějších metalových kapel – Metalliky. Ta hraje s různými obměnami v sestavě dodnes, poslední studiové album vydala v roce 2016 pod názvem Hardwired...to Self-Destruct.

Metallica se zrodila díky inzerátu v novinách aneb Složité začátky jedné z nejslavnějších metalových kapel Metallica se zrodila díky inzerátu v novinách aneb Složité začátky jedné z nejslavnějších metalových kapel

Než došlo ke vzniku samotné Metalliky, působil James Hetfield hned v několika kapelách. Hrál s Obsession, Syrinx, Phantom Lord nebo Leather Charm. Když se poslední zmiňovaná formace rozpadla, začali Hetfield spolu s basákem Ronem McGovneyem hledat nové spoluhráče. V té době nebylo nic jednoduššího než se podívat na inzeráty v novinách.

RETRO: Metallica - jak jsme slyšeli Black Album před 30 lety

Na konci dubna roku 1981 spatřili v The Recycler nabídku od nějakého Larse Ulricha. „Bubeník hledá ostatní metalové hráče, abychom spolu mohli jamovat na hudbu skupin Tygers of Pan Tnag, Diamond Head a Iron Maiden.“

Kytarista Hugh Tanner, který byl rovněž součástí Leather Charm, si inzerátu také všiml a jménem vého kamaráda Hetfielda požádal bubeníka se směšným akcentem z Newport Beach o schůzku ve zkušebně, kde by si spolu mohli zajamovat. První setkání budoucí úspěšné formace však nebylo vůbec slibné. Jak napsal hudební kritik Mick Wall v biografii o Metallice: „James ani Hugh nebyli s Larsem spokojení. Byl divný, srandovně voněl a ani neuměl hrát na bubny."

Hetfield považoval setkání za zbytečné. „My jsme jedli McDonald, on sledě. Larsův otec byl slavný. Měli se velmi dobře. Proto byl takový… Věděl, co chce, vždy si za tím šel a taky to vždy dostal,“ napsal ve své knize Wall. A antipatie byly i na druhé straně. „James byl stydlivé, introvertní, velmi nešikovné dítě. Zajamovali jsme si spolu, ale nic se nestalo. Slyšel jsem, jak si říkají: ‚Larsovi neustále padaly stojany s činely,‘ nebo ‚Lars je Dán, dva měsíce se nemyl‘ a podobné řeči.“

I proto si po první zkoušce už Hetfield, Tanner a Ulrich nezavolali. Ulrichovým přáním tehdy bylo odcestovat do Evropy, konkrétně Anglie, a svézt se na vlně nové prosperující heavy metalové scény. Léto 1981 tak strávil tak, že objížděl všechny možné koncerty a sledoval svou oblíbenou kapelu Diamond Head na turné.

Když se vrátil do Států, začal znovu přemýšlet o Hetfieldovi. „Byl jediným člověkem, který se zajímal o stejný typ muziky. Sice jsme každý pocházeli z jiného světa, ale oba jsme měli jedno společné – byli jsme samotáři,“ vyprávěl později Ulrich, který nakonec otravoval Hetfielda tak dlouho, dokud nesouhlasil, že s ním natočí nějaké songy. A zbytek je historie… Skupina byla oficiálně založena 28. října 1981, tedy pět měsíců poté, co se Ulrich s Hetfieldem poprvé setkali.

Jejím prvním basákem se stal Ron McGovney, který ve skupině kvůli rozporům nevydržel ani rok. Byl to však on, u koho mohla v garáži první měsíce zkoušet a čí otec jí půjčoval auto. Na kytaru pak ve formaci hrál Dave Mustaine, kterého Metallica našla rovněž na inzerát v novinách The Recycler. V roce 1982 formace nahrála svou první skladbu Hit the Lights, 14. března téhož roku si poprvé zahrála naživo v Radio City v Anaheimu v Kalifornii. První skutečný koncert odehrála o čtrnáct dní později pro dvacet lidí v hollywoodském klubu Whisky a Go Go. V něm formace potkala Cliffa Burtona, který se k ní po odchodu McGovneyho připojil.

Text: Andrea Štipčáková, foto: archiv iREPORT, FB Metallica
Témata: Metallica, Lars Ulrich, James Hetfield, Dave Mustaine, Ron McGovney, Cliff Burton

zavřít