Nevíte, co dělat po večerech? Podívejte se na 5 hudebních filmů, které stojí za zhlédnutí

Vydáno 16.03.2020 | autor: redakce

Jednou z možností, jak trávit dlouhé koronavirové večery, když nemůžete na koncert, do kina, divadla ani s kamarády do hospody, je sledování filmů. Kdybyste náhodou nevěděli, jaký snímek teď (když na to máte čas) zhlédnout, máme pro vás tip na několik hudebních filmů, které stojí za to vidět. 

Nevíte, co dělat po večerech? Podívejte se na 5 hudebních filmů, které stojí za zhlédnutí Nevíte, co dělat po večerech? Podívejte se na 5 hudebních filmů, které stojí za zhlédnutí

Znáte to: pořád slyšíte o filmech, které si "zkrátka musíte pustit", jenže na to nemáte čas. A pak, když přijde volná chvíle, se vám všechny tyhle snímky vypaří z hlavy a vy nevíte, na co se podívat. Pokud vás s příchodem nečekaného volna postihla právě tahle filmová paralýza, je tu pár tipů na kinematografické kousky s hudební tematikou, které by vám neměly uniknout.


The Doors (1991)

Film The Doors režiséra Olivera Stonea vznikl na základě knihy Nikdo to tu nepřežije od Jerryho Hopkinse a Daniela Sugermana. Role rockového boha sedla Valu Kilmerovi jako Morrisonovi pověstné kožené kalhoty, připočtěte si k tomu hudbu, která je geniální sama o sobě, režijní rukopis mága Stoneova formátu a logicky dostane biják, ze kterého si sednou na zadek i ti, kteří hudbu The Doors vůbec neznají.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Jim Morrison (11.)

Zbylí členové kapely se proti filmu ohradili s tím, že neodpovídá skutečnosti a část v něm je úplně smyšlená. Jistá dávka bulvárnosti Morrisona líčí především jako chlapíka, který dělal šílené věci. Ať už na pódiu nebo v životě. To zřejmě představovalo jen jednu část komplikované osobnosti "Ještěrčího krále", pokud však od filmu tohoto charakteru nečekáte dokumentární přesnost, ale především strhující zážitek, rozhodně budete spokojení. 


Control (2007)

Režisér Anton Corbijn se od konce osmdesátých let věnoval točení videoklipů, mnoho osobností ze světa hudby také fotil. Mimo jiné i Joy Division s frontmanem Ianem Curtisem. Právě o Joy Division se rozhodl natočit svůj vůbec první celovečerní film, kvůli kterému si dokonce vzal půjčku a ručil svým domem. Snímek vychází ze vzpomínkové knihy Touching from a Distance od Ianovy manželky Deborah. 

Film se tak zaměřuje spíše na tragický osud charismatického zpěváka trpícího epilepsií a depresemi. Curtis tenhle koktejl, ve kterém bylo i množství alkoholu, nezvládl a ve svých třiadvaceti letech se oběsil. Atmosférické drama o tomto smutném životním příběhu vám asi zřejmě způsobí lehčí či těžší pocity melancholie, ale tak už to u Joy Division bývá.


Pink Floyd: The Wall (1982)

Drama o rockovém idolu Pinkovi, který sedí uprostřed hotelového pokoje a moří se bolestivými vzpomínkami na dětství, které strávil bez otce, na školu, která ho frustrovala, a na ženu, která ho podvedla. Ani kariéra mu nepřinesla štěstí, a tak si okolo sebe Pink vystavěl pomyslnou zeď.

LIVE: Roger Waters přivezl do Prahy dokonalou audiovizuální show i hity Pink Floyd. Vystřelil si z Trumpa i Putina

Roger Waters tímhle velkolepým projektem odplivl autobiografickou slinu plnou nenávisti a spolu s celými Pink Floyd vytvořil kultovní audioviziuální záležitost, která posunula možnosti toho, co znamená "konceptuální album". The Wall mělo celkem tři výstupy: album, živé vystoupení a film. O snímku se rozhodně nedá říct, že by byl jen doplňkovou záležitostí, naopak snese měřítko i náročného filmového konzumenta. 


Amadeus (1984)

V České republice není mnoho umělců, kteří by se proslavili po celém světě, režisér Miloš Forman však rozhodně patří mezi tuhle vybranou smetánku. Drama Amadeus o životě geniálního Wolfganga Amadea Mozarta vycházející ze stejnojmené divadelní hry Petera Shaffera má také do skutečnosti daleko.

Rivalita mezi nedoceněným Mozartem, který si svým dílem získal nesmrtelnost, a úspěšným Salierim, jenž podle scénáře jako jediný tuší, jak moc je oproti němu Wolfgang talentovanější, nikdy neexistovala. Bez téhle umělecké fabulace by však asi těžko vznikl snímek, který získal celkem osm Oscarů.


Pátrání po Sugar Manovi (2012)

Snímek o písničkáři Rodriguezovi má sice dokumentární charakter, ale vypráví životní příběh, který působí jako těžko uvěřitelný. Písničkář v šedesátých letech nahrál dvě alba, která se však vytratila kamsi do zapomnění: po jeho hudbě ani pes neštěkl. Kromě Jihoafrické republiky, kde si Sugar Man získal obrovskou popularitu. Dokonce větší než Rolling Stones

Objevený "Sugar Man" Rodriguez: Stal jsem se součástí rockových dějin

Dva fanoušci se rozhodli zjistit, co se s písničkářem stalo. Opravdu spáchal sebevraždu na pódiu během koncertu, jak vypráví jedna z divokých historek? 

Text: Marek Blažíček

Témata: The Doors, Jim MorrisonPink Floyd, Joy Division, Sugar Man, Wolfgang Amadeus Mozart

zavřít