Nejočekávanější česká alba roku 2023: Novinky připravují David Koller, Michal Pavlíček, Sunbrella Davida Žbirky i Kateřina Marie Tichá

Vydáno 25.01.2023 | autor: Tomáš Kocian

Je pravdou, že na rozdíl od zahraniční scény se v našem hudebním rybníčku alba neohlašují s takovým předstihem a rozhodně ne s takovou pompou. I přesto už teď víme, že i letošní rok bude nabitý zajimavými releasy. Nové desky chystají stálice hudební scény jako David Koller či Michal Pavlíček, ale také mladí talentovaní hudebníci, kteří si své místo pod reflektory teprve hledají.

Nejočekávanější česká alba roku 2023: Novinky připravují David Koller, Michal Pavlíček, Sunbrella Davida Žbirky i Kateřina Marie Tichá Nejočekávanější česká alba roku 2023: Novinky připravují David Koller, Michal Pavlíček, Sunbrella Davida Žbirky i Kateřina Marie Tichá


Sunbrella

Projekt Davida Žbirky, syna legendárního Mekyho, se pomalu ale jistě začíná stávat součástí širší hudební scény. David svůj um už ukázal, když dokončoval práci na otcově povedeném albu Posledné věci. Jeho rukopis nese moderní zvuk a pozitivní vztah k experimentování. Debutové album sestavy Sunbrella už nedočkavě klepe na dveře. Vyjít by mělo už příští měsíc, tedy v únoru. A pozor, muzikant rozhodně netroškaří. Jak uvedl pro iREPORT, do konce roku by chtěl dodělat desku druhou. Držíme palce!

ROZHOVOR | David Žbirka: Písničky na album Posledné veci jsme vybírali s tátou i mámou

David Koller

David Koller se už roky zaměřuje také na sólovou tvorbu. Vždy se ve svých textech snaží o větší či menší poslání. Aktuální album s názvem ČeskosLOVEnsko vydal před dlouhýmí sedmi lety. V posledních měsících zpěvák potěšil příznivce hned několika singly včetně písně Spokojená a dal tím jasně najevo, že se zřejmě něco chystá. Novinka, která zatím ještě nemá název, by měla přijít v březnu. 

Michal Pavlíček

Kytarista známý z působení v projektech jako Pražský výběr nebo Stromboli, vydá své album Faces stejně jako Koller v březnu. Nepůjde přímo o nové nahrávky, ale spíše o kompilaci a retrospektivní průřez jeho tvorbou. Mezi třiadvacítkou písní naleznou posluchači nejen rockové, ale i popové písně. Krom tvorby z již zmiňovaných sestav se zde objeví i skladby pro BSP, Moniku Načevu a další. Některé z nich uslyší posluchači v úplně novém hávu.

Kateřina Marie Tichá 

Z nového alba zpěvačky budou mít radost nejenom fanoušci Kateřiny Marie Tiché, ale i ti, kteří mají nebo měli rádi Bandjeez. Právě s nimi totiž zpěvačka po smrti Davida Stypky vystupuje a vytvořila s nimi i novou nahrávku, kterou přivítáme už na jaro. Skalní příznivci některé z písní již znají, Tichá je hrává na svých koncertech. I my jsme jich pár slyšeli a můžeme říct, že je rozhodně na co se těšit! Pokud vše půjde dobře, desku zpěvačka pokřtí v rámci svého dubnového koncertu v pražském Lucerna Music Baru.

ROZHOVOR | Kateřina Marie Tichá: Chci, aby mým písním lidé rozuměli

KOFE-IN 

V loňském roce uspořádali KOFE-IN na serveru hithit crowdfundingovou kampaň na podporu vydání nového alba. Podle slov kapely už by deska měla být nahraná. První singl s názvem Troja je venku už měsíc a parta okolo Jana a Petra Kunzeho plánuje společně s vydáním pustit do světa ještě jeden singl. Moravská spolupráce spojí kapelu s písničkářskou Kaczi. Album, které ponese jednoduchý název KFN, by mělo vyjít na jaře.

Příběh českého hitu: KOFE-IN - Kladu tě na vodu

Parta vynikajících lidí 

Povedený debut této mladé formace Parta vynikajících lidí s názvem Kam chceš jít, když nejlíp je tady vyšel před dvěma lety. Písničkářství, které se v podání party, která původně fungovala jen jako svatební kapela, snoubí s citlivě použitými syntezátory, se textově zaměřovalo na vztahy a jejich udržování v dospělosti. Muzikanti momentálně pracují na dokončení své druhé desky. Ta by měla vyjít již dubnu a o dva měsíce později by ji Parta vynikajících lidí měla pokřtít.

Vojtaano

Osobitý písničkář a stand-up komik Vojtěch Záveský alias Vojtaano vyrazí už za pár týdnů na koncertní šňůru, na které zahraje i zcela nové písně. Podle slov Vojtaana je navíc na cestě i nové album, kterého bychom se měli dočkat už letos. Bližší informace ale zatím známé nejsou. Na v pořadí již třetí studiové desce bude zpěvák opět spolupracovat Ondrou Žatkuliakema a Ondrou Vrbou. Jestli z ní vzejde nový hit typu Budulínek nebo Lavina, teprve uvidíme. 

Sebastian

Sebastian v poslední době chrlí jeden singl za druhým. S Hledám se vrátil zpět do rádií a s aktuálním trackem Nezapomínám, na kterém spolupracoval s Marpem, doslova zbořil Youtube. Novou desku plánuje zpěvák vydat s největší pravděpodobností na podzim, čtyři roky po poslední nahrávce Rub a líc. Podle doposud vydaných skladeb to vypadá, že by deska mohla nabídnout u Sebastiana nevídanou žánrovou pestrost. Už teď jsme zvědaví!

Rytmus 

Rytmus si v posledních letech dopřál trochu více volnosti, své poslední album vydal před sedmi roky. Jak ale prozradil iREPORTu, nová sólovka by měla spatřit světlo světa už letos. První dva tracky Vizionár a Za mojej éry jsou k poslechu dostupné už několik měsíců a vypadá to podle nich na návrat k drsnějšímu a syrovějšímu rapu.

Elly

Pod pseudonymem Elly se skrývá jméno Elišky Tunkové. Zpěvačky, která si své písničky v angličtině píše sama a snaží se o moderní popovou produkci. Nutno říci, že v aktuálním singlu Harder se jí to opravdu daří. Zajímavý zvuk i videoklip láká na zpěvaččinu novou tvorbu, která bude součástí debutové desky. Ta by měla vyjít na konci tohoto roku.  

Text: Tomáš Kocian, foto: Marek Stratil, Bára Chlebová, Lukáš Knoll, Lukáš Zima, archiv Davida Žbirky
Témata: Sunbrella, David Koller, Michal Pavlíček, Kateřina Marie Tichá, KOFE-IN, Parta vynikajících lidí, Vojtaano, Sebastian, Rytmus, Elly

zavřít