S ubývajícím slunečním zářením se zaměřte na doplňování vitaminu D

Vydáno 04.11.2021 | autor: iREPORT

Na podzim se obvykle apeluje zejména na doplňování vitaminu C kvůli posílení imunity, ale ten není zdaleka jediný, kterému bychom měli věnovat pozornost. Neméně důležitou roli hraje v lidském organismu vitamin D: pro imunitu, zdraví kostí a zubů i v prevenci proti řadě závažných onemocnění. Vitamin D čerpáme hlavně ze slunečního záření, a tak právě v chladnější polovině roku hrozí jeho nedostatek.

S ubývajícím slunečním zářením se zaměřte na doplňování vitaminu D S ubývajícím slunečním zářením se zaměřte na doplňování vitaminu D

Univerzální vitamin D

Vitaminu D se už od nepaměti právem přisuzuje pozitivní vliv na vstřebávání vápníku a fosforu ve střevě a na vývoj a zdraví kostí a zubů. Nové studie však ukazují, že vitamin D prospívá i mnoha dalším částem těla. Podílí se na správném fungování imunitního systému, pozitivně ovlivňuje funkci a výkon srdce a kosterních svalů a pomáhá předcházet diabetu či případně zmírnit jeho průběh. Podpořit může také léčbu onkologických onemocnění, autoimunitních nemocí nebo zvýšeného krevního tlaku.


Na slunce se spoléhat nemůžeme

Hlavní zdroj vitaminu D představuje sluneční záření. Obvykle mu však nejsme vystavováni do takové míry, aby pokrylo naši potřebu, zejména pak v období od zimy do začátku jara. Nedostatkem vitaminu D trpí dokonce 30–50 % evropské populace včetně dětí. Z přírodních zdrojů lze vitamin D najít ještě v tučných rybách a v menší míře v mléce, vaječném žloutku a vepřovém sídle. Často však ani to nestačí a je potřeba sáhnout po doplňcích stravy. Jak jste na tom s vitaminem D můžete snadno zjistit díky laboratornímu vyšetření vzorku krve.


ti, senioři a těhotné ženy – hlavní cílová skupina

Ačkoli je vitamin D důležitý pro všechny, na jeho doplňování je potřeba dbát ještě více u nejmenších dětí, seniorů a těhotných žen. Děti do jednoho roka nesmí vůbec na sluníčko, a tak se jim podává vitamin D ve formě kapek. Starším osobám slouží vitamin D zejména jako prevence osteoporózy (řídnutí kostí), jejíž riziko se zvyšuje právě v pozdějším věku. V neposlední řadě by na dostatečný příjem vitaminu D měli dbát těhotné ženy. Vitamin D je totiž stěžejním prvkem pro růst kostí plodu a ten zároveň odčerpává zásoby matce, což může vést k problémům se zuby a kostmi, těhotenské cukrovce a preeklampsii. Při užívání doplňků stravyvitaminem D se však důkladně řiďte příbalovým letákem nebo se poraďte s lékařem či lékárníkem. Doplňky stravy jsou sice volně prodejné, ale to neznamená, že se vitaminem nemůžete předávkovat.

PR, foto eVisions

 

zavřít