TOP 10 videoklipů Rammstein: Sex, nahota, kanibalismus i pochmurná historie Německa

Vydáno 29.04.2019 | autor: Jiří Staněk

Vedle své megalomanské pyrotechnické show na koncertech si Rammstein libují i v klipech, které šokují celý svět. Provokace, sex, násilí a emoce. To jsou hlavní faktory snímků této německé party. Vybrali jsme desítku těch nejlepších, včetně jedné novinky k chystanému comebackovému albu, které vyjde už 17. května. Rammstein s ním dvakrát vystoupí i u nás, 16. a 17. července zboří pražskou Eden arénu.

TOP 10 videoklipů Rammstein: Sex, nahota, kanibalismus i pochmurná historie Německa TOP 10 videoklipů Rammstein: Sex, nahota, kanibalismus i pochmurná historie Německa


10) Mann Gegen Mann (režie Jonas Åkerlund, 2006)

Muž proti muži. Tak zní doslovný překlad názvu songu, který pojednává a prožitcích a úskalích lásky mezi homosexuály. Kapela je v klipu (skoro) kompletně svlečená do naha. Aby klip dostál svému názvu, nemůžou v něm chybět ani nabušení kulturisti a spousta tělového oleje. Dílo má poukázat na to, že by homosexualita neměla být považována za tabu.

VIDEO: Rammstein vás roztančí s novinkou Radio


9) Ich Tu Dir Weh (Jonas Åkerlund, 2009)

Frontman Till Lindemann v tomto případě pro výsledek podstoupil velkou oběť. Nechal si propíchnout líčko a přes něj provést drát na LED světlo vedoucí do jeho úst. Režijní otěže stejně jako u Mann Gegen Mann převzal Jonas Åkerlund. Snímek je odrazem živého vystoupení na turné Liebe Ist Für Alle Da.

Nové album Rammstein je konečně na spadnutí. Vyjde po deseti letech


8) Keine Lust (Jörn Heitmann, 2005)

Skupina se setkává po dlouhé době. V klipu vystupují hudebníci jako těžce obézní a užívají si své živé vystoupení. Jsou obklopeni krásnými ženami, ale vůbec si jich nevšímají. Video bylo nominováno jako Nejlepší videoklip roku na MTV Music Awards 2005.


7) Ohne Dich (Jörn Heitmann, 2004)

Oddech od již tradičních provokací. V klipu, který doprovází baladu Ohne Dich, lezou členové kapely jako horolezci na vrchol hory. V jednom momentě frontman Till Lindemann padá a vinou zranění není schopen dále pokračovat v cestě. Zbytek skupiny jej však společně na vrchol hory vynese.

TOP 30 nejočekávanějších koncertů roku 2019 (II.): Ed Sheeran, Rammstein, Metallica, Kiss a další


6) Pussy (Jonas Åkerlund, 2009)

Takto vypadal comeback skupiny po mnoholeté pauze. Klip byl však težce cenzurován, jelikož obsahuje pornografické záběry na členy formace, zejména sado maso praktiky a sexuální turistiku. Vzbudil ohromnou kontroverzi a díky tomu se dostal na špičky německých žebříčků.

 


5) Mein Teil (Zoran Bihać, 2004)

Song inspirovaný kanibalem Arminem Meiwesem, který si v novinách podal inzerát. Na jeho základě se setkal s homosexuálem, kterého poté uvařil a snědl. Hned v úvodu videa je inzerát přetlumočen, tento "bonus" však ve studiové verzi chybí.

TOP 5 největších bizárů na pódiu: Ozzy Osbourne ukousl hlavu netopýra, z Rammstein se stali mistři nechutností


4) Ich Will (
Jörn Heitmann, 2001)

Odpověď na touhy dnešní společnosti - být viděn a slyšen. V klipu kapela vyloupí banku, poté se s velkou slávou nechá zatknout policií, a to před stovkami novinářů. Na konci se klávesista Flake Lorenz nechá v bance odpálit.


3) Du Hast (Philipp Stölzl, 1997)

Nesmrtelná klasika. Celé video ukazuje, proč jsou Rammstein takovým fenoménem. Bez starostí si vykračují od explozí v doprovodu naprosto ikonického zpěvu Tilla Lindemanna a tvrdého rytmu skupiny. Víc k tomuto songu není třeba dodávat.


2) Mein Herz Brennt (Zoran Bihać, 2012)

Neuvěřitelně temné a vizuálně dokonalé dílo od režiséra Zorana Bihaća. Song z alba Mutter (2001) dostal až po jedenácti letech vizuální podobu. Důvodem bylo jeho zařazení na Best Of z roku 2011. K písni byly natočeny hned dvě videa. První vzniklo pod taktovkou režiséra Eugenio Recuenca, ale kapele se nezdálo dost dynamické.


1) Deutschland (Specter Berlin, 2019)

Po deseti letech Rammstein konečně vydali novou hudbu. Devítiminutové filmové zpracování těch nejrozporuplnějších etap německé historie od počátku Svaté říše římské přes nacistické koncentrační tábory až po vzdálenou budoucnost. Klip získal během pár dní přes třicet milionů zhlédnutí na YouTube a vyvolal řadu kontroverzních reakcí. 

ROCKBLOG: Analýza klipu Deutschland od Rammstein aneb Historie Německa v necelých deseti minutách



Jiří Staněk, foto: archiv

Témata: Rammstein, Deutschland

zavřít