TOP 10 zahraničních písní roku 2023 podle iREPORTu: Chytlaví Depeche Mode, podmaniví Måneskin, smíření Foo Fighters i odvážná Miley Cyrus

Vydáno 01.01.2024 | autor: iREPORT

Píseň roku si každý definuje jinak. Pro někoho jde o hit, který byl slyšet ve všech rádiích, pro jiného o skladbu, která v něm vyvolala emoce, pro dalšího nový song oblíbené kapely. Proto je i náš seznam top tracků uplynulého roku velmi pestrý. Najdete v něm nahrávky od Depeche Mode, Foo Fighters i Måneskin, ale také třeba od Lany Del Rey, Olivie Rodrigo nebo vycházející hvězdy Call Me Karizma, který nám učaroval na Rock for People.

TOP 10 zahraničních písní roku 2023 podle iREPORTu: Chytlaví Depeche Mode, podmaniví Måneskin, smíření Foo Fighters i odvážná Miley Cyrus TOP 10 zahraničních písní roku 2023 podle iREPORTu: Chytlaví Depeche Mode, podmaniví Måneskin, smíření Foo Fighters i odvážná Miley Cyrus


Depeche Mode
- Ghosts Again

I když Andy Fletcher nebyl hybnou tvůrčí silou souboru, všichni fanoušci „depešáků“ byli napjatí, jak bude znít první album po jeho smrti. Dopadlo to skvěle, což předznamenal už první singl Ghosts Again. Meditace o pomíjivosti lidského bytí není depresivní, spíš uklidňující a smířlivá. Chytlavá melodie ve stylu Precious song řadí mezi největší (minimálně novodobé) hity britské skupiny.
(Tomáš Rumler)

LIVE: Depeche Mode vyprodali Letňany. Odehráli emotivní show, vzpomínali i na Andyho Fletchera

Foo Fighters - Rescued

První singl z aktuálního alba Foo Fighters s názvem But Here We Are spatřil světlo světa 19. dubna 2023. Rescued je klasický banger s ihned rozpoznatelným Grohlovým rukopisem. Naléhavá, energická vypalovačka, ve které se skupina smiřuje se smrtí bubeníka. Z textu a samotného zpěvu přímo sálá autenticita. Foo Fighters miluji. Jsem rád, že se rozhodli pokračovat i bez bubeníka Taylora Hawkinse, který tragicky zemřel, a nahráli výbornou desku.
(Dominik Pavliš)

RECENZE: Foo Fighters na nové desce vzdávají hold zesnulému bubeníkovi. Zvukově navazují na svůj debut

Call Me Karizma – Look At Me Now

Call Me Karizma patří mezi největší loňské objevy na poli hip hopu a punku. České publikum ho mohlo zaregistrovat na festivalu Rock for People, kde předvedl neskutečnou show. Energie, která v osmadvacetiletém mladíkovi dřímá, prýští i z jeho singlu Look at Me Now, v němž Američan zpívá o překonání nepřízně osudu a o prokázání vlastních hodnot těm, kteří o nich pochybovali.
(Tereza Slowiková)

Miley Cyrus - Flowers

Skladbu Flowers vydala Miley Cyrus začátkem roku 2023 a téměř okamžitě se stala hitem. Je chytlavá a text se dobře pamatuje. Vévodí jí téma sebelásky a odvahy. Zpěvačka v singlu oznamuje, že nepotřebuje chlapa k tomu, aby si koupila květiny či napsala své jméno do písku. Podle fanoušků hudebnice má být singl směřován jejímu exmanželovi Liamu Hemsworthovi, interpretka totiž v jedné z částí textu naráží na to, že jí shořel dům v Malibu, kde právě s hercem žila.
(Tereza Slowiková)

Måneskin – Trastevere

O Måneskin nelze v posledních měsících hovořit jinak než jako o světovém fenoménu. Zřejmě nejznámější italská kapela všech dob si podmaňuje pódia po celém světě, a ne nadarmo ji deník New York Times nedávno označil „největší rockovou hvězdou své generace“. Naposled se jí povedlo vyprodat známou halu Madison Square Garden. Písní Trastevere Måneskin dokazují, že umí napsat nejen energické rockové pecky, ale také podmanivé kytarové balady. Ta zmíněná je o ceně, kterou musí muzikant zaplatit za svou slávu. „Nic nedostaneš zadarmo, ale můžeš zaplatit svým srdcem, pokud nějaké máš,“ zaznívá ve skladbě.
(Andrea Štipčáková)

LIVE: Italská rocková jízda! Måneskin v Praze vyvolali totální šílenství

Sum 41 – Landmines

Landmines se stala první ochutnávkou z připravovaného rozlučkového alba Heaven :x: Hell Sum 41. Oldschoolovým nábojem nás dostává do dob na přelomu milénia a rozhodně nenechá jedinou nohu v klidu, nepodupajíc si do rytmu. Naživo jistě zazní na Rock for People, kam se kapela v červnu chystá. Zřejmě půjde o poslední příležitost vidět tuhle bandu v Česku naživo.
(Šárka Preslová)

blink-182 – One More Time

Skladba One More Time patří mezi nejosobnější blink-182. Připomínají si ji totiž to nejhorší, co je za léta hraní potkalo. Ať už šlo o rozepře v kapele, rakovinu Marka Hoppuse nebo tragickou leteckou nehodu Travise Barkera.
(Šárka Preslová)

Linkin Park – Lost

Video k písni Lost jsme zařadili do nejlepších klipů roku 2023. Vyzdvihnout si zaslouží ale i song samotný, který se měl původně objevit na přelomovém albu Linkin Park s názvem Meteora. Nakonec se ho ale sestava rozhodla vyškrtnout z finálního playlistu. A je to až s podivem, perfektně totiž zapadá do jeho konceptu. Není proto divu, že téměř okamžitě po vydání se skladba stala hitem. Hlas Chestera Benningtona snad nikdy neomrzí a my můžeme jen doufat, že i v budoucnu se dočkáme dalších dosud skrytých pokladů z archivu Linkin Park.
(Andrea Štipčáková)

Olivia Rodrigo – Vampire

Singl Vampire avizoval zpěvaččino nové album a dobýval hitparády po celém světě několik týdnů. Olivia Rodrigo v něm ukazuje, že je schopna navázat na svůj debut a dost možná ho také překročit. Klavírní balada, která postupně vygraduje až do popového hitu o expříteli, kterého zpěvačka s humorem sobě vlastním popisuje jako upíra.
(Tomáš Kocian)

Lana Del Rey - A&W

Letošní album Lany Del Rey patří mezi to nejlepší, co zpěvačka kdy nahrála. Povedený je zejména singl A&W, při jehož tvorbě se nechala inspirovat kolegyní Joni Mitchell. Sedmiminutová klavírní balada je plná popkulturních narážek. Interpretka se v ní přiznává k závislosti na sexu a neschopnosti udržet si lásku, která by ji uspokojila také po duševní stránce.
(Tomáš Kocian)

Text: redakce iREPORTu, foto: Sony Music, Universal Music Group, Live Nation
Témata: Depeche Mood, Foo Fighters, Call Me Karizma, Miley Cyrus, Måneskin, Sum 41, blink-182, Linkin Park, Olivia Rodrigo, Lana Del Rey

zavřít