TOP 10 zahraničních alb roku 2023 podle iREPORTu: Poslouchali jsme Metalliku, Rolling Stones, Måneskin i blink-182

Vydáno 02.01.2024 | autor: iREPORT

Redakce iREPORTu se skládá z příznivců různých žánrů, proto je i náš výběr nejlepších alb uplynulého roku velmi rozmanitý. Najdete v něm melancholickou nahrávku od Lany Del Rey, alternativu v podání Caroline Polachek nebo popovou Miley Cyrus. Neopomněli jsme ale ani dlouholeté stálice hudební scény. Novinky 72 Seasons a Hackney Diamonds se totiž Metallice i Rolling Stones vážně povedly. A nezapomínáme na blink-182, kterým to po návratu Toma DeLongea šlape jako hodinky. Jaké album se líbilo nejvíce vám? Hlasujte pro něj v anketě Žebřík.

TOP 10 zahraničních alb roku 2023 podle iREPORTu: Poslouchali jsme Metalliku, Rolling Stones, Måneskin i blink-182 TOP 10 zahraničních alb roku 2023 podle iREPORTu: Poslouchali jsme Metalliku, Rolling Stones, Måneskin i blink-182


Metallica
- 72 Seasons

Zvukově album navazuje na svého předchůdce Hardwired... To Self-Destruct (2016). Rovněž texty se věnují tradičním okruhům - deprese, temnota, pokušení, boj s vlastními démony. Čtveřice tímto CD nezatřese nejvyššími příčkami své diskografie, ale podobná očekávání jsou naprosto nereálná. Ačkoliv ani tentokrát Metallica nevyslyšela kritiku ohledně zbytečně nabobtnalé stopáže, nuda nehrozí. Vyloženě potěší vokální forma Jamese Hetfielda.
(Tomáš Rumler)

Rolling Stones - Hackney Diamonds

Je Hackney Diamonds poslední deskou Rolling Stones? Možná. A vydala kapela nové album jen z jakési setrvačnosti? Nikoliv! Je to diamant vybroušený do nejmenších detailů. A pokud půjde o poslední počin sestavy, rozhodně se nemá za co stydět. Tahle nahrávka totiž jen tak nezapadne! Práce odvedena na jedničku s hvězdičkou!
(Dominik Pavliš)

VIDEO: Rolling Stones vydají po 18 letech nové album, lákají na něj singlem Angry

Caroline Polachek - Desire, I Want to Turn Into You

Existují alternativní alba určená převážně malé části posluchačského spektra, pak je tady ale Caroline Polachek a Desire, I Want to Turn Into You. V její nahrávce pořád cítíte, že jde o pop, ale zároveň žasnete nad tím, jakým způsobem si s písněmi umí vyhrát. Chvilkový retro výlet o pár dekád nazpátek v mžiku vymění za cestu do Španělska. Písně plné romantiky a nádherných vokálů ukazují, jak propracovaná a nádherná dokáže být i popová muzika.
(Tomáš Kocian)

Lana Del Rey - Did You Know That There's a Tunnel Under Ocean Blvd

Nová muzika Lany Del Rey s sebou vždy nese velká očekávání. Tentokrát je zpěvačka splnila do puntíku a dost možná dorovnala laťku fantastické nahrávky Norman Fucking Rockwell! Přes osmdesát minut dlouhý výlet do Lanalandu ukazuje mnohem vyrovnanější a uvědomělejší interpretku, která je však stále věrná svému stylu.
(Tomáš Kocian)

blink-182 - One More Time

Američtí punkáči blink-182 konečně zase vystupují v původní sestavě s navrátivším Tomem DeLongem. A nové album One More Time jen dokazuje, že šlo o krok správným směrem. Pokud bychom ho měli oznámkovat, dostalo by od nás jedničku s hvězdičkou. Je hravé a zábavné a najdeme na něm také charakteristické rysy z předchozích desek. Zvuk je moderní, aranže propracované, prostě kvalitně odvedená práce.
(Šárka Preslová)

LIVE: Blink-182 v O2 areně plnili naše teenage sny. What's my age again?

Palaye Royale – Sextape

Éra fever dream je za námi. Dlouho nic, najednou cover od The Smashing Pumpkins, a pak následovala první vlaštovka v podobě Dead To Me. Nezvyklý styl a skeptické myšlenky, že se z originální bandy stává jen další novodobý mainstream, co se honí za čísly. Následovalo celé vydání EP Sextape – čtyři songy a cover. Na první pohled zkrátka styl, který k nim absolutně nesedí, ale po pátém, desátém přehrání k tomu člověk nejen přijde na chuť, ale zároveň zjišťuje, že to zas tak jiné není. Volba top songu z alba – Desire.
(Monika Jetelová)

Miley Cyrus – Endless Summer Vacation

Endless Summer Vacation je zřejmě nejvyspělejším albem, které kdy Miley Cyrus vydala. Skrývá se na něm několik nenápadných skladeb, které však už během roku ukázaly, že mají hitový potenciál. Samozřejmě mluvíme o singlech Jaded a Flowers, které muzikantka vydala jako singly. Především druhá jmenovaná by si v popularitě mohla zadat s legendárním Wrecking Ball. Nabízí chytavý refrén i vkusné sloky, které nefungují jen jako výplň. A za vyzdvižení stojí také skladby Violet Chemistry a Rose Colored Lenses, na kterých, ačkoliv mohou na první poslech působit nevýrazně, dost možná stojí výjimečnost celého alba.
(Tereza Slowiková)

RECENZE: Album Endless Summer Vacation od Miley Cyrus je dospělé, i přesto na něm ale hudebnice tápe

Jonas Brothers – The Album

Jonas Brothers se v roce 2019 vrátili na scénu v mnohem lepší formě, než ji v roce 2013 opouštěli. Album Happiness Begins z roku 2019 přineslo hned několik úspěšných singlů včetně hitů Sucker a Cool, a tak hudební kritici hořeli zvědavostí, zda se na ně bratrské sestavě povede navázat. O desce The Album mluví Nick, Joe a Kevin jako o vůbec nejlepší, kterou kdy vydali. Hudebně je zase o něco jinde než předchozí nahrávky. Bratři tentokrát hledali inspiraci v sedmdesátkách, stále ale zůstávají v písních věrni lásce – tentokrát převážné rodičovské a k domovu. Desku si budete moci naživo poslechnout už 2. června, kdy Jonas Brothers dorazí poprvé do České republiky.
(Andrea Štipčáková)

Måneskin – Rush! (Are You Coming?)

Måneskin válcují svět. Vyprodané koncerty následuje dominance ve světových žebříčcích. Hned v patnácti zemích se album Rush! vyšvihlo na první místo a v dalších dvaceti do nejlepší pětky. Italské rockové formaci se jím povedlo navázat na předchozí dvě desky. Neztrácí na provokativnosti a extravaganci, stále následuje svou image a naléhavými skladbami jako například The Loneliest se zařezává pod kůži. Zároveň nezapomíná ani na rodnou italštinu, která je slyšet například v La Fine.
(Andrea Štipčáková)

Thy Art Is Murder – Godlike

V Austrálii to poslední roky opravdu žije. Thy Art Is Murder na šestém albu ničím zásadním nepřekvapí, stále jim to ale slušně jede. Těžkotonážní deathcore klasika s nekompromisním vokálem Taylera Millera, který nahradil dlouholetého člena Chrise „CJ“ McMahona, se vám zaryje pod kůži.
(Petr Klepetko)

Text: redakce iREPORTu, foto: Sony Music, Universal Music Group, Live Nation
Témata: Metallica, The Rolling Stones, Caroline Polachek, Lana Del Rey, blink-182, Palaye Royale, Miley Cyrus, Jonas Brothers, Måneskin, Thy Art Is Murder

zavřít